Hyppää sisältöön

Väliaikaisen varastoinnin sanoma-asiakas: hakeudu uudistettujen ilmoitusten testaukseen

Julkaisuajankohta 3.2.2022 10.00 | Julkaistu suomeksi 12.4.2022 klo 11.31
Tiedote

Uudistetut väliaikaisen varastoinnin ilmoitukset otetaan käyttöön 24.9.2022. Sanoma-asiakkaiden, jotka antavat EU:n lentokentiltä tai satamista saapuvista tavaroista yleisilmoitussanomia (IE344) ja siihen liittyviä muita sanomia, on otettava uudet ilmoitukset käyttöön ja testattava ne Tullin kanssa. 

Testauksen aikataulu

Ennen kuin uudistetut ilmoitukset voi ottaa käyttöön, sanoma-asiakkaan on testattava ne Tullin kanssa. Voit hakeutua testaukseen 3.2.2022 alkaen. Testaus Tullin kanssa alkaa toukokuussa. Tulli sopii yrityksen kanssa tarkemmasta testauksen ajankohdasta, kun hakemus on vastaanotettu. Ohjelmistotalot ja sanomavälityksen palveluntarjoajat testaavat ensin. Omaa palvelinvarmennetta käyttävät sanomailmoittajat testaavat sen jälkeen, kun ohjelmistotalot ja sanomavälityksen palveluntarjoajat ovat testanneet. 

Sanoma-asiakkaiden on testattava ja otettava uudistetut väliaikaisen varastoinnin ilmoitukset käyttöön viimeistään 3.10.2022.

Miten hakeudun testaukseen?

Väliaikaisen varastoinnin sanoma-asiakkaat voivat hakeutua testaukseen Sanoma-asioinnin luvan hakeminen -palvelussa. Palveluun kirjaudutaan Suomi.fi-tunnisteilla käyttämällä valtuuskoodia ”Tulliselvittäminen”. Sanoma-asiakkaalla on oltava EORI-numero. 

Valitse uusi hakemus, jos et ole aikaisemmin antanut sanomia uuteen tulliselvitysjärjestelmään (UTU). Jos annat jo nyt sanomia tähän järjestelmään, valitse muutoshakemus.

Ulkomaisen yrityksen hakeutuminen testaukseen

Jos sanoma-asiakkaaksi hakeutuvalla yrityksellä on muu kuin suomalainen EORI, yrityksen pitää hakeutua testaukseen tullilomakkeella 1092 ”Hakemus sanoma-asiointiin Tullissa UTU”. Pyydä lomake osoitteesta edi-luvat(at)tulli.fi.

Lomakkeen kohdassa G on vain osa ilmoituksista, joten ilmoita erikseen kohdassa H lisätietona ilmoitukset, joihin haet lupaa tai muutosta. Ilmoita, mitä seuraavista haluat ottaa käyttöön:

  • kuulemisen sanomat: kuulemissanoma (FI330) ja kuulemisen vastaussanoma (FI346)
  • väliaikaiseen varastoon saapuvat tavarat (FI319) ja Tullin tarkastussanoma (FI350)

Väliaikaisen varastoinnin sanomien testaus

Ohjelmistotalojen ja palveluntarjoajien on testattava Tullin kanssa kaikki testitapaukset. Varsinaisten sanoma-asiakkaiden täytyy testata Tullin kanssa muutama testitapaus sanoma-asioinnin testauspalvelussa. Yritysten, jotka käyttävät palveluntarjoajaa sanoman muodostamiseen ja välittämiseen, on myös lähetettävä Tullille sanoma-asioinnin hakemus, mutta niiden ei tarvitse testata ilmoituksia Tullin kanssa.

Lisätietoja: UCC(at)tulli.fi

Asiakastiedotteet Uudistuvan lainsäädännön ja tulli-ilmoittamisen tiedotteet