Rajanylityspaikalta viestintään – Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa muutti tullitarkastajien työtä
Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa vaikutti monen tullitarkastajan arkeen Itä-Suomessa. Toisaalla pakotevalvonta lisäsi työn määrää, toisaalla se johti työn muutokseen liikenteen vähenemisen kautta. Elisa Tuunanen on yksi monista tullitarkastajista, joka siirtyi Tullin sisällä toisiin tehtäviin sodan alkamisen jälkeen.
Sodan vaikutukset alkoivat näkyä Itä-Suomen rajanylityspaikoilla, kun EU asetti ensimmäiset Venäjä-pakotteensa. Riippuen rajanylityspaikasta, jatkuvasti lisääntyneet pakotteet ja niiden tulkinta joko työllisti paljon tai muutti työtä vähentyneen liikenteen myötä. Tulli on vuoden aikana havainnut tulli-ilmoitusten perusteella lähes 21 000 mahdollisesti poikkeavaa tavarakuljetusta, joista 1 300:aan teimme kohdennetun tarkastuksen ja avasimme satoja esitutkintatapauksia. Toisaalta pakotteet ovat vähentäneet liikenteen määrää ja siten hiljentäneet rajanylityspaikat.
Miten sota vaikuttaa työni tulevaisuuteen? Tämä kysymys kävi monen tullilaisen mielessä. Tullin johto alkoi etsiä kysymykseen vastauksia hyvin nopeasti.
Kevään 2022 aikana Tullin eri osastot kartoittivat tehtäviä, joita oli mahdollista tarjota itärajan tullitarkastajille, joiden oma työ oli pakotteiden vuoksi vähentynyt. Monet tullitarkastajat toivat esille halukkuutensa kehittää osaamistaan laajentamalla työnkuvaansa muiden osastojen tehtävillä. Osa tullitarkastajista otti uusia tehtäviä oman työnsä ohessa tehtäväksi, ja osa siirtyi joko määräaikaisesti tai vakituisesti toisen osaston tehtäviin. Elisa Tuunanen sai mahdollisuuden siirtyä vuodeksi Tullin viestintään.
Parikkalasta määräaikaiseksi viestintäassistentiksi
Aiemmin Elisa työskenteli pienellä rajanylityspaikalla Parikkalassa, jossa liikenne oli pääasiassa kaupallista puutavaraa ja satunnaisia luvanvaraisia henkilömatkustajia. Sodan vaikutukset näkyivät Parikkalan rajanylityspaikalla nopeasti.
- Parikkalassa liikenteen määrä väheni vaiheittain. Rekkaliikenne hiljeni jonkin verran jo vuoden 2022 alussa, kun Venäjä kielsi raakapuun viennin havupuiden osalta. Koivua ja haketta kulki alkuvuoden aikana, kunnes sodan tuomat Venäjän vastaisen pakotteet lopettivat liikenteen niidenkin osalta. Liikenne toimipaikalla loppui toistaiseksi huhtikuussa 2022, kun Venäjän rekisterikilvissä olevien rekkojen saapuminen EU-alueelle tuli rajoitusten piiriin, Elisa kertoo.
Parikkalan rajanylityspaikka on toistaiseksi suljettu. Toimettomaksi tullitarkastajan ei tarvinnut jäädä. Elisa sai yhteydenoton viestinnästä, josta tarjoutui mahdollisuus siirtyä viestintäassistentiksi vuoden ajaksi.
- Itselläni siirtyminen muihin tehtäviin tapahtui nopeasti. Nimeni oli ilmeisesti noussut esille viestinnässä, kun olin esiintynyt aikaisemmin Tullin oppisopimusvideolla sekä kirjoittanut toimipaikkani esittelyn Intraan. Tämä työtarjous etätöistä osui aika täydellisesti tilanteeseeni epävarman jatkon hetkellä.
Viestinnässä Elisa on päässyt sukeltamaan työyhteisöviestinnän maailmaan ja erityisesti Intranetin pariin.
- Olen kirjoittanut ja julkaissut juttuja Tullin intraan. Tehtäviini on kuulunut myös esimerkiksi intran käyttökoulutuksia ja uusien sivujen rakentamista sekä jonkin verran sosiaalisen median julkaisujen tekemistä. Pääsin myös tammikuussa Matkamessuille esittelemään Tullia! Olen oppinut paljon uutta ja koen pystyneeni auttamaan työkavereitani. Työ ja työkaverit ovat olleet mukavia!

Uudenlainen työarki edessä
Elisan sopimus viestinnässä päättyy heinäkuun lopussa, jonka jälkeen hän palaa aiempaan työnkuvaansa tulliselvitys- ja valvontatehtäviin. Koska Parikkalan rajanylityspaikka on edelleen suljettu, Elisan työ sijoittuu Imatran tullitoimipaikalle. Paluu aiempiin työtehtäviin tuntuu mielekkäältä, muttei täysin mutkattomalta.
- Paluu valvontatyöhön on mukavaa, mutta tunnin työmatka Imatralle on toki pitkä verrattuna aiempaan, kun työt olivat kotikunnassani Parikkalassa.
Uusia oppeja ei tarvitse kuitenkaan unohtaa, sillä viestintätehtävät pysyvät jatkossakin työnkuvassa mukana.
- Olemme sopineet esihenkilöiden kanssa, että jatkossa teen puolet työajasta läsnätyötä Imatralla ja puolet viestinnän tehtäviä. On hienoa, että saan jatkaa viestinnän apuna ja hyödyntää vuoden aikana oppimaani. Saan tehdä viestinnän työt etänä, mikä helpottaa arkea kouluikäisten lasten kanssa. Tärkeintä minulle on kuitenkin, että työt Tullissa jatkuvat.
Vuosi on pitkä aika ja toisaalta se on kulunut nopeasti. Arvostus työnantajaa kohtaan on lisääntynyt matkan varrella, ja Elisa onkin kiitollinen saamastaan mahdollisuudesta päästä osaksi Tullin viestintää ja työyhteisöä.
- Olen oppinut Intran rakenteellisia juttuja, tekstien sujuvaa kirjoittamista, ja somepostausten tekemistä. Olen tehnyt yhteistyötä eri osastojen kanssa ja saanut siitä uutta näkökulmaa siihen, miten monenlaisia tehtäviä ja arvokasta työtä Tullissa tehdään. Kaiken kaikkiaan kulunut vuosi on ollut hyvin opettavainen ja kiinnostava!