Hyppää sisältöön

Maailman ympäristöpäivänä muistutetaan kierrättämisen merkityksestä

Julkaisuajankohta 5.6.2023 12.32
Tiedote

Tänään 5. kesäkuuta vietetään maailman ympäristöpäivää, jonka teemana on teot muovisaasteen taklaamiseksi. Tähän tarvitaan meistä jokaista, mutta iso rooli on erityisesti valtioilla ja yrityksillä.

Kuvituskuva: tummansinisellä taustalla muovipullot muodostavat kierrätyskolmion muodon. Alakulmassa Tullin logo.

Merien roskaantuminen on merkittävä uhka maailman vesiekosysteemeille. Muoviroska on luonnossa erityisen ongelmallista, sillä muovit ovat pitkäikäisiä, hajoavat pienemmiksi hiukkasiksi ja voivat sisältää haitallisia kemikaaleja. On arvioitu, että merissä on yli 150 miljoonaa tonnia muoviroskaa, ja suurin osa muoviroskasta päätyy meriin maalta huonon jätehuollon ja jätevedenpuhdistuksen, meridumppaamisen tai roskaamisen takia. Itämeren roskista muovin osuus vaihtelee 30–80 % välillä, ja muovia löytyy sekä isoina roskina että mikromuovina. Yleisimpiä Itämereltä löytyviä muoviroskia ovat ruokailusta syntyvät roskat, tupakantumpit ja rakentamisen jätteet. Puutteellisen jätteenkäsittelyn ja riittämättömän kierrätyksen lisäksi iso ongelma on, että maailmassa tuotetaan uutta muovia paljon enemmän kuin olisi tarpeen: noin 438 miljoonaa tonnia vuosittain. Meressä olevan roskan ja tuotetun muovin määrät kulkevat käsi kädessä. Hyvä keino uuden muovin tuotannon vähentämiseksi on olemassa olevan muovin kierrätys. 

Jätelain ja sitä täydentävien asetuksien tavoitteena on vähentää jätteen määrää ja lisätä uudelleenkäyttöä ja kierrätystä. Jätelainsäädäntöä uudistettiin vuonna 2021 ja muun muassa siinä määriteltyjä erilliskerättävien jätteiden vähimmäiskilomääriä tiukennettiin kierrätyksen lisäämiseksi. Lisäksi Suomen muovitiekartta että valtakunnallinen jätesuunnitelma osoittavat tietä kohti toimivaa kiertotaloutta, jossa jätteet kierrätetään tehokkaasti ja fossiilisten raaka-aineiden käyttöä korvataan kierrätysmateriaaleilla. Suomessa eri alueiden paikalliset jätehuoltomääräykset kertovat kunkin alueen kierrätyslinjaukset, joita myös Tullin eri toimipisteissä noudatetaan. 

Tahtotila muovin kierrättämisestä on yhteinen, mutta paikalliset määräykset vaihtelevat

Vastuu jätehuollosta vaihtelee sen mukaan, kenen tiloissa Tulli työskentelee. Kaikissa toimipisteissämme kierrätetään jätteet paikallisten määräysten mukaan, mikäli vain mahdollista. 
Nuijamaan rajanylityspaikalla seurataan Etelä-Karjalan paikallisia ohjeistuksia jätteiden kierrättämisestä. Jätehuoltomääräykset on päivitetty vuoden alusta, ja niiden mukaan muussa kuin asumisessa ja kunnan hallinto- ja palvelutoiminnassa syntyvät pakkausjätteet pitäisi toimittaa tuottajan järjestämään jätehuoltoon. Lähimmät tällaiset keräyspisteet sijaitsevat kuitenkin kauempana Lappeenrannassa.

– Nuijamaalla työskentelevillä tullilaisilla olisi halua kierrättää muovijätettä, mutta tämä ei ole käytännön syistä vielä onnistunut. Haasteena on rajanylityspaikan etäisyys muista vastaavan jätehuoltoyrityksen keräyspaikoista. Kuitenkin Tullin tilojen omistaja Senaatti-kiinteistöt ja jätehuoltoyritys ovat tietoisia Tullin toiveesta tehostaa muovijätteen kierrättämistä, tullitarkastaja Tuomas Rajala kertoo.

Nuijamaalla tullilaiset ovat ideoineet mahdollisuutta hyödyntää Nuijamaan kylän tarjoamaa mahdollisuutta muovin kierrättämiseen, mutta tähänkin vaihtoehtoon liittyy omat haasteensa, mutta toivo muovijätteen kierrättämisen mahdollisuudesta elää.

Helsingissä Vuosaaren satamassa Tullin tiloissa puolestaan aloitettiin muovijätteen kierrättäminen vuoden 2022 loppupuolella. Tullin tiloihin hankittiin muovinkeräysastiat ruokailutiloihin, jonka jälkeen työntekijöitä ohjeistettiin kierrättämisestä lisäämällä päivitetyt lajitteluohjeet ruokailutilojen seinille sekä viestimällä aiheesta myös sähköpostitse. 

– Muovin kierrättämisen aloittaminen jännitti, sillä alussa oli havaittavissa muutosvastarintaa. Kuitenkin lajittelu alkoi toimia ennakko-odotuksia paremmin ja nykyään muoviastia täyttyy vauhdilla, tullitarkastaja Vesa Saarenpää kertoo.

Vuosaareen toivotaan jatkossa, että kaikki kierrätysasiat olisi määritelty laitostasolla esimerkiksi henkilömäärän mukaan, ja että nämä olisi huomioitu jätehuollon sopimuksissa automaattisesti. Nyt aloite muovinkierrätykseen on tullut henkilöstöltä.

Artikkeli