Tullin asiakasneuvottelukunnassa esillä verkkokaupan kasvu ja tulevat muutokset
Tullin asiakasneuvottelukunta kokoontui Pasilassa 3.12.2024. Asiakasneuvottelukunta koostuu elinkeinoelämän järjestöjen ja toimialaliittojen sekä Tullin edustajista. Kokouksen puheenjohtajana toimii Tullin pääjohtaja Sami Rakshit.
Tulli uusii parhaillaan strategiaansa vastaamaan tämän hetken haasteisiin. Tullin on reagoitava nopeasti ulkoisen toimintaympäristön muutoksiin sekä yhteiskunnan odotuksiin. Tullin strategian kärjessä ovat turvallisuuteen panostaminen ja yhteiskunnan suojaaminen. Torjumme säännösten vastaisen ulkomaan liikenteen ja turvaamme laillisen ulkomaankaupan sujuvuuden. Tehtävien priorisointi on tärkeää – erityisesti säästötilanteessa.
Verkkokaupoista tilataan aiempaa enemmän
Keskustelua käytiin verkkokaupan valvonnan haasteista. EU:n ulkopuolisista verkkokaupoista tilattiin enintään 150 euron arvoisia tavaroita huomattavasti enemmän kuin viime vuoden tammi-lokakuussa. Eniten tavaroita tilattiin Kiinasta. Joka neljäs tilattu tavara oli tekstiiliainetta tai tekstiilitavaraa.
Tullia ja kaupan alaa huolestuttaa tavaroiden tuoteturvallisuus ja kertakäyttöisyys. Suomessa verkkokaupan tuonti on kasvanut vuoden aikana nelinkertaisesti. Ennuste on, että vuoden loppuun mennessä on tehty 10 miljoonaa tuonnin tulli-ilmoitusta. Koko EU:n ennuste vuodelle 2024 on 4 miljardia ilmoitusta.
Itärajan sulkeminen vaikuttanut kuljetusreitteihin
Suomen itärajan sulkeminen on vaikuttanut tavaraliikenteen kuljetusreitteihin, ja myös jatkossa on odotettavissa logistisia muutoksia. Tavaraliikenne on siirtynyt kulkemaan Etelä-Suomen satamien kautta joko suoraan Venäjälle tai Viron satamien kautta ylittäen EU:n ulkorajan Baltiassa.
Tulli valvoo pakotteita ja pakotteiden mahdollisia kiertämisyrityksiä raideliikenteessä ja satamissa vastaavaan tapaan kuin maantieliikenteen ylityspaikoilla. EU:n tullien yhteisten toimien merkitys on kasvanut. Pakotteiden kattavuus, kiertämisen estäminen ja pakotteiden kehittäminen korostuvat entisestään.
Tulliselvitysjärjestelmissä uudistuksia
Tulliselvitysjärjestelmien uusiminen on saatu lähes valmiiksi EU:n komission asettamassa aikataulussa. Meriliikenteen ICS2-ilmoitukset otettiin käyttöön 3.6. ja niissä sanomailmoittajien siirtymäaika päättyy 4.12.2024. Vienti-ilmoitukset otettiin käyttöön 5.10.2024.
Vuonna 2025 uusitaan vielä poistumisen ja maantie- sekä rautatieliikenteen turvatietojen ilmoitukset. Järjestelmien kehittäminen EU:ssa jatkuu tulliuudistuksen myötä, kun suunnitteilla on EU:n yhteinen Data Hub.
CBAM-tavaroiden tuontiin tarvitsee luvan vuodesta 2026 alkaen
Hiilirajamekanismin (CBAM) raportoinnin siirtymäaika päättyy 2025. Tämän jälkeen eli 1.1.2026 alkaen tiettyjen tuoteryhmien tavaroiden tuontiin tarvitsee aina luvan (sementti, sähkö, lannoitteet, rauta ja teräs, alumiini ja kemikaaleista vety). Jos yritys ei ole tehnyt vaadittavaa raportointia, se ei voi saada lupaa näiden tavaroiden tuontiin. Lisäksi komissio tarkastaa CBAM-tavaroiden raportointia. Raportoimatta jättäminen voi aiheuttaa tuntuvia sanktioita.
Sanoma-asiakkaat tyytyväisiä palveluihin
Tulliselvityksen sanoma-asiakkaiden uusittu asiakastyytyväisyys kysely toteutettuiin syyskuussa. Tulliasioinnin sujuvuus on pysynyt samalla tasolla eli arvosanassa 3,9 asteikolla 1‒5 (v. 2023 arvosana 3,9 ja v. 2021 arvosana 4,1). Asiakastyytyväisyys on siis hyvä.
Asiakaskokemus arvioitiin yhtä hyväksi kuin aiemmin, mutta kohdan ”arvojen mukainen toiminta” arvosana heikkeni kahden vuoden nousun jälkeen vuoden 2021 tasolle. Tähän saattaa vaikuttaa yleisesti yritysten hallinnollinen taakka, kuten raportointi viranomaisille sekä tulliasioinnin osaamisvaatimukset.
Lisätietoja: tulliylitarkastaja Marjo Saastamoinen (marjo.saastamoinen(at)tulli.fi)