Hyppää sisältöön

Uusia pakotteita julkaistu – venäläinen kulta tuontipakotelistalle

Julkaisuajankohta 22.7.2022 10.05
Tiedote

EU on säätänyt Venäjälle uusia pakotteita, joilla laajennetaan ja tarkennetaan pakotteita sekä täsmennetään niiden toimeenpanoa. Venäläisen kullan tuonti EU:n alueelle kielletään.  

Euroopan unioni on asettanut 21. heinäkuuta 2022 uusia pakotteita Venäjän Ukrainaan kohdistuvan hyökkäyssodan takia. Nyt voimaan tulevilla pakotteilla laajennetaan ja tarkennetaan Venäjän teollisia valmiuksia edistävien tuotteiden sekä korkean teknologian vientipakotteita sekä täsmennetään niiden toimeenpanoa. Tullin tehtäviin toimeenpanevana viranomaisena kuuluu EU-tasolla sovittujen pakotteiden valvonta tavaroiden viennin ja tuonnin osalta.

Uudet pakotteet kieltävät kullan ja kultajalosteiden tuonnin Venäjältä EU-maihin. Pakote koskee myös koruja sekä kulta- ja hopeasepän teoksia. Matkailijat voivat kuitenkin tuoda mukanaan näitä tuotteita, jos he omistavat ne, eikä niitä ole tuotu myytäväksi. 

Kulta on energian jälkeen Venäjän suurimpia vientituotteita. Tammi-toukokuussa 2022 Suomeen ei ole tuotu Venäjältä tai alkuperältään venäläistä kultaa. 

Uudet EU:n pakotteet on julkaistu EU:n virallisessa lehdessä 21.7.2022 ja sitä säätelevä asetus tulee tavaroiden osalta voimaan 22.7.2022.

Ulkoministeriön tiedote (21.7.2022): Uusia EU:n Venäjään kohdistamia pakotteita on tullut voimaan

Mediatiedote ukraina