Lemmikin osto ulkomailta

Voit tuoda ulkomailta ostetun lemmikin Suomeen. Elävien eläinten tuontiin liittyy erilaisia vaatimuksia ja rajoituksia. Vaatimukset ja rajoitukset vaihtelevat esimerkiksi sen mukaan, millainen eläin tuodaan ja mistä maasta eläin tuodaan Suomeen.

Ostan lemmikin EU:n alueelta, kuten Ruotsista tai Virosta

  1. Selvitä hyvissä ajoin ennen eläimen maahantuontia tuontivaatimukset Ruokaviraston verkkosivuilta.
  2. Lemmikkiä ei tarvitse ilmoittaa Tullille eikä sitä tarvitse tullata. Huomioi kuitenkin, että Tulli voi tarkastaa lemmikin ja sen asiakirjat.

Huom.! Jos ostat lemmikin EU:n alueelta mutta EU:n veroalueen ulkopuolelta, kuten Ahvenanmaalta tai Kanariansaarilta, eläin on tullattava, kun se tuodaan Suomeen.

Ostan lemmikin EU:n ulkopuolelta, kuten Venäjältä tai USA:sta

  1. Selvitä hyvissä ajoin ennen eläimen maahantuontia tuontivaatimukset Ruokaviraston verkkosivuilta.
  2. Esitä lemmikki ja sen asiakirjat tarkistusta varten viranomaisille siinä EU-maassa, johon saavut EU:n ulkopuolelta ensimmäisenä. He tarkastavat lemmikkisi ja sen asiakirjat.
Esimerkki: Jos tuot eläimen Suomeen Yhdysvalloista ja sinulla on lennon vaihto Saksassa, tarkastus tehdään Saksassa.

Jos eläinten tuonti katsotaan ei-kaupalliseksi, Tulli tarkastaa lemmikin ja sen asiakirjat Suomessa. Voit tuoda lemmikkisi Suomeen hyväksytyn maahantulopaikan kautta.

Jos eläinten tuonti on kaupallista, eläimille tehdään eläinlääkinnällinen rajatarkastus siinä EU-maassa, johon ne saapuvat ensimmäisenä. Lemmikkieläin voidaan tuoda EU:n alueelle vain elävien eläinten tuontiin hyväksytyn rajatarkastusaseman kautta. Suomessa hyväksyttyjä rajatarkastusasemia ovat Helsinki-Vantaan lentoasema ja Vaalimaa, joissa eläinlääkinnällisen rajatarkastuksen tekee Ruokavirasto. Tarkastus on maksullinen ja tarkastusaika on sovittava etukäteen. Lue ohjeet Ruokaviraston verkkosivuilta.

Lemmikin ei-kaupallinen ja kaupallinen tuonti

Lemmikin tuonti katsotaan ei-kaupalliseksi tuonniksi, kun kaikki seuraavat ehdot täyttyvät:

  • matkustat oman lemmikkisi kanssa
  • eläimiä on enintään viisi kappaletta
  • tuot ne Suomeen mukanasi
  • jos saattaja tuo lemmikin, ja matkustat itse samaa reittiä Suomeen viiden päivän sisällä päivästä, jolloin saattaja tuo lemmikkisi Suomeen
  • et myy tai luovuta lemmikkiä eteenpäin EU:n alueella.

Lemmikin tuonti on kaupallista tuontia, kun jokin seuraavista kohdista täyttyy:

  • eläimiä on vähintään kuusi kappaletta
  • eläin matkustaa yksin
  • saattaja tuo lemmikin, ja et matkusta itse Suomeen viiden päivän sisällä päivästä, jolloin saattaja tuo lemmikkisi Suomeen
  • eläimet myydään tai luovutetaan eteenpäin EU:n alueella.
  1. Tee Suomessa lemmikistä tuonti-ilmoitus Tullille. Voit antaa tuonti-ilmoituksen tullitoimipaikassa tai antaa tullauksen huolitsijan tehtäväksi.

Kun eläin tuodaan lentokoneella EU:n ulkopuolelta Suomeen 

Lentokoneella tuotavat eläimet, joiden omistaja ei matkusta eläinten mukana, voivat tulla Suomeen lentokoneella ainoastaan lentorahtina. Eläimille on tehtävä eläinlääkinnällinen rajatarkastus. Jos toinen henkilö kuin omistaja (saattaja) tuo eläimen uudelle omistajalle lentokoneen matkustamossa tai ruumassa, eläimen pääsy EU:n alueelle evätään eli hylätään. Hylätty eläin voidaan joko palauttaa lähtömaahan tai lopettaa asetuksen 2017/625 artiklan 66 mukaisesti.

Huomioi nämä

Selvitä ensin Ruokavirastosta lemmikin tuontiin liittyvät rajoitukset ja määräykset.

Tullaa lemmikki, kun saavut maahan. Esitä tullauksen yhteydessä lemmikin asiakirjat ja ostolasku. Voit tuoda lemmikin tullitta ja veroitta, kunhan sen arvo ei ylitä matkustajatuomisille asetettua rajaa. Arvoraja on 430 tai 300 euroa, ja se riippuu siitä, millä kulkuneuvolla saavut.

Jos matkustajatuomisten arvoraja ylittyy, lemmikistä on maksettava arvonlisäveroa 24 % lemmikin ostohinnasta sekä kuljetus- ja mahdollisista vakuutuskustannuksista. Lue lisää maahantuontiveroista.

Lue lisää: Lemmikin osto ulkomailta


Ennen eläimen saapumista Suomeen

Selvitä, mitä vaatimuksia eläimen tuonnille on ja tarvitseeko se eläinlääkinnällisen rajatarkastuksen. Lue Ruokaviraston ohjeet ja tilaa tarkastus ohjeiden mukaan.

  1. Toimita eläimeen liittyvät asiakirjat etukäteen Ruokavirastolle hyväksyttäväksi.
  2. Ruokavirasto ilmoittaa, tehdäänkö eläimelle rajaeläinlääkärintarkastus. Jos ei tehdä, Tulli tarkastaa eläimen mikrosirun ja tuontivaatimuksiin liittyvät asiakirjat (rokotustodistuksen).
  3. Jos eläimelle on tehtävä rajaeläinlääkärin tarkastus, tilaa eläinlääkinnällinen rajatarkastus Ruokavirastosta viimeistään 24 tuntia ennen eläimen saapumista.

Kun eläin saapuu lentorahtina Helsinki-Vantaan lentokentälle

  1. Eläin saapuu rahdinkuljettajan väliaikaiseen varastoon.
  2. Eläinlääkinnällinen rajatarkastus tehdään rajaeläinlääkinnällisessä tarkastuspisteessä.

    - Tarkastuspiste sijaitsee Finnair Cargo Oy:n väliaikaisessa varastossa (Turbiinikuja 4, 01530 Vantaa).
    - Eläinlääkäri tulee tilaamaasi aikaan tarkastuspisteelle.
    - Eläimen tuojan on osallistuttava tarkastukseen.
    - Jos eläin saapuu muuhun kuin Finnairin Cargo Oy:n väliaikaiseen varastoon, varastonpitäjä kuljettaa eläimen rajatarkastuspisteeseen ja takaisin väliaikaiseen varastoon.

  3. Jos eläimelle ei tehdä eläinlääkinnällistä rajatarkastusta, Tulli tarkastaa eläimen asiakirjat ja mikrosirun. Eläimen tuojan on osallistuttava tarkastukseen.
  4. Eläinlääkinnällisen rajatarkastuksen jälkeen
    - voit valtuuttaa edustajan tekemään tullauksen puolestasi
    - tullata eläimen Tullin asiakaspalvelupisteessä, Rahtitie 1 A.
    Asiakaspalvelupiste on avoinna arkisin klo 8–16.15. Muina aikoina voit soittaa numeroon 0295 527 039.
    Jos eläimelle on tehty rajaeläinlääkärintarkastus, laita Traces-järjestelmän CHED-A-todistus tullauksen liitteeksi. Jos muutat EU:n ulkopuolelta, liitä tulliselvitykseen todistus ulkomailla asumisestasi, jotta voit tuoda eläimen muuttotavarana ilman tulleja ja veroja.
  5. Toimita väliaikaisen varaston pitäjälle luovutuspäätös, jotta varastonpitäjä voi luovuttaa eläimen sinulle.

Koiria ja kissoja, jotka ovat kesykoiran tai -kissan lajiristeymiä, saa tuoda Suomeen vain tietyin ehdoin. Tällaisilla roduilla on sukupolvea koskevia rajoituksia, joten Tulli vaatii maahantuotaessa lemmikistä sukuselvityksen. Sukuselvitys pitää olla esimerkiksi koirasusista ja savannah- tai bengalinkissoista.

Lue lisää kesykoiran tai -kissan lajiristeymän maahantuonnista Ruokaviraston sivuilta ”Villieläimen tuonti lemmiksi”.


Kysyttävää?

Kysy tullineuvonnasta ma–pe 8–16.15

Tutustu myös usein kysyttyihin kysymyksiin.

Postipakettien saapumiseen, sisältöön ja käsittelymaksuun liittyvissä kysymyksissä ota yhteys Postiin.

Tullineuvonta