Hyppää sisältöön

Saumatonta liikennettä symboloiva taideteos julkistetaan Kilpisjärven tullitoimipaikalla

16.6.2021 15.32
Tiedote

Kilpisjärven tullitoimipaikalle rakennettu taideteos julkistetaan tänään. Taideteos valittiin Valtion taideteostoimikunnan yhteistyössä Lapin ELY-keskuksen, Tullin ja Senaatti-kiinteistöjen kanssa järjestämässä kilpailussa keväällä 2019. Anssi Pulkkisen ja Nestori Syrjälän Ylösalasylösalas-niminen taideteos on rakennettu maantiekaiteista ja se heijastaa rajatematiikkaa oivallisella tavalla.

Kuva: Tomi Valo / Valtion taideteostoimikunta


Taideteoksen julkistustilaisuuden avaa Kilpisjärven tullitoimipaikan esihenkilö Marjut Muotkajärvi.

”On todella hienoa, että Kilpisjärvi valittiin taideteoksen sijoituspaikaksi. Teos sopii hyvin uudehkoon tulliasemaamme, jossa olemme työskennelleet nyt neljä vuotta”, Muotkajärvi kertoo.

Jopa kolmentoista metrin korkeuteen kohoava Ylösalasylösalas-taideteos on valmistettu maantiekaiteesta. Teoksen aaltoileva muoto yhdessä materiaalivalinnan kanssa symboloivat Kilpisjärven tunturimaisemaa ja kahden valtion välistä saumatonta liikennettä.

”Taideteoksessa on kekseliäästi käytetty maantiekaidetta, joka on hyvin tuttu elementti varsinkin tavaraliikenteen parissa työskenteleville. Kilpisjärven kautta kulkee paljon raskasta liikennettä ja henkilöautoliikenne on kesäisin vilkasta. Perinteisesti Kilpisjärvellä on liikuttu hyvin vapaasti rajan yli Norjan puolelle, teos kuvastaa tätä liikenteen sujuvuutta hyvin”, Muotkajärvi kiittelee.

Kilpisjärvi on Suomen ja Norjan rajalla vilkkain rajanylityspaikka. Suomen ja Norjan tullit ovat tehneet tiivistä yhteistyötä jo 1950-luvulta lähtien ja 1970-luvulla Norjan tulli siirtyi työskentelemään Suomen tullin kanssa samoihin tiloihin. Kilpisjärvellä tullityö painottuu kaupallisen liikenteen tulliselvitystehtäviin, joten saumaton rajanylitys edistää ulkomaankaupan sujuvuutta.

Tänä kesänä rajanylitys ei vielä palautune normaalille tasolle, mutta kotimaanmatkailijoille Kilpisjärvi on oiva matkakohde.

”Taideteosta kannattaa tulla katsomaan Kilpisjärvelle kauempaakin!” Muotkajärvi vinkkaa kesälomiaan suunnitteleville. 

Lehdistötiedotteet