Ulkomaille koiran kanssa? Huolehdi lemmikin passi ja rokotus kuntoon, niin paluu Suomeen onnistuu ongelmitta
Huomenna vietetään Koiranpäivää. Vuosittainen valtakunnallinen teemapäivä kannustaa koiranomistajia viettämään mukava päivä koiransa kanssa. Monesti rakas lemmikki on myös matkakumppani. Koiranomistajan vastuulla on selvittää Suomeen paluuseen liittyvät vaatimukset jo ennen ulkomaille lähtöä. Kun vaadittavat rokotukset, lääkitykset ja asiakirjat ovat kunnossa, kotiinpaluu sujuu ongelmitta.
Kun lemmikin kanssa palaa lomamatkalta Suomeen, täytyy asiakirjojen, rabiesrokotuksen ja ekinokokkilääkityksen olla kunnossa. Nämä maahantulovaatimukset vaihtelevat esimerkiksi sen mukaan, mistä maasta koiran kanssa tulee Suomeen. Jopa Pohjoismaiden välillä on eroja, puhumattakaan EU:n ulkopuolisista maista.
- Lemmikkien omistajien vastuulla on selvittää vaatimukset hyvissä ajoin ennen matkaa ja siksi näistä myös muistutamme säännöllisesti, kertoo tulliylitarkastaja Jasmin Joenperä.
Vaatimusten avulla varmistetaan, että vaaralliset taudit, kuten rabies eli raivotauti, eivät pääse leviämään Suomessa eläimiin tai ihmisiin. Tulli valvoo rajanylityspaikoilla lemmikkieläinten tuontivaatimusten noudattamista.
Huomio ainakin nämä, kun matkustat koirasi kanssa ja palaat takaisin Suomeen:
- Koirien pitää olla tunnistusmerkitty mikrosirulla, joka on laitettu ennen raivotautirokotusta. Myös selkeästi luettava tatuointi hyväksytään tunnistusmerkintänä, jos se on tehty ennen 3.7.2011. Mukana tulee olla myös lemmikkieläinpassi.
- Koira tarvitsee ennen Suomeen saapumista lähes aina ekinokokkilääkityksen. Lääkkeen antaa aina eläinlääkäri ja siitä pitää olla merkintä myös lemmikkieläinpassissa. Lyhyitä matkoja tai toistuvaa reissaamista varten kannattaa eläinlääkärin kanssa keskustella niin sanotun 28 vuorokauden säännön käyttämisestä.
- Koiralla tulee olla voimassa oleva raivotautirokotus. Rokotuksesta pitää olla eläinlääkärin merkintä lemmikkieläinpassissa. Korkean raivotautiriskin maasta vaaditaan raivotautirokotuksen lisäksi vasta-ainetutkimuksen tulos. Korkean riskin maita ovat esimerkiksi Turkki, Thaimaa ja Intia.
- Selvitä vaatimukset aina Suomen viranomaisilta. Ulkomailla eläinlääkäreillä voi olla vääriä käsityksiä Suomen vaatimuksista. Ruokaviraston verkkosivuilta löytyy hakukone, jonka avulla voi helposti selvittää Suomeen saapumiseen liittyvät ehdot.
- Voit aina kysyä neuvoa Tullin henkilökunnalta rajanylityspaikalla. EU:n ulkopuolelta saavuttaessa lemmikki ja sen asiakirjat on aina esitettävä Tullille valitsemalla punainen kaista. Toisesta EU-maasta saavuttaessa Tullilla on oikeus tarkastaa lemmikki ja sen asiakirjat. Jos olet epävarma tuontivaatimuksista, valitse EU-maastakin tullessasi punainen kaista ja kysy neuvoa.
Lisätietoja Tullin verkkosivuilla
Ruokaviraston Koirien, kissojen ja frettien Suomeen saapumisen ehtojen hakukone (ruokavirasto.fi)