Teksti Ei turvaa ilman tekijöitä

Tietohallinnossa tehdään isoja uudistuksia

Työ Tullin tietohallinnossa on monipuolista ja erityislaatuista. Vaikka yksikössä työskennellään teknologian parissa, pohjimmiltaan työ liittyy tavaran lailliseen, sujuvaan liikkumiseen sekä laittomien ja vaarallisten tavaroiden liikkumisen estämiseen.

Tietohallinto vastaa Tullin tietojärjestelmien, arkkitehtuurien ja infrastruktuurin kehittämisestä, tuotannosta ja tuesta sekä näihin liittyvistä hankinnoista. ICT-osaajista osa tekee päivittäistä kehittämistyötä, osa työskentelee jatkuvien palvelujen parissa.

- ICT-työssä ollaan kaupan, yritysten ja elinkeinoelämän keskiössä. Työ liittyy turvallisuuteen ja valvontaan, ja siinä on eettistä arvolatausta: työ hyödyttää sekä kansalaisia että yhteiskuntaa. Lisäksi Tullissa työskentelyä voisi luonnehtia myös jännittäväksi, tietohallintojohtaja Anu Autio luonnehtii.

Yksikkö on jaettu neljään ryhmään: yhteentoimivuus-, alusta-, sovellukset- sekä menetelmät-ryhmiin. Työntekijöitä on noin 100 ja ulkopuolisia konsultteja, asiantuntijoita ja palveluntarjoajia on lähes sama määrä. Toimipaikat sijaitsevat Hämeenlinnassa ja Pasilassa Helsingissä.

Vuorovaikutustaitoja tarvitaan

Tullin tietohallinto on julkishallinnossa kilpailukykyinen työpaikka, jossa panostetaan työntekijöiden perehdyttämiseen ja hyvään ilmapiiriin. Perehdyttämisohjelma on saanut hyvää palautetta tullilaisten ohella myös yhteistyökumppaneilta.  

Tullissa työskentelyä voisi luonnehtia myös jännittäväksi.

ICT-taitojen lisäksi tietohallinnossa arvostetaan hyviä yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja, sillä töitä tehdään tiimeissä sekä oman talon että ulkopuolisten asiantuntijoiden kanssa. Omaa panosta ja mielipiteitä tarvitaan, mutta yhtä tärkeää on kuunnella kollegoja. Päätökset tehdään yhdessä.

- Konsulttimme ovat kertoneet, että Tulliin on aina kiva tulla töihin. Tehtäviä on pidetty vaihtelevina ja kiinnostavina, yhteistyössä on kehittynyt hyviä rutiineja ja kaikkia on kohdeltu vertaisina, Autio kertoo.

Rekrytointi jatkuu

Tietohallinnossa on elettävä lainsäädännön aikatauluissa, ja niissä on onnistuttu erinomaisesti. Tekijöitä tarvitaan kuitenkin lisää, sillä Tullissa tehdään parhaillaan historian suurinta ICT-uudistusta. Käynnissä on valtavia kehityshankkeita, joista osa on saatu jo käyttöön. Pienempiä projekteja on parhaimmillaan useita kymmeniä. Viimeisin tuotos on hiljattain käyttöön otettu yksityisasiakkaiden nettitullaus.

- Tullin tietohallinnossa ollaan hereillä. Ala muuttuu, ja palveluja pitää kehittää nopeammiksi, edullisemmiksi ja ketterämmiksi. On ammennettava uutta arkitekemisen ohella, on tunnistettava teknologiat, jotka kantavat eteenpäin. Kaikki tämä tarkoittaa, että paikoilleen ei jäädä.

Tutustu testauspäällikön tehtävään

Tietohallinnosta työskentelee muun muassa testauspäällikkö Kati Eskelinen. Tutustu hänen tehtäväänsä.

Lue lisää:

ICT-työ Tullissa – merkityksellistä kehitystyötä ja yhteisöllisyyttä