Hyppää sisältöön

IOSS-tunniste arvonlisäveron maksussa ja tullauksessa

IOSS (Import One-Stop-Shop) on arvonlisäveron maksamisen erityisjärjestelmä enintään 150 euron arvoisille verkko-ostoksille (kuljetuskustannuksia ei lasketa mukaan arvoon). Kun ostoksesi on enintään 150 euroa, se tulee EU:n ulkopuolelta ja myyjä on IOSS-rekisteröitynyt, maksat Suomen arvonlisäveron (alv) verkkokaupalle jo ostoksen yhteydessä.


Selvitä verkkokaupalta, onko sillä IOSS-tunniste ja onko se veloittanut Suomen arvonlisäveron ostoksesi yhteydessä. Tästä kerrotaan esimerkiksi verkkokaupan toimitusehdoissa. Lisäksi voit tarkistaa asian esimerkiksi ostoksesi laskusta tai tilausvahvistuksesta.

Tullilla ei ole tietokantaa, josta voisi tarkistaa, onko verkkokaupalla IOSS-tunniste.


 • Huomioi, että tietyt verkkokaupat veloittavat ostoksen yhteydessä myös myyjämaan arvonlisäveron, mikä näkyy tilausvahvistuksessa tai laskussa. Tämä ei liity IOSS-järjestelmään, jossa on kyse Suomen arvonlisäverosta. Jos ostoksesta pitää maksaa myyjämaan arvonlisäveroa, maksat tällöin Suomen arvonlisäveroa yleensä koko summasta (ostoksen hinta, myyjämaan arvonlisävero ja kuljetuskustannukset).

  Jos myyjällä ei ole IOSS-tunnistetta, et voi maksaa tavarasi ostohetkellä arvonlisäveroa Suomeen. Tällöin saat kuljetusyritykseltä ilmoituksen tullattavasta lähetyksestä ja sinun pitää huolehtia tullauksesta ja Suomen arvonlisäveron maksamisesta itse. Tullauksen voi antaa Postin tai muun kuljetusyrityksen tehtäväksi tai tehdä itse Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa.
   
 • Joillain verkkokaupoilla on jo ennen IOSS-järjestelmän käyttöönottoa ollut käytäntö, jossa ne sisällyttävät Suomeen maksettavan arvonlisäveron tavaran hintaan. Osa näistä verkkokaupoista ei kuitenkaan vielä kuulu IOSS-järjestelmään, eikä niillä siis ole IOSS-tunnistetta. 

  Tällaisen verkkokaupan laskussa voi esimerkiksi lukea ”DDP” (Delivered Duty Paid) tai ”toimitettuna tullattuna”. Varmista verkkokaupalta, toimittaako tilauksesi sellainen kuljetusyritys, joka hoitaa tullauksen puolestasi Suomessa ja maksaa arvonlisäveron Suomeen. Tässä tapauksessa saat lähetyksen suoraan kotiisi tai noutopisteeseen.

Milloin ja mihin tarvitsen IOSS-tunnisteen?

Sinun ei yleensä tarvitse itse tietää verkkokaupan IOSS-tunnistetta. Yleensä verkkokauppa ilmoittaa IOSS-tunnisteen ja muut tarvittavat tiedot tullausta varten suoraan ostoksesi toimittavalle kuljetusyritykselle ja kuljetusyritys tullaa lähetyksen puolestasi.

Vaikka verkkokaupalla olisi IOSS-tunnus, joskus asiakas joutuu silti tullaamaan lähetyksen, koska lähettäjä ei ole antanut kaikkia tietoja Postille lähetyksen tullaamiseen. Puuttuva tieto voi olla esimerkiksi tullinimike tai tavaran arvo. Tällöin Posti lähettää sinulle pyynnön tullata lähetys. Ilmoituksessa saattaa esimerkiksi lukea, että ”Posti ei ole saanut tarvittavia tietoja lähettäjältä tulli-ilmoituksen tekemiseksi puolestasi”. Sinun ei tarvitse ilmoittaa Tullille tai Postille puuttuvia tietoja, vaan sinun on Postin ohjeen mukaisesti vain tulliselvitettävä lähetys itse.

Tullaa lähetys Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa. Seuraa lähetyksen saapumista Suomeen Postin lähetysseurannassa ja tullaa vasta, kun lähetys on saapunut Suomeen. Selvitä verkkokaupan IOSS-tunnus ennen kuin tullaat. Jos sinulla on myyjän IOSS-tunniste, sinun ei tarvitse maksaa arvonlisäveroa uudelleen. 

Tee näin: 

 • Kirjaudu Henkilöasiakkaan tuontitullauspalveluun.
 • Kun palvelu kysyy sinulta lähetyksesi hintaa, tarkista saamasi lasku. Jos laskulla on eritelty Suomen arvonlisävero, ilmoita hinta ilman Suomen arvonlisäveroa. Jos Suomen arvonlisäveroa ei ole eritelty laskulla, ilmoita laskun loppusumma kokonaisuudessaan tai pyydä myyjältä uusi lasku, jossa Suomen arvonlisävero on eritelty.
 • Sivulla 2 ”Lähetyksen tiedot” kysytään ”Ostitko tavaran IOSS-myyjältä eli maksoitko Suomen arvonlisäveron (alv) jo ostovaiheessa?”
 • Valitse palvelussa ”Kyllä” ainoastaan, jos olet ostanut tavaran IOSS-verkkokaupasta ja maksoit arvonlisäveron ostoshetkellä. Näet tämän esimerkiksi laskusta tai tilausvahvistuksesta.
 • Ilmoita IOSS-tunniste, joka on muotoa IM1234567890. Löydät sen esimerkiksi tavarasi myyjän lähettämästä tilausvahvistuksesta tai laskusta tai voit kysyä sen suoraan tavarasi myyjältä.
 • Tee tullaus loppuun.

Muista, että Tulli voi pyytää sinulta ostoksesi tilausvahvistuksen tai laskun nähtäväkseen. Olet itse vastuussa antamistasi tiedoista.

Jos sinulla ei ole IOSS-tunnistetta ja joudut maksamaan arvonlisäveron uudelleen, pyydä verkkokauppaa palauttamaan sinulle maksamasi arvonlisävero. Tulli ei palauta arvonlisäveroa IOSS-lähetyksissä.


Pyydä IOSS-tunnistetta verkkokaupalta. Voit myös saada sen selville tilausvahvistuksesta tai laskusta. Huomioi, että IOSS-tunniste ei ole sama kuin arvonlisäveronumero (VAT ID). Et saa verkkokaupan IOSS-tunnistetta Tullilta tai Verohallinnolta.


Olet maksanut arvonlisäveron IOSS-myyjälle jo ostovaiheessa, mutta et saa verkkokaupalta IOSS-tunnistetta tai palvelu ei hyväksy antamaasi tunnistetta. Tällöin joudut maksamaan arvonlisäveron uudelleen tullauksen yhteydessä ja hakemaan veronpalautusta myyjältä. Ilmoita lähetyksesi arvoksi hinta, joka ei sisällä Suomen arvonlisäveroa. Arvonlisäveron maksaa takaisin verkkokauppa, ei Tulli. (Arvonlisäverolain 94 §:n 1 momentin 24 kohta, Finlex.)

Tee näin:

 • Kirjaudu Henkilöasiakkaan tuontitullauspalveluun. Sivulla 2 ”Lähetyksen tiedot” kysytään ”Ostitko tavaran IOSS-myyjältä eli maksoitko Suomen arvonlisäveron (alv) jo ostovaiheessa?”
 • Vastaa kysymykseen ”Ei”.
 • Maksa arvonlisävero uudelleen tullauksen yhteydessä.
 • Hae arvonlisävero takaisin verkkokaupalta tullauksen jälkeen. Toimita tullauspäätös verkkokaupalle. Tullauspäätös säilyy palvelussa 90 päivän ajan kohdassa Omat tullaukseni.

IOSS-lähetyksiin liittyvät rajoitteet

Ostoksen vastaanottajan pitää olla yksityishenkilö tai arvonlisäverorekisteröitymätön toimija. Valmisteveron alaisista tuotteista, kuten alkoholituotteista, maksetaan verot Suomeen aina vasta tullauksen yhteydessä. Tuotteet, joilla on rajoituksia, pitää tullata Tulliselvityspalvelussa. Tulliselvityspalvelussa tullataan myös lupavapaat tuotteet, jotka ovat rajoituksenalaisia nimikkeen perusteella, kuten lupavapaat aseen osat. Vaihtoehtoisesti voit ostaa tullauksen palveluna Postilta tai muulta kuljetusyritykseltä. 

Muualla tällä sivustolla


Lisää aiheesta