Hyppää sisältöön

Jätesiirtoja Suomesta valvotaan yhteistyössä

Julkaisuajankohta 26.9.2023 9.57
Tiedote

Tulli ja Suomen ympäristökeskus Syke valvoivat syyskuun alkupuolella tehostetusti Helsingistä autolautoilla lähteviä jätekuljetuksia. Jätesiirtojen valvonta on osa ympäristörikosten ja harmaan talouden torjuntaa ja tärkeää sen vuoksi, koska jätteet ovat aina riski ympäristölle sekä ihmisten terveydelle vääriin kohteisiin päätyessään. Onnistunut valvonta edellyttää molempien viranomaisten erityisosaamista ja toimivaa yhteistyötä.

Tulli ja Suomen ympäristökeskus Syke valvoivat tehostetusti kansainvälisiä jätesiirtoja 6. syyskuuta Helsingin Länsisatamassa.

Tullin ja Syken viranomaisyhteistyö on aina ollut toimivaa, mutta viime vuosina yhteistyö ja yhteiset verkostot ovat tiivistyneet vielä entisestään. Saumattomalla yhteistyöllä pystymme valvomaan kansainvälisiä jätesiirtoja tehokkaasti, toteavat tulliylitarkastaja Ari Peltonen ja Suomen ympäristökeskuksen ylitarkastaja Katri Lautala yhteen ääneen.

Tulitarkastaja ja Syken tarkastaja tutkivat yhdessä asiakirjaa valkoisen kuorma-auton edessä.

Suomesta autolautalla lähteviä kuljetuksia tarkastettiin päivän aikana 96, joista neljä kiinnosti erityisesti Suomen ympäristökeskuksen tarkastajia. Mukana oli kaksi käytettyjen ajoneuvojen vientiä, yksi muovijätevienti ja yksi elektroniikkajätteen vienti. Molempien jätekuljetuksien kuljettajilta puuttui Suomessa vaadittavat jätehuoltorekisteriotteet. Kuljettajia ohjeistettiin hankkimaan ne ennen seuraavaa jätekuljetusta varten.

Laittomuuksiin ja epäkohtiin puuttumisen lisäksi tällaisilla valvontaoperaatioilla on myös toinen merkittävä tehtävä: tiedonjako.

Valvonnan aikana pystymme epäkohtiin puuttumisen lisäksi opastamaan toimijoille, niin kuljettajille kuin kuljetusten tilaajille, oikeita toimintatapoja jätteiden ja käytettyjen tavaroiden kansainvälisiin siirtoihin, kertoo Lautala.

Vaikka valvonnan kohteena olivat kuljetusten mahdolliset jätesisällöt, puuttuivat tullitarkastajat luonnollisesti myös muihin havaitsemiinsa epäkohtiin. Puutteellisesti sidotut kuljetukset ohjattiin sivuun ja matka jatkui vasta, kun kuljettaja oli sitonut kuormansa oikein.

Kansainvälisten jätesiirtojen valvonta on tärkeää, koska jätteet ovat riski sekä ympäristölle että ihmisten terveydelle vääriin kohteisiin päätyessään. Ympäristörikollisuuteen puuttumista ja sen valvontaa ollaankin tehostamassa koko EU-tasolla muun muassa lainsäädännön keinoin.

Artikkeli