Lääkkeet
Voit yleensä ottaa matkalle mukaan ne resepti- ja itsehoitolääkkeet, joita matkalla tarvitset.
Lääkkeiden maahantuonnin rajoitukset riippuvat siitä, onko kyseessä suomalaisen luokittelun mukaan itsehoitovalmiste, reseptilääke, huumausainelääke vai eläinlääke. Rajoituksiin vaikuttaa myös se, mistä maasta Suomeen saavut. Rajoituksia on vähemmän Euroopan talousalueella (Eta).
Mitä ovat Eta-maat? Voiko netistä tilata lääkkeitä? Voiko lääkkeitä lähettää? Eläinlääkkeet
Ohjeet matkustajille
Varmista nämä Fimeasta
Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea vastaa lääkkeiden valvonnasta ja luokittelusta. Tarkista lääkkeitä koskevat rajoitukset ja määräykset Fimeasta.
- Huumausaineeksi luokitellut lääkkeet
- Kasvirohdoslääkkeet ja homeopaattiset valmisteet
- Lääkkeiden luokittelu
- Lääkeluettelo (Fimean päätös, Finlex.fi)
- Fimean yhteystiedot lisätietoja varten
Brexit
- Voinko tilata lääkkeitä laillisesta brittiläisestä verkkoapteekista brexitin tapahduttua?
- Tuon mukanani lääkkeitä Suomeen omaan käyttööni matkalta Isosta-Britanniasta. Onko brexitillä siihen vaikutusta?
Lääkkeiden tullitarkastus
Lääkkeet ja reseptit on esitettävä tullissa vain pyydettäessä.
Kuinka toimin tullissa
Kysyttyä lääkkeistä
Jos valmisteen vaikuttava aine löytyy jostakin alla olevista lähteistä, on valmiste todennäköisemmin lääke. Tarvittaessa lisätietoja luokituksista antaa lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea.
- Fimean päätös lääkeluettelosta (Finlex)
- Reseptilääkeluettelo ainoastaan lääkemääräyksellä toimitettavista lääkeaineista (Fimea)
- Luettelo WHO:n suosittelemista lääkeaineiden yleisnimistä, ns. INN-lista (Fimea)
- WHO:n ylläpitämä lääkeaineiden luokitusjärjestelmä, ns. ATC-koodisto (WHO)
- Lääkehaku (FimeaWeb) (Fimea)
- Fimean tekemät luokittelupäätökset (Fimea)
- Kuluttajamarkkinoilta kielletyt psykoaktiiviset aineet (Finlex)
Muita rajoituksia:
- Dopingaineina pidettävät aineet, VnA 705/2002 (Finlex)
- Huumausaineina pidettävät aineet, VnA 543/2008 (Finlex)
Lääkemääräys hyväksytään Suomessa suomen tai ruotsin kielellä. Jos sinulla on matkalta palatessasi muunkielinen lääkemääräys mukana tuomistasi lääkkeistä, sinun velvollisuutesi on tarvittaessa selvittää lääkemääräyksen sisältö tullille.
Jos tiedät matkustavasi ulkomaille, kannattaa lääkemääräys pyytää Suomessa englanninkielisenä. Pyydä lääkemääräys englanninkielisenä myös, jos sairastut ulkomaanmatkalla ja saat lääkemääräyksen sairauden hoitoon.
Jos olet lähdössä matkalle EU- tai Eta-maahan tai Sveitsiin ja tiedät ostavasi sieltä lääkkeitä, niin lääkkeen määrääjä voi kirjoittaa sinulle reseptin ”Lääkemääräys ulkomailla ostoa varten”. Vastaava resepti kannattaa pyytää lääkäriltä myös, jos sairastut näissä maissa ja tarvitset siellä lääkemääräyksen hoitoa varten. Määräys on englanninkielinen. Kysy tarkempia tietoja lääkäriltäsi.
Lisätietoa:
- Kanta.fi – Lääkkeet ja reseptit mukaan ulkomaille
- Sosiaali- ja terveysministeriö: Eurooppalainen lääkemääräys
Et voi. Matkustajan täytyy kuljettaa omat lääkkeensä omissa matkatavaroissaan. Reseptillä määrätyt lääkevalmisteet ovat aina henkilökohtaisia, ja niiden on oltava sen henkilön hallussa, jolle ne on määrätty.
Lääkevalmisteella on aina myyntipakkaus ja pakkausseloste sekä mahdollisesti myös läpipainopakkaus. Nämä on pidettävä matkalla mukana. Tämä nopeuttaa valvontaa ja helpottaa tuotteen tunnistamista.
Kyllä voit. Sinun pitää kuitenkin itse pyytää lääkäriäsi kirjoittamaan sinulle muualla Euroopassa hyväksyttävä ”Lääkemääräys ulkomailla ostoa varten”. Lääkevalmisteella pitää olla myös myyntilupa siinä maassa, josta sen ostat.
Matkustajana voit tuoda Eta-alueelta lääkevalmisteita mukanasi Suomeen yhden vuoden käyttöä vastaava määrän. Postitse voit hankkia lääkevalmisteita Eta-alueelta kolmen kuukauden käyttöä vastaavan määrän.
Lisätietoja saat Sosiaali- ja terveysministeriön sivulta Eurooppalainen lääkemääräys tai Hoitopaikanvalinta.fi-sivuilta.
Jokainen maa määrittelee kansallisesti, mitkä aineet luokitellaan lääkeaineiksi. Suomessa vastuuviranomainen on Fimea, joka määrittelee onko aine tai valmiste lääke ja vaatiiko se lääkemääräyksen. Luokittelussa huomioidaan aineen koostumus ja käyttötarkoitus, valmisteen markkinoinnissa esitetyt tiedot sekä lisäksi tieteellistä tietoa.
Jos matkustat Schengen-maihin ja kuljetat mukanasi tiettyjä pääasiassa keskushermostoon vaikuttavia (PKV) lääkkeitä, psykotrooppisia aineita tai huumausaineita sisältäviä lääkkeitä, sinulla täytyy olla Schengen-todistus. Esitä apteekissa matkalle mukaan otettavat lääkkeet, niin apteekki neuvoo, tarvitaanko niille Schengen-todistusta. Schengen-todistuksella yksityishenkilö voi osoittaa mukanaan kuljettamiensa huumaavien tai psykotrooppista ainetta sisältävien lääkkeiden tarpeellisuuden matkustaessaan Schengen-alueella.
Schengen-todistuksen voit hakea apteekista. Lue lisää Schengen-todistuksesta ja sen hakemisesta kanta.fi – Lääkkeet mukaan ulkomaille.
Jos ostat netistä melatoniinia sisältäviä valmisteita, selvitä tuotteen annostus ja käyttötarkoitus. Näin varmistat, ettet tietämättäsi tee lääkerikosta. Melatoniinivalmiste voidaan luokitella lääkkeeksi tai ravintolisäksi. Muistathan, että lääkkeitä ei saa tilata netistä Eta-alueen ulkopuolelta.
Nyrkkisääntönä voidaan pitää seuraavaa: jos valmiste sisältää enintään 1,9 mg melatoniinia päiväannoksessa ja sen käyttötarkoitus on esimerkiksi nukahtamisajan lyhentäminen tai aikaerorasituksen lievittäminen, se luokitellaan yleensä ravintolisäksi. Valmisteen käyttötarkoitus selviää pakkausmerkinnöistä ja mainonnasta. Tällaisiin ravintolisiin Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea ei puutu.
Muista seuraavat asiat:
- Sellainen melatoniinia sisältävä valmiste, jonka käyttötarkoitukseksi on ilmoitettu unettomuuden hoito, luokitellaan päiväannostuksesta riippumatta aina reseptilääkkeeksi.
- Valmiste, jonka päiväannos melatoniinia on tasan 2 mg tai enemmän, luokitellaan aina reseptilääkkeeksi.
- Jos tilaat liian vahvan valmisteen tai valmisteen, joka on tarkoitettu unettomuuden hoitoon, syyllistyt reseptilääkkeen tilaamiseen ilman lääkemääräystä.
Lue lisää melatoniinista Fimean sivuilta:
- Fimea on tarkentanut linjaustaan melatoniinivalmisteiden luokittelusta
- Korkein hallinto-oikeus piti lääkkeenä melatoniinia 2–4 mg vuorokausiannoksessa sisältävää Sininen Uni Jet Lag -valmistetta
Voit tilata Eta-alueelta vain kolmen kuukauden käyttöä vastaavan määrän lääkkeitä; suuremman määrän tilaaminen vaatii reseptin tai lääkärin antaman potilasohjeen. Eta-alueen ulkopuolelta et saa tilata lääkkeitä ollenkaan. Ota myös huomioon Suomen itsehoitovalmisteiden pakkauskoot, eli voit hankkia Buranat Eta-maasta vain 30 kappaleen paketeissa, koska Suomessa yli 30 kappaleen pakkaus vaatii lääkemääräyksen. Varmista, että tilaat valmisteet sellaiselta toimijalta, jolla on lääkkeisiin myyntilupa.
Lue lisää lääkkeiden tilaamisesta Fimean sivuilta Lääkkeiden internetkauppa
Voit tuoda eläinlääkkeitä rajoitetusti ja vain, jos lemmikkieläin on mukanasi. Jos lääke vaatii Suomessa reseptin, sinulla on oltava resepti mukanasi. Itsehoitolääkevalmisteiden tuontiin ei vaadita reseptiä.
Voit tuoda lääkkeitä vain kuukauden käyttöä vastaavan määrän. Jos tuote on kaupasta ostettava valmiste, tarkista, että tuotteen ainesosiin ei kuulu biosidejä. Jos tuote on biosidi, sen täytyy olla rekisteröity ja se ei saa olla biosidien kiellettyjen aineiden listalla.
Lue lisää:
Haluamme kehittää verkkopalveluamme yhteistyössä asiakkaidemme kanssa. Siirry antamaan kehitysehdotuksesi klikkaamalla "Lähetä kehitysehdotus".
Lähetä kehitysehdotus