ICT-työ Tullissa – merkityksellistä kehitystyötä ja yhteisöllisyyttä
Tullista puhuttaessa monelle tulee mieleen haalaripukuiset tullitarkastajat rajanylityspaikoilla. Harvempi ajattelee, että Tulli on myös teknologia- ja tietotalo. Mutta mietipä tätä: jotta ulkomaankauppa pysyisi sujuvana, tulee yritysten ja Tullin välisten järjestelmien toimia ja tiedon kulkea ongelmitta. Jotta voimme turvata yhteiskuntaa, meillä tulee olla tietoa, jonka pohjalta osaamme valita tarkastettavat kohteet ja siten tehdä vaikuttavaa työtä. Jotta jokainen tullilainen voisi tehdä työnsä sujuvasti ja turvallisesti, tarvitsemme toimivia työvälineitä, turvallisen työympäristön ja dataa, josta pureksimme tietoa päätöksenteon tueksi.
Tullissa ICT-tehtävät sijoittuvat enimmäkseen tietohallintoon ja valvontaosastolle. Tehtävänimikkeitä ovat esimerkiksi tekninen asiantuntija, data-analyytikko, sovellusvastaava, määrittelijä, järjestelmäasiantuntija, teknologia-asiantuntija ja projektipäällikkö. Seuraavaksi esittelemme, millaista on työskennellä data-analyytikkona valvontaosastolla, ja miten työympäristöjen kehityspäällikkö ja ICT-koordinaattori kokevat työskentelyn Tullissa.
Data-analyytikko palvelee koko valvontaosastoa
Tullin valvontaosastoon kuuluu tekniikan yksikkö, jossa työskentelee noin 25 ICT-alan osaajaa.
Riikka Sallinen aloitti data-analyytikkona pian valmistumisensa jälkeen tammikuussa 2022. Kolmihenkisen tiimin tehtävänä on edistää datan käyttöä ja auttaa muita asiantuntijoita dataan liittyvissä kysymyksissä. Data-analyytikot palvelevat koko valvontaosaston tarpeita ja siten he työskentelevät hyvin laajan asiantuntijajoukon kanssa.
- Työnkuvani on monipuolinen aina pienestä datan näpräilystä isojen järjestelmien hankkimiseen liittyvään konsultointiin. Työ on haastavaa ja siinä oppii paljon uutta, muun muassa tullivalvonnasta, Riikka kertoo.
Riikalle oli jo opiskeluaikana selvää, että hän haluaa tehdä merkityksellistä työtä. Turvallisuusviranomaisena Tulli oli kiinnostava vaihtoehto ja sopivasti opintojen päätyttyä aukesi mahdollisuus päästä näkemään Tullin työtä käytännössä.
- On ollut todella mielenkiintoista päästä hyppäämään ”tullimaailmaan”, sillä näitä asioita ei opi missään muualla. On hienoa, miten Tulli panostaa työntekijöidensä kouluttamiseen niin tulliasioissa kuin erilaisissa asiantuntijatehtävissäkin.
Tietohallinnossa pääsee osallistumaan merkittäviin ICT-projekteihin
Tullin tietohallinnossa työskentelee noin 130 ICT-alan ammattilaista sekä ulkoisia asiantuntijoita ja palveluntarjoajia. He vastaavat muun muassa Tullin tietojärjestelmien, ICT-arkkitehtuurin ja -infrastruktuurin tuottamisesta, kehittämisestä ja käytettävyydestä sekä tietoturvasta ja ICT-varautumisesta.
Tuulia Toimela toimii kehityspäällikkönä ja tiiminvetäjänä Työympäristöpalvelut-tiimissä, joka vastaa mm. Tullin työasemapalveluista ja pilviympäristöstä.
- Tulin Tulliin vetämään digityöympäristön kehittämistä. Tässä tehtävässä pääsin hyödyntämään aiemmassa työssä karttunutta osaamista. Hakiessani ajattelin, että Tullin kokoisessa organisaatiossa voi aueta myös muita ovia, ja niin aukesikin. Nykyisin toimin työympäristöpalveluiden esihenkilönä ja digityöympäristön kehittämisen ICT-omistajan roolissa, Tuulia kertoo.
Tullin tietohallinnossa työskennellään valtakunnallisestikin isojen ICT-hankkeiden parissa. Tullilaiset kokevat, että he saavat tehdä yhteiskunnallisesti vaikuttavaa työtä – niin myös Tuulia.
- Isommassa kuvassa koen, että Tulli tekee yhteiskunnallisesti tärkeää työtä, ja omassa roolissani olen mahdollistamassa sitä.
Elina Raipala työskentelee Tullin tietohallinnossa ICT-koordinaattorina. Elina kokee voivansa vaikuttaa monipuolisessa työnkuvassa.
- Minulla on mahdollisuus omassa työssäni olla edistämässä monipuolisesti erilaisia hankkeita ja projekteja tietohallinnossa ja laajemminkin Tullin tasolla. Tällä hetkellä olen mukana Tullin ICT ja teknologia 2030 -strategiatyössä ja toimin erilaisissa työryhmissä, esimerkiksi ICT-henkilöstöön ja rooleihin, sekä tietohallinnon työsuojeluriskiarviointiin liittyen. Pidän myös fasilitoinnista, sitäkin saan tehdä säännöllisesti, Elina kertoo.
ICT-työ ja käytetyt teknologiat ovat vastaavia niin Tullissa kuin yrityksissäkin, mutta Tullissa lisämausteena on kansainvälinen toimintaympäristö. Käytännössä tämä näkyy Euroopan komissiolta tulevina toimintaamme ohjaavina reunaehtoina, jotka on sovitettava kansalliseen kehykseen. Yhteistyötä tehdään myös muiden kansainvälisten tahojen kanssa.
Työyhteisöön mahtuu monenlaisia taustoja ja elämäntilanteita
Tullin ICT-asiantuntijoilla on hyvin kirjava koulutustausta. Esimerkiksi Riikka on valtiotieteiden maisteri, Tuulia puolestaan on valmistunut johdon assistentiksi. Elina on aikaisemmalta koulutukseltaan kasvatustieteiden maisteri, mutta opiskelee parhaillaan tietojenkäsittelyn tradenomiksi.
- Hain Tulliin alun perin korkeakouluharjoitteluun, kun strategiatyöhön haettiin apua. Ajattelin, että se on hieno mahdollisuus päästä kurkistamaan valtionhallinnon sekä ICT-intensiivisen organisaation tekemistä. Sille tielle olen jäänyt, naurahtaa Elina.
Riikka valmistui valtiotieteiden maisteriksi loppuvuodesta 2021 ja pääsi heti valmistuttuaan töihin Tulliin perhevapaan sijaisena. Valtiotieteiden opinnoista on ollut hyötyä yhteiskunnallisella kentällä työskentelyssä.
- Opiskeluaikana työskentelin tutkimusryhmässä, jossa pääsin tekemään paljon data-analyysia ja muita tutkimusryhmän töitä. Myös työkokemus on antanut hyvät valmiudet nykyiseen työtehtävääni.
Tuulian pohjakoulutus on antanut hyvät edellytykset työskennellä monipuolisissa kehittämistehtävissä ja projekteissa. ICT-alan osaamista on kertynyt aluksi työtehtävien kautta.
- Lisäksi olen opiskellut muutaman vuoden ylempää ammattikorkeakoulututkintoa liiketoiminnan teknologioista, mikä tukee nykyisessä työssäni tosi hyvin, Tuulia täydentää.
Vaikka kaikki kolme työskentelevät eri tiimeissä ja paikoissa, yhteistä on työssä viihtyminen ja työyhteisön hyvä yhteishenki.
- Meillä viihdytään töissä ja porukka on tosi avuliasta. Olemme yhdessä kehittäneet viimeisen vuoden aikana uudenlaisen tavan hallita ja seurata ryhmämme töitä sekä parantaa läpinäkyvyyttä ja tiedonkulkua. Muutenkin meillä suhtaudutaan myönteisesti toiminnan kehittämiseen, eikä lukkiuduta vanhoihin tapoihin, jos jokin ei toimi, Tuulia kertoo.
- Työskentelen pääosin etänä, mikä sopii minun tilanteeseen loistavasti. Toimipaikkani on Pasilassa, mutta käyn toimistolla noin 1-2 kertaa kuukaudessa. Minulla on kivoja ja avuliaita työkavereita ja esihenkilöitä, joilta apua saa myös etänä. Välillä on kiva kokoontua lähitapaamiseen, jossa tulee nähtyä työkavereita ihan livenä, Elina jatkaa.
Kuten tietohallinnossa, myös tekniikan yksikössä työskennellään monipaikkaisesti, eli työntekijät ovat hajaantuneet maantieteellisesti eri paikkakunnille, kuten Helsinkiin, Tornioon ja Lappeenrantaan. Data-analyytikkojen käyttämät järjestelmät toimivat vain toimistolla, joten Riikan tiimi työskentelee pitkälti toimistolla.
- Minulle lähityö toimistolla sopii hyvin. Uutena on ollut helppo aloittaa, kun työkavereita näkee päivittäin ja käymme yhdessä lounaalla tai kahvitauoilla. Yksikössämme on hyvin yhteisöllistä, Riikka kehuu.
Lue lisää:
Tietohallinnon esittely (uratarinavideo)
Mitä tekee testauspäällikkö? (uratarinavideo)
Tullissa on tehty vuoden ajan monipaikkaista työtä – miltä monipaikkaisuus näyttää eri osastoilla?
Lue lisää Tullista työpaikkana ja katso avoimet työpaikkamme rekrysivuiltamme!