Hyppää sisältöön

IOSS-tunniste arvonlisäveron maksussa ja tullauksessa

IOSS (Import One-Stop-Shop) on arvonlisäveron maksamisen erityisjärjestelmä, jonka tarkoitus on sujuvoittaa sitä, miten saat verkko-ostoksen itsellesi. Kun ostoksesi tulee EU:n ulkopuolelta, voit maksaa siitä arvonlisäveron (alv) IOSS-rekisteröityneelle verkkokaupalle ostoksen yhteydessä. Verkkokaupat maksavat sen jälkeen arvonlisäveron suoraan EU:lle. 

Verkko-ostajalle järjestelmä tarkoittaa sitä, että maksat arvonlisäveron jo verkko-ostoksen yhteydessä eikä sinun tarvitse maksaa sitä tullauksen yhteydessä. Kuten kaikki EU:n ulkopuolelta tulevat lähetykset myös IOSS-ostos täytyy tullata. Kuitenkin esimerkiksi Posti hoitaa yleensä tullauksen puolestasi ilmaiseksi. 

IOSS-järjestelmä koskee enintään 150 euron arvoisia verkko-ostoksia (kuljetuskustannuksia ei lasketa mukaan arvoon). Lisäksi ostoksen vastaanottajan pitää olla yksityishenkilö tai arvonlisäverorekisteröitymätön toimija. Valmisteveron alaisista tuotteista, kuten alkoholituotteista, maksetaan verot Suomeen kuitenkin aina vasta tullauksen yhteydessä. Tuotteet, joilla on rajoituksia, pitää tullata Tulliselvityspalvelussa. Tulliselvityspalvelussa tullataan myös lupavapaat tuotteet, jotka ovat rajoituksenalaisia nimikkeen perusteella, kuten lupavapaat aseen osat. Vaihtoehtoisesti voit ostaa tullauksen palveluna Postilta tai muulta kuljetusyritykseltä.

Milloin ja mihin tarvitsen IOSS-tunnisteen?

IOSS-rekisteröityneellä verkkokaupalla on oma IOSS-tunnisteensa. IOSS-tunnisteella osoitetaan tullauksen yhteydessä, että ostaja on maksanut Suomen arvonlisäveron jo ostohetkellä.

Sinun ei yleensä tarvitse itse tietää verkkokaupan IOSS-tunnistetta. Yleensä verkkokauppa ilmoittaa tunnisteen suoraan ostoksesi toimittavalle kuljetusyritykselle ja numero välittyy automaattisesti tullausta varten. Riippuu kuljetusyrityksestä, pitääkö sinun itse tullata lähetyksesi vai tullaako kuljetusyritys sen automaattisesti puolestasi. 

Esimerkki 1

Lähetykseni kuljettaa Posti ja se tullaa lähetyksen puolestani automaattisesti.

Verkkokaupalla on IOSS-tunniste, ja maksat Suomen arvonlisäveron samalla, kun maksat ostoksen. Posti tullaa yleensä lähetyksen puolestasi, eikä sinun tarvitse tullata sitä. Arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa enää tullauksen yhteydessä etkä tarvitse IOSS-tunnistetta. Saat lähetyksen suoraan kotiisi tai noutopisteeseen.

Esimerkki 2

Lähetykseni kuljettaa muu kuljetusyritys, joka ei automaattisesti tullaa lähetystä puolestani.

Verkkokaupalla on IOSS-tunniste, ja maksat Suomen arvonlisäveron samalla, kun maksat ostoksen. Saat kuljetusyritykseltä tullattavan lähetyksen saapumisilmoituksen, ja ostos pitää tullata. Kuljetusyritys ei ole tullannut lähetystä automaattisesti puolestasi tai se ei ole saanut esimerkiksi verkkokaupalta kaikkia tullaukseen tarvittavia tietoja. 

Tee tullaus itse Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa tai anna se kuljetusyrityksen tehtäväksi.

Jos tullaat lähetyksen itse, tarkista ensin, että IOSS-tunniste on välittynyt Tullille. Tieto on välittynyt tullaukselle, jos palvelun sivulla 2 ”Lähetyksen tiedot” ylälaidassa on teksti ”Arvonlisävero on veloitettu ostovaiheessa, mutta sinun pitää kuitenkin tullata lähetys.” Tee tullaus. Ilmoita lähetyksesi arvoksi hinta, joka ei sisällä Suomen arvonlisäveroa. Sinun ei tarvitse maksaa arvonlisäveroa eikä ilmoittaa IOSS-tunnistetta.

Entä jos IOSS-tunniste ei ole välittynyt Tullille?

Jos Posti tai muu kuljetusyritys ei saa esimerkiksi verkkokaupalta IOSS-tunnistetta eikä tunniste siksi ole välittynyt myöskään Tullille, saat kuljetusyritykseltä tullattavan lähetyksen saapumisilmoituksen. Tällöin lähetys pitää tullata. Voit tullata ostoksen Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa ja ilmoittaa IOSS-tunnisteen itse. Jos sinulla on myyjän IOSS-tunniste, sinun ei tarvitse maksaa arvonlisäveroa uudelleen. 

Tee näin: 

 • Kirjaudu Henkilöasiakkaan tuontitullauspalveluun.
 • Kun palvelu kysyy sinulta lähetyksesi hintaa, tarkista saamasi lasku. Jos laskulla on eritelty Suomen arvonlisävero, ilmoita hinta ilman Suomen arvonlisäveroa. Jos Suomen arvonlisäveroa ei ole eritelty laskulla, ilmoita laskun loppusumma kokonaisuudessaan tai pyydä myyjältä uusi lasku, jossa Suomen arvonlisävero on eritelty.
 • Sivulla 2 ”Lähetyksen tiedot” kysytään ”Ostitko tavaran IOSS-myyjältä eli maksoitko Suomen arvonlisäveron (alv) jo ostovaiheessa?”
 • Valitse palvelussa ”Kyllä” ainoastaan, jos olet ostanut tavaran IOSS-verkkokaupasta ja maksoit arvonlisäveron ostoshetkellä. Näet tämän esimerkiksi laskusta tai tilausvahvistuksesta.
 • Ilmoita IOSS-tunniste, joka on muotoa IM1234567890. Löydät sen esimerkiksi tavarasi myyjän lähettämästä tilausvahvistuksesta tai laskusta tai voit kysyä sen suoraan tavarasi myyjältä.
 • Tee tullaus loppuun.

Muista, että Tulli voi pyytää sinulta ostoksesi tilausvahvistuksen tai laskun nähtäväkseen. Olet itse vastuussa antamistasi tiedoista.


Huomioi nämä

Olet maksanut arvonlisäveron IOSS-myyjälle jo ostovaiheessa, mutta et saa verkkokaupalta IOSS-tunnistetta tai palvelu ei hyväksy antamaasi tunnistetta. Tällöin joudut maksamaan arvonlisäveron uudelleen tullauksen yhteydessä ja hakemaan veronpalautusta myyjältä. Ilmoita lähetyksesi arvoksi hinta, joka ei sisällä Suomen arvonlisäveroa. Arvonlisäveron maksaa takaisin verkkokauppa, ei Tulli. (Arvonlisäverolain 94 §:n 1 momentin 24 kohta, Finlex.)

Tee näin:

 • Kirjaudu Henkilöasiakkaan tuontitullauspalveluun. Sivulla 2 ”Lähetyksen tiedot” kysytään ”Ostitko tavaran IOSS-myyjältä eli maksoitko Suomen arvonlisäveron (alv) jo ostovaiheessa?”
 • Vastaa kysymykseen ”Ei”.
 • Maksa arvonlisävero uudelleen tullauksen yhteydessä.
 • Hae arvonlisävero takaisin verkkokaupalta tullauksen jälkeen. Toimita tullauspäätös verkkokaupalle. Tullauspäätös säilyy palvelussa 90 päivän ajan kohdassa Omat tullaukseni.

Pyydä IOSS-tunnistetta verkkokaupalta. Voit myös saada sen selville tilausvahvistuksesta tai laskusta. Huomioi, että IOSS-tunniste ei ole sama kuin arvonlisäveronumero (VAT ID). Et saa verkkokaupan IOSS-tunnistetta Tullilta tai Verohallinnolta.


Kaikki kuljetusyritykset eivät vielä tullaa ostoksia puolestasi. On voinut käydä myös niin, että Posti tai muu kuljetusyritys ei ole saanut esimerkiksi verkkokaupalta IOSS-tunnistetta eikä tunniste sen vuoksi ole välittynyt myöskään Tullille.Tässä tapauksessa saatat joutua tullaamaan ostoksesi ja maksamaan arvonlisäveron uudelleen. Saat kuljetusyritykseltä tullattavan lähetyksen saapumisilmoituksen, jos sinun pitää tullata lähetys. Jos joudut maksamaan arvonlisäveron uudelleen, arvonlisäveron maksaa takaisin verkkokauppa, ei Tulli.

Huomioi, että jos ostoksesi sisältävät rajoitusten ja valmisteverojen alaisia tuotteita (kuten alkoholituotteita), maahantuontiverot maksetaan aina vasta tullauksen yhteydessä.


Selvitä verkkokaupalta, onko se IOSS-järjestelmässä ja veloittanut Suomen arvonlisäveron ostoksesi yhteydessä. Tästä kerrotaan esimerkiksi verkkokaupan toimitusehdoissa. Lisäksi voit tarkistaa asian esimerkiksi ostoksesi laskusta tai tilausvahvistuksesta. Tullilla ei ole tietokantaa, josta voisi tarkistaa, onko verkkokauppa IOSS-järjestelmässä.


 • Huomioi, että tietyt verkkokaupat veloittavat ostoksen yhteydessä myös myyjämaan arvonlisäveron, mikä näkyy tilausvahvistuksessa tai laskussa. Tämä ei liity IOSS-järjestelmään, jossa on kyse Suomen arvonlisäverosta. Jos ostoksesta pitää maksaa myyjämaan arvonlisäveroa, maksat tällöin Suomen arvonlisäveroa yleensä koko summasta (ostoksen hinta, myyjämaan arvonlisävero ja kuljetuskustannukset).

  Jos myyjällä ei ole IOSS-tunnistetta, et voi maksaa tavarasi ostohetkellä arvonlisäveroa Suomeen. Tällöin saat kuljetusyritykseltä ilmoituksen tullattavasta lähetyksestä ja sinun pitää huolehtia tullauksesta ja Suomen arvonlisäveron maksamisesta itse. Tullauksen voi antaa Postin tai muun kuljetusyrityksen tehtäväksi tai tehdä itse Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa.
   
 • Joillain verkkokaupoilla on jo ennen IOSS-järjestelmän käyttöönottoa ollut käytäntö, jossa ne sisällyttävät Suomeen maksettavan arvonlisäveron tavaran hintaan. Osa näistä verkkokaupoista ei kuitenkaan vielä kuulu IOSS-järjestelmään, eikä niillä siis ole IOSS-tunnistetta. 

  Tällaisen verkkokaupan laskussa voi esimerkiksi lukea ”DDP” (Delivered Duty Paid) tai ”toimitettuna tullattuna”. Varmista verkkokaupalta, toimittaako tilauksesi sellainen kuljetusyritys, joka hoitaa tullauksen puolestasi Suomessa ja maksaa arvonlisäveron Suomeen. Tässä tapauksessa saat lähetyksen suoraan kotiisi tai noutopisteeseen.


Muualla tällä sivustolla


Lisää aiheesta