Hyppää sisältöön

Passitusilmoitusta tekevän henkilön tunnistautuminen 2.9.2023 alkaen (päivitetty 31.5.2023)

Julkaisuajankohta 31.5.2023 15.09
Tiedote

Passitusilmoitukset uudistetaan Suomessa 2.9.2023. Tämän jälkeen passitusilmoitukset annetaan joko Tulliselvityspalvelussa tai sanomalla, ja nykyinen Passitusilmoituspalvelu poistuu käytöstä. Tulliselvityspalveluun kirjautuminen edellyttää Suomi.fi-tunnistusta sekä yrityksen puolesta asioitaessa asiointivaltuutta ”Tulliselvittäminen”.

Nykyisin henkilö on voinut antaa passitusilmoituksen Passitusilmoituspalvelussa ilman tunnistautumista. Jatkossa tämä ei ole mahdollista. 

Yksityishenkilö passitusmenettelyn haltijana

Jos yksityishenkilö, jolla on suomalainen henkilötunnus, tekee passitusilmoituksen, jossa hän on itse menettelyn haltijana, hän tunnistautuu Tulliselvityspalveluun verkkopankkitunnisteella, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla.

Yksityishenkilö, jolla ei ole suomalaista henkilötunnusta, ei voi antaa ilmoituksia Tulliselvityspalvelussa, jos hän on itse menettelyn haltijana. Tällöin virkailija täyttää tullitoimipaikassa passitusilmoituksen ulkomaisen yksityishenkilön puolesta. Henkilön pitää tunnistautua passin avulla ja esittää täytettävät tiedot esimerkiksi SAD-lomakkeella

Ulkomainen henkilö, joka tekee ilmoituksen passitusmenettelyn haltijan puolesta

Jos ulkomainen henkilö tekee passitusilmoituksen Tulliselvityspalvelussa yrityksen valtuuttamana, hänen pitää tunnistautua Finnish Authenticator -sovelluksen avulla. Lue lisää sivulta ”Suomi.fi-tunnistus ulkomaalaisille”.

Jos passitusmenettelyn haltijana oleva yritys ei ole sijoittautunut Suomeen ja se haluaa tehdä passitusilmoituksia Tulliselvityspalvelussa, yrityksen on rekisteröitävä jollekin henkilölle valtuutusoikeus Digi- ja väestötietoviraston (DVV) virkailijavaltuuttamispalvelussa. Lue lisää sivulta ”Ulkomaisen yrityksen valtuudet”. Ulkomaiset yritykset, kuten jatkossa kaikki muutkin passitusmenettelyn haltijat, voivat käyttää edustajaa passitusilmoituksen antamiseen.

Lisätietoa: ucc(at)tulli.fi

Asiakastiedotteet Uudistuvan lainsäädännön ja tulli-ilmoittamisen tiedotteet