Hyppää sisältöön

Tulli paljasti 100 ampuma-aseen luvattomat maahantuonnit – rikoksesta epäiltynä kymmeniä henkilöitä ympäri Suomea

Julkaisuajankohta 7.7.2021 8.30
Tiedote

Tulli on paljastanut vuoden sisällä useita luvattomia ampuma-aseiden maahantuontitapauksia, joissa on takavarikoitu yhteensä noin 100 ampuma-asetta. Ampuma-aseet on takavarikoitu pääasiassa ulkomailta saapuneista postilähetyksistä ja niitä ovat maahantuoneet ympäri Suomea asuvat henkilöt. Tulli on tutkinut tapauksia törkeinä ampuma-aserikoksina ja ampuma-aserikoksina.

Useita takavarikoituja ampuma-aseita Tullin tiloissa Tulli tarkasti heinäkuussa 2020 Turussa pikarahtiyrityksen tiloissa ulkomailta saapuneen postilähetyksen, joka sisälsi kaasusumuttimen, nyrkkiraudan sekä kaksi ampuma-asetta. Ampuma-aseet olivat tyypiltään kaasuaseita. Kävi ilmi, että samalta lähettäjältä oli saapunut Suomeen aiemmin useita eri lähetyksiä, jotka olivat päätyneet vastaanottajiensa haltuun. Lisäksi selvisi, että samalta lähettäjältä oli saapumassa useita muita lähetyksiä Suomeen.

Sittemmin Tulli on onnistunut takavarikoimaan vuosina 2020 ja 2021 yhteensä noin 100 laittomasti maahantuotua kaasuasetta tai niin kutsuttua starttipistoolia. Aseet ovat löytyneet kymmenistä ulkomailta saapuneista eri puolelle Suomea osoitetuista lähetyksistä sekä esitutkintojen yhteydessä suoritetuissa kotietsinnöissä. Aseiden haltijoilla ei ole ollut hallussapitolupia aseisiin.

Aseiden tilaaja myi kymmeniä aseita eteenpäin pimeillä markkinoilla

Yksi rikoskokonaisuuden suurimmista paljastamistoimista tehtiin Turussa, jossa Tulli takavarikoi parikymppisen miehen hallusta kotietsinnän yhteydessä 12 luvatonta kaasuasetta. Esitutkinnan aikana selvisi, että mies oli ehtinyt Tullin takavarikoimien aseiden lisäksi maahantuoda ja levittää edelleen 27 kaasuasetta. Mies oli myynyt aseet pääasiassa Tor-verkon välityksellä hänelle ennestään tuntemattomille henkilöille. Miestä epäillään asiassa törkeästä ampuma-aserikoksesta.

Kotietsinnän yhteydessä paljastui kaasuaseiden muuntamispaja

Tulli teki merkittävän löydön Turun seudulla yksittäisen kaasuaseen maahantuontiin liittyvän esitutkinnan aikana, kun kotietsinnän yhteydessä rikoksesta epäillyn kiinteistöltä paljastui parinkymmenen kannabiskasvin kasvattamon lisäksi verstas, jossa kaasuaseita oli muunnettu toimiviksi luotiaseiksi. Tällaiset muunnetut kaasuaseet toimivat tavallisen ampuma-aseen lailla ja ovat hengenvaarallisia.

Tulli takavarikoi kotietsinnän yhteydessä yhteensä yli tuhat patruunaa, yli kymmenen kaasuasetta sekä kymmeniä aseen osia. Rikoksesta epäillyllä ei ollut hallussapitolupia takavarikoituihin esineisiin. Miestä epäillään asiassa muun muassa törkeästä ampuma-aserikoksesta sekä huumausainerikoksesta.

Tulli muistuttaa, että kaasuaseiden ja lähtökohtaisesti myös niin kutsuttujen starttipistoolien maahantuonti ja hallussapito vaativat ampuma-aselain mukaisen luvan. Maahantuonti vaatii lisäksi erillisen suostumuksen poliisilta.

Tulli on tehnyt asiassa kansainvälistä yhteistyötä muun muassa Tšekin tasavallan kanssa. Yhteistyön ansiosta Tulli on onnistunut paljastamaan myös kymmeniä aikaisempia Suomeen tuotujen ampuma-aseiden luvattomia maahantuontitapauksia.

Tulli on tutkinut rikoskokonaisuuteen liittyviä asioita törkeinä ampuma-aserikoksina ja ampuma-aserikoksina. Osa asioista on esitutkintavaiheessa tai syyteharkinnassa, osa on jo käsitelty tuomioistuimissa.

Kuva 1: Tullin ulkomaanpostilähetyksistä takavarikoimia kaasuaseita.
Kuva 2: Tulli takavarikoi kaasuaseita niiden maahantuontiin liittyvän kotietsinnän yhteydessä.
Kuva 3: Tullin ulkomaanpostilähetyksestä takavarikoima kaasuase.
Kuva 4: Tullin ulkomaanpostilähetyksestä takavarikoima kaasuase.
Kuva 5: Tulli takavarikoi patruunoita kaasuaseiden maahantuontiin liittyvän kotietsinnän yhteydessä.

Mediatiedote Mediatiedote