Hyppää sisältöön

Bambua sisältävien muovituotteiden tehovalvonta käynnistyy – tavoitteena poistaa turvallisuusmääräysten vastaiset tuotteet markkinoilta

Julkaisuajankohta 27.8.2021 14.00
Tiedote

Tulli ja Ruokavirasto etsivät tehostetusti kiellettyjä bambukuitua sisältäviä muovituotteita. Muoviastiat, jotka sisältävät bambukuitua eivät täytä EU:n turvallisuusvaatimuksia ja niiden pitkäaikaisesta käytöstä saattaa pahimmillaan aiheutua terveyshaittoja. Tuotteita on myös markkinoitu harhaanjohtavasti. Syyskuussa käynnistyvässä EU-hankkeessa valvotaan erityisesti verkkokauppoja ja maahantuojia.

Bambujauhoa on käytetty muun muassa erilaisten take away -mukien, lasten astiastojen ja ruokailuvälineiden valmistuksessa muovin täyteaineena. Näiden tuotteiden maahantuonti ja myynti on EU:ssa kiellettyä, sillä niiden turvallisuudesta elintarvikekäytössä ei ole varmuutta. Bambukuitua sisältävistä muoviastioista on havaittu esimerkiksi terveydelle haitallisten kemikaalien siirtymistä elintarvikkeisiin. Kielto koskee vain tuotteita, joissa bambukuitua on sekoitettu muoviin.

Kasvikuituja sisältäviä tuotteita on tuotu maahan virheellisillä tullikoodeilla. Niitä on myös markkinoitu harhaanjohtavasti ympäristöystävällisenä, luonnollisena vaihtoehtona muovituotteille ja jopa biohajoavina. Ne ovat kuitenkin muovituotteita eivätkä siten hajoa luonnossa. 

Kasvikuitua sisältävästä muovista valmistettu lasten astiasto ja take away -kahvikuppeja
Kuvassa esimerkkejä Tullin valvontaan jääneistä kiellettyjä kasvikuituja sisältävistä muoviastioista.

Tulli valvoo maahantuontia tehostetusti osana laajaa EU-hanketta

Yhteiseen valvontahankkeeseen osallistuvat lähes kaikki EU:n jäsenmaat. Tulli on osaltaan mukana hankkeessa valvomassa tuontia EU:n ulkopuolelta ja ehkäisemässä määräystenvastaisten tuotteiden päätymistä markkinoille.

– Kiellettyjä kasvikuituja sisältävien muoviastioiden valvonta on osa Tullin normaalia tuoteturvallisuusvalvontaa, eli työtä, jota teemme jatkuvasti. Nyt käynnistyvän EU-hankkeen myötä tehostamme valvontaa entisestään, jotta kielletyt ja mahdollisesti haittavaikutuksia aiheuttavat tuotteet saataisiin kitkettyä markkinoilta eivätkä ne päätyisi kuluttajien käyttöön, kertoo Tullin tuoteturvallisuuspäällikkö Jonna Neffling.

Suomessa tehovalvontaponnistuksessa ovat mukana myös Ruokavirasto sekä kunnalliset elintarvikevalvontayksiköt, jotka valvovat tehostetusti takaisinvetoa syyskuusta 2021 lähtien. Ruokavirasto ylläpitää listaa takaisinvedettävistä tuotteista.

Kuluttajia pyydetään varotoimenpiteenä lopettamaan ostamiensa, hyväksymättömiä kasvikuituja sisältävien muovituotteiden käytön ja hävittämään tuotteet. Epäselvissä tilanteissa kannattaa olla yhteydessä tuotteen ostopaikkaan.

Lue lisää:

Euroopan komission keskustelumuistio (pdf) bambukuitua tai muita hyväksymättömiä kasvikuituja sisältävistä muovisista elintarvikekontaktimateriaaleista
Muoviasetus 10/2011 (liite I, hyväksyttyjen aineiden lista)
Tietoa bambua sisältävistä muovituotteista Ruokaviraston sivuilla
Ruokaviraston ohjeet takaisinvedoista
Tullin elintarvike- ja kulutustavaravalvonta
EFSAN-arviointi

Verkkouutinen