Muun Suomen ja Ahvenanmaan sekä EU:n ja Ahvenanmaan välillä lähetettävien tavaroiden tullaus

Ahvenanmaa on yksi EU:n valmistevero- ja arvonlisäveroalueen ulkopuolisista, ns. verorajan erottamista erityisalueista, minkä vuoksi sinun on tullattava eli tulliselvitettävä myös muun Suomen ja Ahvenanmaan sekä EU:n ja Ahvenanmaan välillä lähetettävät tavarat ja maksettava niistä verot.  

Huom: 13.2.2021 alkaen voit tullata netissä Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa myös Ahvenanmaan ja muun Suomen välillä kuljetettavia tavaroita. 

Katso EU:n ulkopuolelta tilatun tavaran tullausohjeet täältä: Netistä tilaajalle 

Lahjalähetykset yksityishenkilöltä toiselle 

Kun lähetät lahjan Ahvenanmaalta muualle Suomeen tai saat lahjalähetyksen muualta Suomesta tai toisesta EU-maasta Ahvenanmaalle, sinun on tullattava se, jos lähetyksen arvo on yli 45 euroa, tai lähetys sisältää rajoitusten tai valmisteveron alaisia tuotteita, kuten alkoholia tai tupakkaa. Sinun on tullattava lahja ennen kuin voit lähettää sen. Voit tehdä tullauksen esimerkiksi Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa tai asioimalla Maarianhaminan tullissa. 

Lahjalähetystä ei tarvitse tullata, jos nämä kaikki ehdot toteutuvat: 

 • lahjan lähettäjä ilmoittaa lähetyksen tiedoissa, että kyseessä on lahja
 • lahjalähetyksen arvo on 45 euroa tai sen alle
 • lahja ei sisällä rajoitusten tai valmisteverojen alaista tavaraa ja
 • lähetykseen on merkitty selkeä tavaran kuvaus.

Jos vastaanotat yli 22 euron arvoisen lahjalähetyksen, johon lähettäjä ei ole merkinnyt näitä tietoja, sinun on tullattava lähetys. Voit tehdä tullauksen Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa. Toimita tullauksen jälkeen luovutuspäätös postille. Lahjalähetysten tietoja voit ilmoittaa myös asioimalla Maarianhaminan tullissa paikan päällä tai sähköpostitse mariehamnstull(at)tulli.fi. 

Kun lähetät lahjan Ahvenanmaalta toiseen EU-maahan, sitä ei tarvitse tullata.

Milloin Ahvenanmaalta muualle Suomeen lähetettävät tavarat on tullattava    

 • Lähetät yksityishenkilölle tavaraa, jonka arvo ilman kuljetuskuluja on yli 22 euroa.
 • Lähetät lahjan, joka sisältää valmisteveronalaisia tuotteita (kuten alkoholia ja tupakkatuotteita) tai hajuvesiä, tai jonka arvo on yli 45 euroa.
 • Lähetät lahjan, jonka arvo on yli 22 euroa, mutta korkeintaan 45 euroa, etkä ole ilmoittanut kuljetusliikkeelle vaadittavia tietoja (kyseessä on lahjalähetys, lahjan arvo ja tavarankuvaus). 

Milloin muualta Suomesta tai muualta EU:sta Ahvenanmaalle vastaanotettava tavara on tullattava

 • Vastaanotat lähetyksen, jonka arvo ilman kuljetuskuluja lähetyskuluja on yli 22 euroa.
 • Vastaanotat yli 22 euron arvoisen lahjalähetyksen, josta lähettäjä ei ole ilmoittanut vaadittavia tietoja (kyseessä on lahjalähetys, lahjan arvo ja tavarankuvaus). Tullauksen sijaan voit ilmoittaa Maarianhaminan tullille sähköpostitse mariehamnstull(at)tulli.fi vaadittavat tiedot (kyseessä on lahjalähetys, lahjan arvo ja tavarankuvaus) lahjasta.  
 • Vastaanotat valmisteveronalaisia tuotteita (esimerkiksi alkoholijuomia tai tupakkatuotteita) tai hajuvesiä. Ne on tullattava lähetyksen arvosta riippumatta.

Tullaustavat

 1. Tullaa lähetyksesi ensisijaisesti netissä Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa. Kirjaudu palveluun pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla.  
 2. Valtuuta toinen henkilö tekemään tullauksen puolestasi tai osta tullaus palveluna esimerkiksi huolintaliikkeeltä. Lue lisää vaihtoehtoisista asiointitavoista. 
 3.  Jos et pysty käyttämään sähköistä asiointia ja haluat tullata lähetyksen itse, voit täyttää lomakkeen ja lähettää sen Tulliin. Huom: ei koske lahjalähetyksiä. 
 4. Lahjalähetysten tietoja voit ilmoittaa myös asioimalla Maarianhaminan tullissa paikan päällä tai sähköpostitse mariehamnstull(at)tulli.fi. 

Esimerkkejä tullauksista

Kun lähetät tavaran tai lahjan Ahvenanmaalta toiselle yksityishenkilölle, sinun on tullattava se ennen kuin voit sen lähettää. Vastaanottaja vastaa ilmoituksen tekemisestä, mutta lähettäjänä toimit vastaanottajan edustajana ja tekee ilmoituksen vastaanottajan puolesta.

Kun tullaat Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa, merkitse rasti kohtaan ”Teen tullauksen toisen henkilön puolesta”.  Valitse aloitussivulla kohdassa ”Haluan tullata”

 • ”ostamani tavaran” 
 • ”yksityishenkilön lähettämän lahjan” tai
 • ”ostamani tavaran”, jos tullaat tavaraa, jonka olet myynyt Ahvenanmaalta muualle Suomeen. 

Tarvitset tullausta varten tilausvahvistuksen, laskun tai muun selvityksen lähetyksen arvosta. Tulli voi pyytää sen nähtäväksi. 

Voit lähettää tavaran, kun olet saanut luovutuspäätöksen 

Luovutuspäätös löytyy Omat tullaukseni -osiosta 90 päivän ajan. Näytä luovutuspäätös kuljetusliikkeelle (esim. mobiililaitteesta), kun lähetät tavaran.

Luovutuspäätös näkyy palvelussa heti, kun maksat verot ja maksut palvelussa. Tulli ei lähetä sinulle erikseen luovutuspäätöstä. 


Kun tullaat Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa, valitse aloitussivulla ”ostamani tavaran”. Valitse ”Tavarat ovat käytettyjä” Tavaran tiedot -sivulla.  Ilmoita tavaran valmistusvuosi. Jos et tiedä sitä, anna arvio. 

Jos käytettyjä tavaroita on useampia ja valmistusvuosissa on eroja, ilmoita eri vuosina valmistetut tavarat erikseen.

Tarvitset tullausta varten tilausvahvistuksen, laskun tai muun selvityksen lähetyksen arvosta. Tulli voi pyytää sen nähtäväksi. 

Jos tavaran valmistusvuoden arvonlisäveroprosentti poikkeaa nykyisestä arvonlisäveroprosentista  (24 %), verokantojen erotus kannetaan prosentteina tavaran ostohinnasta.
Lue lisää: Käytettyjen tavaroiden tuontihuojennus Ahvenanmaan verorajaa ylitettäessä 

Et voi hyödyntää käytettyjen tavaroiden arvonlisäverohuojennusta, jos tullaat taide-, keräily- tai antiikkiesineitä, joissa arvonlisävero on 10 %.


 • Lahja muualta Suomesta

Yksityishenkilöltä saadut lahjat pitää tullata, jos lähetyksen arvo on yli 45 euroa. 
Kun tullaat Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa, valitse aloitussivulla ”yksityishenkilön lähettämän lahjan”. Ilmoita muut pyydetyt tiedot. 

Jos olet saanut saapumisilmoituksen lahjalähetyksestä, jota ei tarvitse tullata (lähetyksen arvo on 45 e tai sen alle), lähetä sähköpostitse Maarianhaminan tulliin (mariehamnstull(at)tulli.fi) vapautuspyyntö eli saapumistunnus, selvitys lahjasta ja sen arvosta. 
Jos et tiedä lahjalähetyksen sisältöä ja arvoa, kysy se lähettäjältä. 

 • Lahja muualta EU:sta    

Lähetys pitää tullata, jos lähetyksen arvo on yli 45 euroa, tai lähetys sisältää rajoitusten tai valmisteveron alaisia tuotteita, kuten alkoholia tai tupakkaa.    

Kun tullaat Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa, valitse aloitussivulla ”yksityishenkilön lähettämän lahjan”. Ilmoita muut pyydetyt tiedot. 

Poikkeus: Valmisteveron alaiset tuotteet (alkoholijuomat ja tupakkatuotteet) sekä hajuvedet  ja eau de toilette -tuotteet on tullattava aina, ja niistä kannetaan aina arvonlisävero ja mahdollinen valmistevero. Jos lähetys sisältää alkoholia, tupakkaa, tupakkatuotteita, hajuvettä, eau de toilette -tuotteita, kahvia yli 500 g, teetä yli 300 g tai kahvin tai teen esansseja ja uutteita, valitse tätä koskeva valintaruutu Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelun aloitussivulla. 

Kun lahjalähetyksellä on useita vastaanottajia, tai se sisältää useita eri lahjoja, joista jonkun arvo ei ylitä 45 euroa, katso tullausohjeet täältä: Lahjan tullaus eli tulliselvitys  


 • Maksat yleensä arvonlisäveroa vain korjauskustannuksista, kun tullaat muualla Suomessa korjattua tavaraa, joka lähetetään takaisin Ahvenanmaalle.  
 • Maksat arvonlisäveroa yleensä korjauskustannuksista ja kuljetuskuluista, kun tullaat muualla EU:ssa korjattua tavaraa, joka lähetetään takaisin Ahvenanmaalle. 

Kun tullaat Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa, valitse aloitussivulla ”maksua vastaan korjatun tavaran tullaus”. Ilmoita Lähetyksen tiedot -sivulla, miten olet lähettänyt tavaran korjattavaksi.  Ilmoita Tavaran tiedot -sivulla maksamasi korjauskulut ilman arvonlisäveroa.
Tullausta varten tarvitset korjauslaskun. Tulli voi pyytää sen nähtäväksi. 


Kun olet lähettänyt tavaran takuuvaihtoa varten  muualle Suomeen tai muualle EU:hun,  voit tullata tavaran maksutta takuuvaihdettuna tavaran. Myös silloin, kun olet lähettänyt tavaran takuukorjausta varten muualle Suomeen tai muualle EU:hun, mutta saatkin tilalle uuden vastaavan tavaran, voit tullata vaihdetun tavaran maksutta. Takuuvaihdetuista tavaroista ei yleensä tarvitse maksaa arvonlisäveroa.

Valitse Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa ”Maksutta takuuvaihdetun tavaran tullaus”. Ilmoita Lähetyksen tiedot -sivulla, miten olet lähettänyt tavaran korjattavaksi tai vaihdettavaksi. Ilmoita Tavaran tiedot -sivulla pyydetyt tiedot. 

Tullausta varten tarvitset selvityksen takuuvaihdosta. Tulli voi pyytää sen nähtäväksi. 


Kun vastaanotat tavaran, jonka olet lähettänyt takuukorjattavaksi Ahvenanmaalta muualle Suomeen tai muualle EU:hun, voit tullata sen maksutta takuukorjattuna tavarana:

 • Kun tullaat muualta Suomesta Ahvenanmaalle takuukorjattua tavaraa, et yleensä maksa arvonlisäveroa ollenkaan. 
 • Kun tullaat takuukorjattua tavaraa muualta Euroopasta Ahvenanmaalle, maksat arvonlisäveroa yleensä vain kuljetuskuluista, jos olet maksanut niitä.

Valitse Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa ”maksutta takuukorjatun tavaran tullaus”. Ilmoita Lähetyksen tiedot -sivulla, miten olet lähettänyt tavaran korjattavaksi.  Ilmoita sivulla ”Tavaran tiedot” pyydetyt tiedot tavarasta. 

Tullausta varten tarvitset selvityksen takuukorjauksesta. Tulli voi pyytää sen nähtäväksi


Kun olet saanut lähetyksen (ostoksen), joka olisi pitänyt tullata, tullaa se jälkikäteen. 
Valitse Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelun aloitussivulla ”tullaamattomana kotiin saamani ostos”. Täytä pyydetyt tiedot lähetyksestä. 


Myös maksuton lähetys on tullattava, ja siitä on maksettava mahdolliset verot ja maksut. Ilmoita tavaran arvoksi hinta, joka niistä olisi pyydetty, jos kyseessä olisi kauppa. Tullausta varten tarvitset selvityksen lähetyksen sisällöstä ja arvosta. Pyydä se tarvittaessa lähettäjältä. 

Valitse Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa ”ostamani tavaran”, jos olet saanut tavaranäytteitä tai lahjan yritykseltä tai ole saamassa lähetyksen muuten maksutta, esimerkiksi palkintona. 

Tulli voi pyytää sinulta selvityksen lähetyksen sisällöstä ja arvosta. 


Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa et voi tullata muuttotavaroita, eläviä eläimiä tai tuhkauurnia. Toimi näin:

Muuttotavarat

Kun muutat muualta Suomesta tai muualta EU:sta Ahvenanmaalle tai toisin päin, katso muuttotavaroita koskevat ohjeet täältä: Muutan Suomeen muualta EU:sta

Jos muuttokuormaan sisältyy ajoneuvo, pitää sinun käydä Maarianhaminan tullissa ja tullata ajoneuvo. (Autovero maksetaan erikseen Verohallinnolle). Lue lisää: Ajoneuvot muuttotavaroina

Elävät eläimet 

Ole yhteydessä Maarianhaminan tulliin (mariehamnstull(at)tulli.fi) jos tuot eläimen itse Ahvenanmaalle tai se toimitetaan sinulle Ahvenanmaalle. 

Tuhkauurnat

Kun tuot tai viet tuhkauurnan, ole yhteydessä Maarianhaminan tulliin (mariehamnstull(at)tulli.fi), josta saat ohjeet. Katso myös:  Ruumisarkut, tuhkauurnat ja hautajaiskoristeet


Ajoneuvot

Olet maksanut arvonlisäveron myyjälle 

Kun olet ostanut uuden ajoneuvon ja maksanut siitä arvonlisäveron myyjälle, ota yhteyttä Maarianhaminan tulliin mariehamnstull(at)tulli.fi.

Et ole maksanut arvonlisäveroa

Kun olet ostanut uuden ajoneuvon ilman arvonlisäveroa, valitse Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelun aloitussivulla ”ostamani tavaran”. Valitse sivulla ”Lähetyksen tiedot” laatikko ”Ajoneuvon tullaus”.  Ilmoita ajoneuvon valmistenumero. Täytä muut pyydetyt tiedot.

Varmista että sinulla on ajoneuvon rekisteriote ja lasku tai muu selvitys ajoneuvon arvosta. Tulli pyytää näitä tietoja sinulta.  

Ohje arvonlisäveron käsittelystä kun Manner-Suomessa sijaitseva yritys myy uuden tai käytetyn ajoneuvon ahvenanmaalaiselle yksityishenkilölle 

Autoverotusasiat hoitaa Verohallinto


Valitse Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelun aloitussivulla ”ostamani tavaran”. Valitse sivulla ”Lähetyksen tiedot” laatikko ”Ajoneuvon tullaus”.  Ilmoita ajoneuvon valmistenumero. Tavaran tiedot -sivulla valitse laatikko ”Tavara on käytetty”.  Ilmoita ajoneuvon valmistusvuosi.  Täytä muut pyydetyt tiedot.

Varmista että sinulla on ajoneuvon rekisteriote ja lasku tai muu selvitys ajoneuvon arvosta. Tulli pyytää näitä tietoja sinulta.  

Verotusta varten on hyvä tietää nämä:  

 • käyttöönottomaa
 • käyttöönottoajankohta (vuosi ja kuukausi)
 • onko ajoneuvo ollut ainoastaan yrityskäytössä vai onko se ollut yksityishenkilön omistuksessa
 • Kun ostaa yksityishenkilön omistuksessa olleen käytetyn ajoneuvon, ja ajoneuvo on muualta Suomesta tai toisesta EU-maasta, voidaan ajoneuvon olettaa sisältävän valmistusmaan arvonlisäveron siltä vuodelta, jolloin ajoneuvo otettiin käyttöön. Käyttöönottovuoden verokanta kuitataan voimassa olevaa arvonlisäverokantaa vastaan (24 %).
 • verokantojen erotus kannetaan prosentteina ajoneuvon ostohinnasta.

Ohje arvonlisäveron käsittelystä kun Manner-Suomessa sijaitseva yritys myy uuden tai käytetyn ajoneuvon ahvenanmaalaiselle yksityishenkilölle  

Käytettyjen tavaroiden tuontihuojennus Ahvenanmaan verorajaa ylitettäessä  


Kun tullaat Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa, valitse aloitussivulla ”ostamani tavaran”. Valitse sivulla ”Lähetyksen tiedot” laatikko ”Ajoneuvon tullaus”.  Ilmoita ajoneuvon valmistenumero. Tavaran tiedot -sivulla valitse laatikko ”Tavara on käytetty”.  Ilmoita ajoneuvon valmistusvuosi.  Täytä muut pyydetyt tiedot. 

Kahden yksityishenkilön väliset lähetykset on tullattava palvelussa, ennen kuin tavara lähetetään Ahvenanmaalta. Vastaanottaja vastaa ilmoituksen tekemisestä. Merkitsemällä rastin kohtaan ”Teen tullauksen toisen henkilön puolesta” lähettäjä voi kuitenkin toimia vastaanottajan edustajana ja tehdä ilmoituksen tämän puolesta. 

Varmista että sinulla on ajoneuvon rekisteriote ja lasku tai muu selvitys ajoneuvon arvosta. Tulli pyytää näitä tietoja sinulta.  

Verotusta varten on hyvä tietää nämä:  

 • käyttöönottomaa
 • käyttöönottoajankohta (vuosi ja kuukausi)
 • onko ajoneuvo ollut ainoastaan yrityskäytössä vai onko se ollut yksityishenkilön omistuksessa?
 • Kun ostaa yksityishenkilön omistuksessa olleen käytetyn ajoneuvon, ja ajoneuvo on muualta Suomesta tai toisesta EU-maasta, voidaan ajoneuvon olettaa sisältävän valmistusmaan arvonlisäveron siltä vuodelta, jolloin ajoneuvo otettiin käyttöön. Käyttöönottovuoden verokanta kuitataan voimassa olevaa arvonlisäverokantaa vastaan (24 %).
 • verokantojen erotus kannetaan prosentteina ajoneuvon ostohinnasta

Ohje arvonlisäveron käsittelystä kun Manner-Suomessa sijaitseva yritys myy uuden tai käytetyn ajoneuvon ahvenanmaalaiselle yksityishenkilölle  

Käytettyjen tavaroiden tuontihuojennus Ahvenanmaan verorajaa ylitettäessä 


Katso ohjevideot

Näin tullaat ostoksen muualta Suomesta Ahvenanmaalle Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa 


Näin tullaat ostoksesi toisesta EU-maasta Ahvenanmaalle Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa


Miten saat tavaran tullauksen jälkeen?  

Kun olet tullannut lähetyksen ja maksanut siitä mahdolliset verot ja muut maksut, lähetys on valmis noudettavaksi tai kuljetettavaksi.    

Postilähetykset: Tulli lähettää Åland Postille ilmoituksen, kun tullaus on valmis. Åland Post toimittaa paketin vastaanottajalle, tai voit noutaa sen sovitusta noutopaikasta. 

Muut lähetykset: Jos sinun pitää esittää kuljetusyritykselle luovutuspäätös ennen tullatun tavaran toimittamista tai noutamista, saat sen palvelustamme. Löydät luovutuspäätöksen palvelusta Omat tullaukseni -osiosta 90 päivän ajan. 

Arvonlisäveron palautus tavaroiden palautuksen yhteydessä

Jos olet maksanut palauttamistasi tavaroista arvonlisäveroa, toimi seuraavasti:

 • Täytä lomake nro 971s (hakemus arvonlisäveron palauttamiseksi)  
 • Liitä lomakkeeseen alkuperäinen tullauspäätös sekä lasku ja todistus siitä, että myyjä on vastaanottanut tavaran.
 • Palauta lomake osoitteeseen: Mariehamns tull, PB 40, 22101 Mariehamn, tai sähköpostilla osoitteeseen: atp.skattegrans(at)tulli.fi

                            

Ota yhteyttä

Kysy tullineuvonnasta ma-pe 8-16.15

Tutustu myös usein kysyttyihin kysymyksiin.

Postipakettien saapumiseen, sisältöön ja käsittelymaksuun liittyvissä kysymyksissä ota yhteys Postiin.

Tullineuvonta