Muusta jalostuksesta kuin ulkoisen jalostuksen menettelystä palautuvat tavarat (jälleentuonti 6122)
Väliaikaisesti EU:n tullialueen ulkopuolelle vietyjä tavaroita voidaan jalostaa muussa kuin luvanvaraisessa ulkoisen jalostuksen menettelyssä. Tällöin tavarat voidaan jälleentuoda EU:n tullialueelle tullimenettelykoodilla 6122. Edellytyksenä on, että tavarat on viety menettelyssä 22xx ja jälleentuotavat tavarat ovat tullittomia esimerkiksi tullitariffin tai etuuskohtelun perusteella.
Lue lisää Vienti-ilmoituksen antamisesta menettelyssä 22xx.
Tavarat voidaan jälleentuoda Suomeen, vaikka ne olisi alun perin viety jostain toisesta EU-jäsenmaasta. Jos tavarat jälleentuodaan tai viedään muusta jäsenmaasta kuin Suomesta, varmista menettelyohjeet aina kyseisestä jäsenmaasta.
Voit käyttää menettelykoodia 6122, kun kaikki seuraavat edellytykset täyttyvät
- Tavarat on viety väliaikaisesti EU:n tullialueen ulkopuolelle jalostettavaksi, korjattavaksi, testattavaksi tai muuta käsittelyä varten.
- Jälleentuotavat tavarat ovat tullittomia esimerkiksi
- nimikkeen perusteella
- esitetyn etuuskohtelu- tai muun asiakirjan (esim. EUR.1 tai huolto- ja valmistustodistus) perusteella
- lisämenettelykoodin perusteella.
- Alkuperäistä vietyä tavaraa ei ole vaihdettu toiseksi tavaraksi. Esimerkiksi takuuvaihto ei ole mahdollinen.
Varmista jo ennen vienti-ilmoituksen antamista, voitko ilmoittaa tavarat menettelyyn 22xx. Lue väliaikaisen vienti-ilmoittamisen ohjeet viennin verkkosivulta
Jos jälleentuotavan jalostetutun tuotteen tuontitulli on suurempi kuin nolla, voit asettaa tavarat ulkoisen jalostuksen menettelyyn 21xx. Lue lisää luvanvaraisesta ulkoisen jalostuksen menettelystä 21xx.
Tuontikuljetuksen päättyminen toisessa EU-jäsenvaltiossa
Väliaikaisesti vietyjen tavaroiden tuontikuljetus voi myös päättyä toisessa jäsenvaltiossa kuin mistä tavarat jälleentuodaan EU:n tullialueelle. Jos käytät tullimenettelyä 6322, voit saada tavaroille tullittomuuden sekä maahantuonnin arvonlisäverottomuuden, kun seuraavat edellytykset täyttyvät:
1. tavaroiden vienti voidaan todentaa ja tuotavat tavarat ovat tuotaessa tullittomia esimerkiksi tullitariffin perusteella
2. arvonlisäverolain 94 b §:ssä mainitut ehdot täyttyvät. Lue lisää arvonlisäverolain 94 b §:n käyttämisestä.
Tulli-ilmoituksen antaminen
Väliaikaisesti viedyistä tavaroista on annettava jälleentuonnin tulli-ilmoitus sähköisesti Tulliselvityspalvelussa tai sanomalla.
EU:n tullialueelle jälleentuotavat tavarat ovat yleensä tullittomia, koska menettelyn käyttämisen edellytys on, että tuotavan tavaran on oltava tulliton. Tavaroiden jalostuksessa syntyneestä lisäarvosta on kuitenkin maksettava arvonlisäveroa. Katso alta tulli-ilmoituksen antamisen ohjeet eri tapauksissa.
Tulli-ilmoituksessa annettavat koodit
Kun käytät tullimenettelyä 6122, ilmoita Tulliselvityspalvelussa tai sanomalla seuraavat tiedot:
- tullimenettely
- pyydetty menettely ”61 – Jälleentuonti ja luovutus vapaaseen liikkeeseen”
- edeltävä menettely ”22 - Muu väliaikainen vienti kuin koodissa 21 tarkoitettu vienti”
- lisämenettelykoodi ”999 – ei lisämenettelyä”, jos lisämenettelyä ei ole
- etuuskohtelukoodi
- Jos sinulla ei ole esittää etuuteen liittyvää asiakirjaa, ilmoita etuuskohteluna ”100 – kolmansiin maihin sovellettava yleinen tulli”.
- Jos tullittomuus perustuu etuuteen, ilmoita etuuskohteluun liittyvä asiakirja ja etuuden mukainen etuuskohtelukoodi.
- liiketoiminnan luonteen koodi, joka kuvaa tilannettasi
- "51" (tavaran palautus palkkatyöstä lähtömaahan)
- "52" (tavaran palautus palkkatyöstä muualle kuin lähtömaahan)
- "60" (tavaroiden toimitus korjattavaksi ja palautus sen jälkeen)
- vienti-ilmoituksen MRN-numero liiteasiakirjana koodilla C660.
Arvotietojen ilmoittaminen
Kun menettelyn 6122 edellytykset täyttyvät, ilmoita tavaroiden arvoon ja arvonmääritykseen liittyvät tiedot seuraavasti:
- tavaran arvotiedot:
- kauppahinta
- Ilmoita kauppahinta Tulliselvityspalvelussa kohdassa ”Kauppahinta” tai sanomalla kohdassa ”Tavaraerän arvo".
- Kauppahinta muodostuu kustannuksista, jotka ovat aiheutuneet tavaran korjaamisesta tai jalostuksesta tai EU:n tullialueen ulkopuolella lisätyistä materiaaleista. Se voi olla esimerkiksi maksamasi huolto- ja korjausveloitus, joka koostuu työajan veloituksesta sekä lisätyistä materiaaleista, joista olet maksanut tavaroiden korjaajalle. Jos olet saanut korjaamisesta tai jalostuksesta useamman laskun, laske kustannukset yhteen ja ilmoita ne yhtenä eränä.
- Jos tuomasi tavara on ollut maksuttomassa takuukorjauksessa ja sinua ei ole veloitettu korjauksesta, voit ilmoittaa kohdassa ”Kauppahinta”- tai ”Tavaraerän arvo” arvotietona 0 euroa.
- vietyjen tavaroiden arvo
- Käytä arvolajikoodia ”AE – Vietyihin tavaroihin sisältyvät materiaalit, rakenneosat, osat ja vastaavat ainekset”.
- Vietyjen tavaroiden arvo on ilmoitettava aina omalla arvolajikoodillaan, vaikka tavarat olisivat käyneet maksuttomassa takuukorjauksessa.
- Vietyjen tavaroiden arvolla tarkoitetaan EU:n tullialueen ulkopuolelle vietyä tavaraa sekä tarvike- ja palvelutoimitusten arvoa, jotka sisältyivät jalostettavaksi tai korjattavaksi vietyihin tavaroihin.
- kauppahintaan lisättävä erät, jos erät eivät jo sisälly valmiiksi kauppahintaan
- Ilmoita lisättävät erät A-alkuisilla arvolajikoodeilla.
- Esimerkiksi jos olet saanut tavaroiden kuljetuksesta erillisen rahtilaskun, ilmoita maksamasi tuontirahti koodilla ”AK – Kuljetukseen liittyvät kustannukset, lastaus- ja käsittelykustannukset ja vakuutusmaksut siihen paikkaan saakka, jossa tavarat tuodaan Euroopan unioniin”. (Voit ilmoittaa nämä erät toistaiseksi tarvittaessa myös koodilla 1J ja 1K.)
- Tarkista koodit Tullin github-sivustolta koodistosta ”NCL123 – Arvonoikaisu”.
- kauppahinta
- tilastoarvo
- Tilastoarvo koostuu vietyjen tavaroiden arvosta, EU:n ulkopuolella suoritettujen jalostustoimintojen kustannuksista, EU:n tullialueen ulkopuolella lisättyjen tavaroiden arvosta, tavaroihin liittyvistä rojalteista ja lisenssimaksuista sekä rahti- ja vakuutuskustannuksista jalostuspaikalta Suomen rajalle ensimmäiseen rajanylityspaikkaan asti. Tilastoarvoon ei sisällytetä Suomessa kannettavia veroja ja maksuja.
- Tilastoarvo ei voi olla 0.
- arvonmääritysmenetelmä
- Kun liiketoiminnan luonteeksi on ilmoitettu ”60 – alle 2 vuotta kestävä vuokraus, lainaus, käyttöleasing tai tavaroiden toimitus korjattavaksi ja palautus sen jälkeen”, ”51 – Tavaroiden palautus palkkatyöstä alkuperäiseen jäsenvaltioon/vientimaahan” tai ”52 – Tavaroiden palautus palkkatyöstä muualle kuin alkuperäiseen jäsenvaltioon/vientimaahan”, ilmoita arvonmääritysmenetelmä seuraavasti:
- Jos olet maksanut korjauksesta ja sinulla on jalostuksesta lasku, ilmoita arvonmääritysmenetelmä koodilla ”1 – Tuotujen tavaroiden kauppa-arvo”.
- Jos sinulla ei ole jalostuksesta laskua, on käytettävä toissijaista arvonmäärittämismenetelmää. Selvitä, mitä toissijaista arvonmäärittämismenetelmää voit käyttää. Ilmoita sen perusteella jokin seuraavista koodeista:
- ”2 – Samanlaisten tavaroiden kauppa-arvo”
- ”3 – Samankaltaisten tavaroiden kauppa-arvo”
- ”4 – Deduktiivinen arvo”
- ”5 – Laskennallinen arvo”
- ”6 – Arvo käytettävissä olevien tietojen perusteella (nk. fall back -menetelmä)”
- Kun liiketoiminnan luonteeksi on ilmoitettu ”60 – alle 2 vuotta kestävä vuokraus, lainaus, käyttöleasing tai tavaroiden toimitus korjattavaksi ja palautus sen jälkeen”, ”51 – Tavaroiden palautus palkkatyöstä alkuperäiseen jäsenvaltioon/vientimaahan” tai ”52 – Tavaroiden palautus palkkatyöstä muualle kuin alkuperäiseen jäsenvaltioon/vientimaahan”, ilmoita arvonmääritysmenetelmä seuraavasti:
Arvonlisäveron peruste
Jos olet arvonlisäverorekisteröity toimija, ilmoita maahantuonnin arvonlisävero Verohallinnolle. Jos olet arvonlisäverorekisteröimätön toimija, ilmoita arvonlisäveron peruste kokonaissummana koodilla ”80 – poikkeava alv-peruste”.
Ilmoita koodilla yksi summa, johon olet laskenut yhteen seuraavat kustannukset:
- jalostuskustannukset
- EU:n tullialueen ulkopuolella lisättyjen tavaroiden arvo
- kuljetus-, lastaus- ja purkukulut jalostuspaikalle (vientirahti)
- kuljetus-, lastaus-, vakuutus- ja liitännäiskustannukset sekä muut maahantuontiin liittyvät kustannukset kuljetussopimuksen mukaiseen ensimmäiseen Suomessa sijaitsevaan määräpaikkaan asti (tuontirahti)
- Jos tiedät veron suorittamisvelvollisuuden syntyhetkellä, että tavara kuljetetaan toiseen unionin alueella sijaitsevaan määräpaikkaan, lisää arvonlisäveroperusteeseen myös kustannukset tähän määräpaikkaan asti.
Huom. Arvonlisäveron perusteeseen ei kuulu vietyjen tavaroiden arvo.
Jos tavarat on viety jalostettavaksi 22-menettelyssä, mutta osa tavaroista on jäänyt käyttämättä jalostuksessa, viejäyritys voi tuoda ylijääneet tavarat takaisin.
Esimerkki: Olet vienyt kangaspakkoja jalostettavaksi, ja osa kangaspakoista palautuu sinulle takaisin muuttumattomina. Toisin sanoen tavaroita on viety enemmän kuin jalostuksessa on käytetty. Tällöin jalostuksessa käyttämättömiä tavaroita kohdellaan kuten palautustavaroita.
Ilmoita tulli-ilmoituksessa seuraavat tiedot:
- tullimenettely
- pyydetty menettely ”61 – Jälleentuonti ja luovutus vapaaseen liikkeeseen”
- edeltävä menettely ”22 – Muu väliaikainen vienti kuin koodissa 21 tarkoitettu vienti”
- etuuskohtelu ”100 - Kolmansiin maihin sovellettava yleinen tulli”
- vienti-ilmoituksen MRN-numero liiteasiakirjana koodilla C660.
Jos olet vienyt tavaroita jalostettavaksi EU:n tullialueen ulkopuolelle ja ne palautuvat sinulle takaisin muuttumattomina
Ilmoita tiedot seuraavasti:
- lisämenettelykoodina jokin seuraavista:
- ”F01 – palautustavarat tuontitullittomuus (koodeksin 203 artikla)”
- ”F02 – maataloustuotteet, palautustavaroiden tuontitullittomuus (delegoidun asetuksen (EU) 2015/2446 artiklassa 159 tarkoitetut erityisolosuhteet: maataloustuotteet)”
- ”F03 – palatutustavarat, palautustavaroiden tuontitullittomuus (delegoidun asetuksen (EU) 2015/2446 artiklan 158 kohdassa 3 tarkoitetut erityisolosuhteet: korjaus tai kunnostus)”
- Jos haet palautustavaroille arvonlisäverottomuutta, ilmoita lisäksi toisena lisämenettelykoodina ”642 – palautustavarat, toimitettu arvonlisäverollisena, viejä ja tuoja on sama. Vapautus arvonlisäverosta (AVL 94 § 1 mom. 18 k.)”.
- liiketoiminnan luonne ”21 – tavaroiden palauttaminen”
- tavaran arvotiedot:
- kauppahinta tai tavaran tosiasiallinen arvo
- Ilmoita tavaran arvo Tulliselvityspalvelun kohdassa ”Kauppahinta” tai sanomalla kohdassa ”Tavaraerän arvo".
- Tavaran arvo ei voi olla 0 euroa, vaikka tavarasta ei ole maksettu tai sitä ei ole myyty.
- Tavaran arvo on oltava tavaran todellinen arvo. Arvo määritellään yleensä kaupan perusteella. Jos tavara on kokonaan tai osittain vastikkeeton, tavaran arvo määritellään sen mukaisesti, mikä sen hinta olisi, jos se myytäisiin EU:n alueelle. Kun jalostukseen viety materiaali palautuu muuttumattomana takaisin viejälle, arvona voidaan käyttää arvoa, jolla materiaali vietiin EU:sta jalostukseen.
- kauppahintaan lisättävät erät, jos erät eivät jo sisälly valmiiksi kauppahintaan
- Ilmoita lisättävät erät A-alkuisilla arvolajikoodeilla.
- Esimerkiksi jos olet saanut tavaroiden kuljetuksesta erillisen rahtilaskun, ilmoita maksamasi tuontirahti koodilla ”AK – Kuljetukseen liittyvät kustannukset, lastaus- ja käsittelykustannukset ja vakuutusmaksut siihen paikkaan saakka, jossa tavarat tuodaan Euroopan unioniin”.
- Tarkista koodit Tullin github-sivustolta koodistosta ”NCL123 – Arvonoikaisu”.
- kauppahinta tai tavaran tosiasiallinen arvo
- arvonmääritysmenetelmä
- Kun liiketoiminnan luonteeksi on ilmoitettu ”21 – tavaroiden palauttaminen”, on käytettävä toissijaista arvonmäärittämismenetelmää. Selvitä, mitä toissijaista arvonmäärittämismenetelmää voit käyttää. Ilmoita sen perusteella jokin seuraavista koodeista:
- ”2 – Samanlaisten tavaroiden kauppa-arvo”
- ”3 – Samankaltaisten tavaroiden kauppa-arvo”
- ”4 – Deduktiivinen arvo”
- ”5 – Laskennallinen arvo”
- ”6 – Arvo käytettävissä olevien tietojen perusteella (nk. fall back -menetelmä)”.
- Kun liiketoiminnan luonteeksi on ilmoitettu ”21 – tavaroiden palauttaminen”, on käytettävä toissijaista arvonmäärittämismenetelmää. Selvitä, mitä toissijaista arvonmäärittämismenetelmää voit käyttää. Ilmoita sen perusteella jokin seuraavista koodeista:
Arvonlisäveron peruste
Jos olet arvonlisäverorekisteröity toimija, ilmoita maahantuonnin arvonlisävero Verohallinnolle. Jos tavarat on myyty EU:n tullialueen ulkopuolella ja ilmoittaja on arvonlisäverorekisteröimätön toimija, ilmoita arvonlisäveron perusteen laskemiseksi kauppahintaa oikaisevat tiedot. Ilmoita seuraavat tiedot erillisillä koodeilla:
- kuljetus-, lastaus-, purkaus- ja vakuutuskustannukset ja muut maahantuontiin liittyvät kustannukset kuljetussopimuksen mukaiseen ensimmäiseen Suomessa olevaan määräpaikkaan saakka (koodi 3A)
- arvonlisäveron suorittamisvelvollisuuden syntyhetkellä tiedossa olevat kuljetus-, lastaus-, purkaus- ja vakuutuskustannukset ja muut kustannukset toiseen unionin alueella sijaitsevaan määräpaikkaan saakka (koodi 3D)
- muut tavaran maahantuonnin takia tullauksen yhteydessä valtiolle tai unionille kannettavat verot ja maksut lukuun ottamatta arvonlisäveroa (koodi 3B)
- Suomen ulkopuolella maksettavat verot ja muut maksut (koodi 3C).
Jos tavarat on viety jalostettavaksi 22-menettelyssä, mutta osa tavaroista on jäänyt käyttämättä jalostuksessa, viejäyritys voi myydä ylijääneet tavarat toiselle toimijalle.
Esimerkki: Olet ostanut jalostuksesta ylijääneitä kangaspakkoja, jotka on viety jalostettavaksi EU:n tullialueen ulkopuolelle. Ostamasi kangaspakat palautuvat takaisin muuttumattomina EU:n tullialueelle, mutta et ole tavaroiden viejä. Tällöin tuomiasi, jalostuksessa käyttämättömiä kangaspakkoja kohdellaan kuten palautustavaroita, jos sinulla on poistumisvahvistettu vienti-ilmoitus tai muu hyväksyttävä todiste viennistä.
Tulli-ilmoituksessa annettavat koodit
Ilmoita tulli-ilmoituksessa seuraavat tiedot:
- tullimenettely
- pyydetty menettely ”61 – Jälleentuonti ja luovutus vapaaseen liikkeeseen”
- edeltävä menettely ”22 – Muu väliaikainen vienti kuin koodissa 21 tarkoitettu vienti”
- etuuskohtelu ”100 - Kolmansiin maihin sovellettava yleinen tulli”
- vienti-ilmoituksen MRN-numero liiteasiakirjana koodilla C660.
Jos olet ostanut tavaroita, jotka joku toinen on vienyt jalostettavaksi EU:n tullialueen ulkopuolelle, ja ne palautuvat muuttumattomina
Ilmoita tiedot seuraavasti:
- lisämenettelykoodina jokin seuraavista:
- ”F01 – palautustavarat tuontitullittomuus (koodeksin 203 artikla)”
- ”F02 – maataloustuotteet, palautustavaroiden tuontitullittomuus (delegoidun asetuksen (EU) 2015/2446 artiklassa 159 tarkoitetut erityisolosuhteet: maataloustuotteet)”
- ”F03 – palatutustavarat, palautustavaroiden tuontitullittomuus (delegoidun asetuksen (EU) 2015/2446 artiklan 158 kohdassa 3 tarkoitetut erityisolosuhteet: korjaus tai kunnostus)”
- liiketoiminnan luonne ”11 – Suora myynti/osto”
- tavaran arvotiedot:
- kauppahinta
- Ilmoita tavaran kauppahinta Tulliselvityspalvelussa kohdassa ”Kauppahinta” tai sanomalla kohdassa ”Tavaraerän arvo".
- Ilmoita tavaran kauppahinnaksi sen materiaalin ostohinta, jota olet tuomassa.
- Ilmoita tavaran kauppahinta Tulliselvityspalvelussa kohdassa ”Kauppahinta” tai sanomalla kohdassa ”Tavaraerän arvo".
- kauppahintaan lisättävät erät, jos erät eivät jo sisälly valmiiksi kauppahintaan
- Ilmoita lisättävät erät A-alkuisilla arvolajikoodeilla.
- Esimerkiksi jos olet saanut tavaroiden kuljetuksesta erillisen rahtilaskun, ilmoita maksamasi tuontirahti koodilla ”AK – Kuljetukseen liittyvät kustannukset, lastaus- ja käsittelykustannukset ja vakuutusmaksut siihen paikkaan saakka, jossa tavarat tuodaan Euroopan unioniin”.
- Tarkista koodit Tullin github-sivustolta koodistosta ”NCL123 – Arvonoikaisu”.
- kauppahinta
- arvonmääritysmenetelmä
- Jos ilmoittamasi tullausarvo määritellään kauppa-arvon perusteella, ilmoita tullausarvon määritysmenetelmä koodilla ”1 – Tuotujen tavaroiden kauppa-arvo”.
Tilastoarvo
Tilastoarvo ilmoitetaan yhteenlaskettuna kokonaissummana, johon sisällytetään sekä tavaran arvo että kuljetus- ja vakuutuskustannukset Suomen rajalle ensimmäiseen rajanylityspaikkaan asti. Tilastoarvo ei voi olla 0.
- Jos tavaroita ei ole myyty EU:n tullialueen ulkopuolella, tilastoarvo koostuu vietyjen tavaroiden arvosta sekä EU:n rajojen ulkopuolisista lisäkustannuksista (esim. rahti- ja vakuutuskustannuksista) jalostuspaikalta Suomen rajalle ensimmäiseen rajanylityspaikkaan asti.
- Jos tavara on myyty EU:n tullialueen ulkopuolella, tilastoarvo koostuu tuotavan tavaran kauppa-arvosta sekä rahti- ja vakuutuskustannuksista jalostuspaikalta Suomen rajalle ensimmäiseen rajanylityspaikkaan asti.
Arvonlisäveron peruste
Jos olet arvonlisäverorekisteröity toimija, ilmoita maahantuonnin arvonlisävero Verohallinnolle. Jos tavarat on myyty EU:n tullialueen ulkopuolella ja ilmoittaja on arvonlisäverorekisteröimätön toimija, ilmoita arvonlisäveron perusteen laskemiseksi kauppahintaa oikaisevat tiedot. Ilmoita seuraavat tiedot erillisillä koodeilla:
- kuljetus-, lastaus-, purkaus- ja vakuutuskustannukset ja muut maahantuontiin liittyvät kustannukset kuljetussopimuksen mukaiseen ensimmäiseen Suomessa olevaan määräpaikkaan saakka (koodi 3A)
- arvonlisäveron suorittamisvelvollisuuden syntyhetkellä tiedossa olevat kuljetus-, lastaus-, purkaus- ja vakuutuskustannukset ja muut kustannukset toiseen unionin alueella sijaitsevaan määräpaikkaan saakka (koodi 3D)
- muut tavaran maahantuonnin takia tullauksen yhteydessä valtiolle tai unionille kannettavat verot ja maksut lukuun ottamatta arvonlisäveroa (koodi 3B)
- Suomen ulkopuolella maksettavat verot ja muut maksut (koodi 3C).
Olet lähettänyt menettelyssä 22xx tavaran korjaukseen, mutta korjaaja ei pysty korjaamaan tavaraa, vaan vaihtaa lähettämäsi tuotteen toiseen korvaavaan käytettyyn tavaraan tai kokonaan uuteen tavaraan. Korjaajan lähettämää korvaavaa tai uutta tavaraa ei voi tulliselvittää menettelyssä 6122, koska menettelyssä 22xx tavara ei voi vaihtua toiseksi tavaraksi.
Tulli-ilmoituksessa ilmoitettavat koodit
Ilmoita korvaavan tai uuden tavaran tulli-ilmoituksessa seuraavat tiedot:
- tullimenettely
- pyydetty menettely ”40 – Luovutus vapaaseen liikkeeseen”
- edeltävä menettely ”00 – Ei edeltävää menettelyä”
- lisämenettely 999, jos lisämenettelyä ei ole
- liiketoiminnan luonne
- 22 – Palautettujen tavaroiden korvaaminen veloituksetta
- 34 – Jos korjaaja on muu kuin myyjä tai korvaaminen ei tapahdu veloituksetta.
Arvotietojen ilmoittaminen
Ilmoita tavaroiden arvoon ja arvonmääritykseen liittyvät tiedot seuraavasti:
- tavaran arvo
- Ilmoita tavaran arvo Tulliselvityspalvelussa kohdassa ”Kauppahinta” tai sanomalla kohdassa ”Tavaraerän arvo".
- Jos korvaavasta tavarasta ei tarvitse maksaa, tavaran arvon määrittämisessä voidaan käyttää esimerkiksi samanlaisten tai samankaltaisten tavaroiden kauppa-arvoa. Tavaran arvo ei voi olla 0 euroa.
- Katso lisätietoa tavaran arvon ilmoittamisesta.
- arvonmääritysmenetelmä
- Kun liiketoiminnan luonteeksi on ilmoitettu ”22 – Palautettujen tavaroiden korvaaminen” tai ”34 – Liiketoimet, joihin liittyy omistuksen siirto ilman rahallista korvausta”, on käytettävä toissijaista arvonmäärittämismenetelmää. Selvitä, mitä toissijaista arvonmäärittämismenetelmää voit käyttää. Ilmoita sen perusteella jokin seuraavista koodeista:
- ”2 – Samanlaisten tavaroiden kauppa-arvo”
- ”3 – Samankaltaisten tavaroiden kauppa-arvo”
- ”4 – Deduktiivinen arvo”
- ”5 – Laskennallinen arvo”
- ”6 – Arvo käytettävissä olevien tietojen perusteella (nk. fall back -menetelmä)”
- Kun liiketoiminnan luonteeksi on ilmoitettu ”22 – Palautettujen tavaroiden korvaaminen” tai ”34 – Liiketoimet, joihin liittyy omistuksen siirto ilman rahallista korvausta”, on käytettävä toissijaista arvonmäärittämismenetelmää. Selvitä, mitä toissijaista arvonmäärittämismenetelmää voit käyttää. Ilmoita sen perusteella jokin seuraavista koodeista:
- tilastoarvo
- Tilastoarvo ilmoitetaan yhteenlaskettuna kokonaissummana, johon sisällytetään sekä tavaran arvo, että kuljetus- ja vakuutuskustannukset Suomen rajalle ensimmäiseen rajanylityspaikkaan asti. Tilastoarvoon ei sisällytetä Suomessa kannettavia veroja ja maksuja.
- Tilastoarvo ei voi olla 0.
Arvonlisäveron peruste
Jos olet arvonlisäverorekisteröity toimija, ilmoita maahantuonnin arvonlisävero Verohallinnolle. Jos ilmoittaja ei ole arvonlisäverorekisteröity toimija, ilmoita arvonlisäveron perusteen laskemiseksi kauppahintaa oikaisevat tiedot. Ilmoita seuraavat tiedot erillisillä koodeilla:
- kuljetus-, lastaus-, purkaus- ja vakuutuskustannukset ja muut maahantuontiin liittyvät kustannukset kuljetussopimuksen mukaiseen ensimmäiseen Suomessa olevaan määräpaikkaan saakka (koodi 3A)
- arvonlisäveron suorittamisvelvollisuuden syntyhetkellä tiedossa olevat kuljetus-, lastaus-, purkaus- ja vakuutuskustannukset ja muut kustannukset toiseen unionin alueella sijaitsevaan määräpaikkaan saakka (koodi 3D)
- muut tavaran maahantuonnin takia tullauksen yhteydessä valtiolle tai unionille kannettavat verot ja maksut lukuun ottamatta arvonlisäveroa (koodi 3B)
- Suomen ulkopuolella maksettavat verot ja muut maksut (koodi 3C).
Väliaikaisen viennin oikaisu
Lisäksi sinun pitää oikaista väliaikainen vienti (menettely 22xx) lopulliseksi vienniksi (menettely 10xx). Katso ohjeet vienti-ilmoituksen oikaisemiseen.
Esimerkki: Tuotavat tavarat olisi pitänyt asettaa ulkoisen jalostuksen menettelyyn 21xx, koska niistä kannetaan tuotaessa tullia. Tavarat on asetettu virheellisesti menettelyyn 22xx, jonka käyttämiseksi tavaroiden pitää olla tullittomia.
Tulli-ilmoituksessa ilmoitettavat koodit
Ilmoita tuonti-ilmoituksessa seuraavat tiedot:
- tullimenettely
- pyydetty menettely ”40 – Luovutus vapaaseen liikkeeseen”
- edeltävä menettely ”22 – Muu väliaikainen vienti kuin koodissa 21 tarkoitettu vienti”
- lisämenettelykoodi ”999 – ei lisämenettelyä”
- etuuskohtelu ”100 – Kolmansiin maihin sovellettava yleinen tulli”
- liiketoiminnan luonteen koodi, joka kuvaa tilannettasi
- "51" (tavaran palautus palkkatyöstä lähtömaahan)
- "52" (tavaran palautus palkkatyöstä muualle kuin lähtömaahan)
- "60" (tavaroiden toimitus korjattavaksi ja palautus sen jälkeen)
- vienti-ilmoituksen MRN-numero liiteasiakirjana koodilla C660.
Arvotietojen ilmoittaminen
Ilmoita tavaroiden arvoon ja arvonmääritykseen liittyvät tiedot seuraavasti:
- tavaran arvotiedot:
- kauppahinta
- Ilmoita kauppahinta Tulliselvityspalvelussa kohdassa ”Kauppahinta” tai sanomalla kohdassa ”Tavaraerän arvo".
- Kauppahinta muodostuu kustannuksista, jotka ovat aiheutuneet tavaran korjaamisesta tai jalostuksesta tai EU:n tullialueen ulkopuolella lisätyistä materiaaleista. Se voi olla esimerkiksi maksamasi huolto- ja korjausveloitus, joka koostuu työajan veloituksesta sekä lisätyistä materiaaleista, joista olet maksanut tavaroiden korjaajalle. Jos olet saanut korjaamisesta tai jalostuksesta useamman laskun, laske kustannukset yhteen ja ilmoita ne yhtenä eränä.
- Poikkeuksellisesti jos tuomasi tavara on ollut maksuttomassa takuukorjauksessa ja sinua ei ole veloitettu korjauksesta, voit ilmoittaa ”Kauppahinta”- tai ”Tavaraerän arvo” -kohdassa arvotietona 0 euroa.
- vietyjen tavaroiden arvo
- Käytä arvolajikoodia ”AE – Vietyihin tavaroihin sisältyvät materiaalit, rakenneosat, osat ja vastaavat ainekset”.
- Vietyjen tavaroiden arvo on ilmoitettava aina omalla arvolajikoodilla.
- Vietyjen tavaroiden arvolla tarkoitetaan EU:n tullialueen ulkopuolelle vietyä tavaraa sekä tarvike- ja palvelutoimitusten arvoa, jotka sisältyivät jalostettavaksi tai korjattavaksi vietyihin tavaroihin.
- kauppahintaan lisättävät erät, jos erät eivät jo sisälly valmiiksi kauppahintaan
- Ilmoita lisättävät erät A-alkuisella arvolajikoodilla.
- Esimerkiksi jos olet saanut tavaroiden kuljetuksesta erillisen rahtilaskun, ilmoita maksamasi tuontirahti koodilla ”AK – Kuljetukseen liittyvät kustannukset, lastaus- ja käsittelykustannukset ja vakuutusmaksut siihen paikkaan saakka, jossa tavarat tuodaan Euroopan unioniin”. (Voit ilmoittaa nämä erät toistaiseksi tarvittaessa myös koodilla 1J ja 1K.)
- Tarkista koodit Tullin github-sivustolta koodistosta ”NCL123 – Arvonoikaisu”.
- kauppahinta
- arvonmääritysmenetelmä
- Kun liiketoiminnan luonteeksi on ilmoitettu ”60 – alle 2 vuotta kestävä vuokraus, lainaus, käyttöleasing tai tavaroiden toimitus korjattavaksi ja palautus sen jälkeen”, ”51 – Tavaroiden palautus palkkatyöstä alkuperäiseen jäsenvaltioon/vientimaahan” tai ”52 – Tavaroiden palautus palkkatyöstä muualle kuin alkuperäiseen jäsenvaltioon/vientimaahan” ilmoita arvonmääritysmenetelmä seuraavasti:
- Jos olet maksanut korjauksesta ja sinulla on jalostuslasku, ilmoita arvonmääritysmenetelmä koodilla ”1 – Tuotujen tavaroiden kauppa-arvo”.
- Jos sinulla ei ole jalostuksesta laskua, on käytettävä toissijaista arvonmäärittämismenetelmää. Selvitä, mitä toissijaista arvonmäärittämismenetelmää voit käyttää. Ilmoita sen perusteella jokin seuraavista koodeista:
- ”2 – Samanlaisten tavaroiden kauppa-arvo”
- ”3 – Samankaltaisten tavaroiden kauppa-arvo”
- ”4 – Deduktiivinen arvo”
- ”5 – Laskennallinen arvo”
- ”6 – Arvo käytettävissä olevien tietojen perusteella (nk. fall back -menetelmä)”
- Kun liiketoiminnan luonteeksi on ilmoitettu ”60 – alle 2 vuotta kestävä vuokraus, lainaus, käyttöleasing tai tavaroiden toimitus korjattavaksi ja palautus sen jälkeen”, ”51 – Tavaroiden palautus palkkatyöstä alkuperäiseen jäsenvaltioon/vientimaahan” tai ”52 – Tavaroiden palautus palkkatyöstä muualle kuin alkuperäiseen jäsenvaltioon/vientimaahan” ilmoita arvonmääritysmenetelmä seuraavasti:
- tilastoarvo
- Tilastoarvo koostuu vietyjen tavaroiden arvosta, EU:n tullialueen ulkopuolella suoritettujen jalostustoimintojen kustannuksista, EU:n tullialueen ulkopuolella lisättyjen tavaroiden arvosta, tavaroihin liittyvistä rojalteista ja lisenssimaksuista sekä rahti- ja vakuutuskustannuksista jalostuspaikalta Suomen rajalle ensimmäiseen rajanylityspaikkaan asti. Tilastoarvoon ei sisällytetä Suomessa kannettavia veroja ja maksuja.
- Tilastoarvo ei voi olla 0.
Arvonlisäveron peruste
Jos olet arvonlisäverorekisteröity toimija, ilmoita maahantuonnin arvonlisävero Verohallinnolle. Jos yrityksesi ei ole arvonlisäverorekisteröity toimija, ilmoita arvonlisäveron peruste kokonaissummana koodilla ”80 – poikkeava alv-peruste”.
Ilmoita koodilla yksi summa, johon olet laskenut yhteen seuraavat kustannukset:
- jalostuskustannukset
- EU:n tullialueen ulkopuolella lisättyjen tavaroiden arvo
- kuljetus-, lastaus- ja purkukulut jalostuspaikalle (vientirahti)
- kuljetus-, lastaus-, vakuutus- ja liitännäiskustannukset sekä muut maahantuontiin liittyvät kustannukset kuljetussopimuksen mukaiseen ensimmäiseen Suomessa olevaan määräpaikkaan asti (tuontirahti)
- Jos tiedät veron suorittamisvelvollisuuden syntyhetkellä, että tavara kuljetetaan toiseen EU:n alueella sijaitsevaan määräpaikkaan, lisää arvonlisäveroperusteeseen myös kustannukset tähän määräpaikkaan asti.
Huom. Arvonlisäveron perusteeseen ei kuulu vietyjen tavaroiden arvo.