Hyppää sisältöön

Tervetuloa! Tämä on uusi, virallinen verkkosivustomme 24.4.2024 alkaen. Huomioi, että osa sisällöistä on vielä keskeneräisiä.

Ilmoita jatkossa REACH-tuontivalvonnan alaisista tuotteista Taric-koodi tuonti-ilmoituksessa

Julkaisuajankohta 27.3.2023 11.15 | Julkaistu suomeksi 14.4.2023 klo 13.42
Tiedote

Jos tuoja tuo tuotteita, jonka tullinimikkeessä on mainittu REACH-asetuksen liitteen XVII mukainen rajoitus, tuonti-ilmoituksessa pitää jatkossa ilmoittaa Taric-koodi. Tällaisia tavaroita voivat olla esimerkiksi ravintolisät, shampoot ja kemikaalit.

REACH-tuontivalvonta perustuu Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseen 1907/2006 kemikaalien rekisteröinnistä, arvioinnista, lupamenettelystä ja rajoituksista, jota kutsutaan myös REACH-asetukseksi (Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals). Asetuksen tavoitteena on varmistaa, että valmistetut, markkinoille saatetut tai käytetyt aineet eivät vaikuta haitallisesti ihmisten terveyteen tai ympäristöön.

Asetuksen liitteessä XVII on mainittu aineet, joiden valmistus, markkinoille saattaminen tai käyttö on sallittua sellaisenaan, seoksessa tai esineessä vain, jos aine täyttää liitteessä mainitut ehdot. Rajoitukset ovat nähtävissä Taric-tietokannassa ja Fintaric-palvelussa 10.2.2023 alkaen.

Poikkeuksena tieteellinen tutkimus ja kosmeettiset valmisteet

Rajoitukset eivät koske aineita, jotka on tarkoitettu tieteelliseen tutkimukseen ja kehittämiseen. Liitteessä XVII voi olla täsmennyksiä, paljonko tällaisia aineita saa tuoda ja voiko niitä käyttää tuote- tai prosessisuuntautuneeseen tutkimukseen ja kehittämiseen.

Kosmeettisiin valmisteisiin ei poikkeuksellisesti sovelleta sellaisia REACH-asetuksen rajoituksia, jotka on asetettu ihmisen terveyteen kohdistuvien riskien perusteella. 

REACH-tuontivalvonnan rajoitukset koskevat tavaroiden maahantuontia myös, jos maahantuojana on yksityishenkilö.

Ilmoita Taric-koodi tulli-ilmoituksessa

Jos tuot tuotteita, joiden tullinimikkeet ovat REACH-tuontivalvonnan alaisia, sinun pitää ilmoittaa tulli-ilmoituksessa jokin seuraavista Taric-koodeista:

  • Y106 – Asetuksen N:o 1907/2006 liitteen XVII 2 sarakkeessa määriteltyjen REACH-rajoitusten noudattaminen
  • Y110 – Poikkeus REACH-rajoituksista asetuksen N:o 1907/2006 67.1 ja 67.2 artiklan nojalla
  • Y113 – Tuote, johon ei sovelleta asetuksen (EY) N: o 1907/2006 säännöksiä (Liite XVII).

Nämä ovat niin sanottuja negaatiokoodeja, joilla ilmoitetaan Tullille, että tuotava tuote täyttää rajoituksen ehdot tai sen tuonti on sallittua esimerkiksi poikkeuksen vuoksi. 

Miten valitsen oikean Taric-koodin?

Tuojan on selvitettävä Taric-tietokannasta tai Fintaric-palvelusta, mikä REACH-asetuksen liitteen XVII rajoitus on kyseessä ja katso sitten liitteestä XVII, minkälaiset ehdot tuotteen tuonnissa on. Valitse sen mukaan tuotteelle sopiva Taric-koodi:

  • Koodia Y106 käytetään, kun tuote sisältää XVII liitteen sarakkeessa 1 mainittua ainetta ja tuote on sarakkeen 2 mukainen tuote eli kuuluu rajoituksen soveltamisalaan. Varmista, että tuote täyttää sarakkeessa 2 mainitut ehdot tuotteen tuonnille. 
  • Koodia Y110 käytetään poikkeuksien kohdalla eli silloin, kun tuote on tarkoitettu tieteelliseen tutkimukseen tai kehittämiseen tai kun tuote on kosmeettinen valmiste, jota koskee poikkeus. Katso poikkeukset REACH-asetuksen 67 artiklassa ja niiden mahdolliset täsmennykset liitteen XVII rajoituksista.
  • Koodia Y113 käytetään, kun tuote ei kuulu liitteen XVII rajoituksiin eli kun
    • tuote ei sisällä aineita, jotka on mainittu XVII liitteen sarakkeessa 1
    • tuote sisältää sarakkeessa 1 mainittuja tuotteita, mutta se ei ole sarakkeen 2 mukainen tuote
    • tuotetta koskee sarakkeen 2 mukainen poikkeus.

Lisätietoja:
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus 1907/2006 kemikaalien rekisteröinnistä, arvioinnista, lupamenettelystä ja rajoituksista eli REACH-asetus
REACH-asetus (Tukes.fi)
Kiellot ja rajoitukset (Tukes.fi)
Kemikaalineuvonta yrityksille (Tukes.fi)
Tullinimikkeet
yritysneuvonta(at)tulli.fi

Asiakastiedotteet