Miten annan tuonnin tulli-ilmoituksen?

Voit antaa tuonnin tulli-ilmoituksen sen jälkeen, kun olet saanut tavarasta saapumisilmoituksen rahdinkuljettajalta tai Postilta. Anna ilmoitus itse tai käytä edustajaa. Edustajan on esitettävä valtakirja tullille, jos tulli sitä pyytää. 

Tulli-ilmoituksen voit antaa

Huomioi nämä

Yrityskäyttäjät voivat kirjautua palveluun Suomi.fi-tunnistautumisella ja valtuuttaa toisen asioimaan puolestaan Suomi.fi-valtuutuksella. Käytettävä Suomi.fi-valtuus on Tulliselvittäminen. Asiakas, jolla on maksunlykkäyslupa eli tullilaskulle maksuaikaa, saa palvelusta luovutus- ja tullauspäätöksen heti. Käteisasiakas puolestaan saa luovutuspäätöksen vasta sitten, kun on maksanut tullilaskun.


Vain maahan saapunut tavara voidaan tulliselvittää.

Jos lähetys on saapunut useammassa erässä, on jokaisesta erästä tehtävä oma tuonnin tulli-ilmoitus. Tuonnin tulli-ilmoituksella voidaan ilmoittaa tulopäivä vain kerran ja vain yhden kuljetusvälineen tiedot.

Jos et tiedä, mitä tavaroita saapunut erä sisältää, voit pyytää maksullisen tavarantarkastuksen.


Sanomailmoittamiseen tarvitaan Tullin myöntämä lupa. Sanomailmoittamisessa asiakasyritys lähettää tulli-ilmoituksen omasta järjestelmästään suoraan Tullin järjestelmään. Lue lisää: Sanoma-asiointi


Yritys täyttää itse SAD-lomakkeen. Lomakkeen voi täyttää etukäteen netissä, jonka jälkeen se on tulostettava itsejäljentävälle paperille.

Tullin painettuja lomakkeita myy PunaMustan verkkokauppa. Paperinen SAD-lomake on toimitettava tavaraa lähinnä sijaitsevaan tulliselvityspalveluja tarjoavaan tullitoimipaikkaan sen aukioloaikana. Postipaketit voi tulliselvittää vain joillakin toimipaikoilla.

Yhteystiedot ja toimipisteet
Tulli-ilmoitus (SAD-lomake)


Ota yhteyttä

Yleisneuvontaa yritysasiakkaille

Yleisneuvontaa yritysasiakkaille ma–pe 8–16.15 sähköpostitse osoitteesta [email protected]

Tullineuvonta