Alkoholin tuonti matkalta
Alle 18-vuotias ei saa tuoda Suomeen mitään alkoholijuomia. Alle 20-vuotias saa tuoda vain mietoja alkoholijuomia.
Väkiviinaa (alkoholipitoisuus yli 80 %) ei saa tuoda Suomeen ilman Valviran lupaa.
Saavun Suomeen EU-maasta
Saat tuoda Euroopan unionin alueelta alkoholia ilman veroja, kun tuot alkoholin omaan käyttöösi tai lahjaksi. Alkoholit täytyy kuljettaa itse samassa kulkuneuvossa, jolla saavut Suomeen.
Alkoholin määrästä ei voida antaa yleispäteviä rajoja. Ohjetasot ovat seuraavat:
- 110 litraa olutta (yli 0,5 %)
- yhteensä 90 litraa viiniä, siidereitä ja lonkeroita, jotka on valmistettu käymisteitse
- punaviinit, valkoviinit, roséviinit
- kuohuviinit, korkeintaan 60 litraa
- käymisteitse valmistetut siiderit ja long drink -juomat (lonkerot)
- 20 litraa välituotteita (enintään 22 %)
- esimerkiksi liköörit, vermutit, katkerot, sherry
- 10 litraa muita alkoholijuomia (yli 1,2 % ja enintään 80 %)
- vodkat, ginit, rommit ja muut väkevät juomat
- lonkerot, jotka on valmistettu etyylialkoholista.
Voit tuoda tuotteita eri ryhmistä samalla kertaa. Eri ryhmiin kuuluvia tuotteita ei kuitenkaan voi korvata toisilla. Et siis voi tuoda enempää viiniä, vaikka toisit vähemmän olutta.
Jos tuot alkoholia ohjetasoja enemmän, sinun täytyy pystyä uskottavasti perustelemaan, että alkoholit tulevat omaan käyttöösi.
Omaa käyttöä on
- henkilökohtainen käyttö
- oman perheen käyttö
- lahja.
Jos saat alkoholista rahaa tai mitä tahansa muuta vastiketta, kyse ei ole omasta käytöstä.
Mitä on oma käyttö ja miten se täytyy perustella? Lue lisää sivun alaosasta.
Long drink -juomia eli lonkeroita tehdään sekä käymisteitse että etyylialkoholia sekoittamalla. Tarkista aina juomapakkauksesta, pullosta tai tölkistä, miten lonkero on valmistettu.
Käymisteitse valmistettu lonkero luetaan viineihin, joiden ohjetaso on 90 litraa. Etyylialkoholista valmistettu lonkero luetaan muihin alkoholeihin, joiden ohjetaso on 10 litraa.
Jokaista ohjetasoa seurataan erikseen. Voit siis tuoda molempiin ryhmiin kuuluvia lonkerojuomia.
Jos tuot lonkeroa ohjetasoja enemmän, sinun täytyy pystyä uskottavasti selittämään, että lonkerot tulevat omaan käyttöösi.
Ruotsinlaivat, Ahvenanmaa ja Kanariansaaret
Kanariansaaret, Ahvenanmaa ja Ahvenanmaan kautta kulkeva ruotsinlaiva ovat poikkeuksia. Voit tuoda niistä alkoholia ilman veroja vain saman verran kuin EU:n ulkopuolelta.
Voit tuoda ilman veroja
- 16 litraa olutta ja
- 4 litraa hiilihapotonta viiniä ja
- 1 litran väkeviä alkoholijuomia (yli 22 %) tai 2 litraa muita alkoholijuomia (alle 22 %).
Samat rajoitukset koskevat myös muita alueita, jotka kuuluvat EU:hun mutta eivät EU:n veroalueeseen. Tarkista, mitkä alueet eivät kuulu EU:n veroalueeseen.
Samoja määrärajoja noudatetaan silloin, kun matkustat Ahvenanmaalle ja tuot mukanasi alkoholia, jonka olet ostanut verollisina muualta Suomesta tai toisesta EU-maasta (esim. Alkosta ostetut alkoholijuomat).
Huom. Jos matkustat laivalla vain muualta Suomesta Ahvenanmaalle tai Ahvenanmaalta muualle Suomeen, sinulle ei voida laivalla myydä olutta ilman veroja kahta litraa enempää.
Saavun Suomeen EU:n ulkopuolelta
Saat tuoda Euroopan unionin ulkopuolelta alkoholia ilman veroja, kun tuot alkoholin omaan käyttöösi.
Voit tuoda EU:n ulkopuolelta ilman veroja korkeintaan seuraavat määrät:
- 16 litraa olutta (yli 0,5 %) JA
- 4 litraa hiilihapotonta viiniä (punaviinit, valkoviinit, roséviinit).
Lisäksi saat tuoda
- 1 litran väkeviä alkoholijuomia (yli 22 % ja enintään 80 %) TAI
- 2 litraa muita alkoholijuomia (enintään 22 %)
- kuohuviinit, lonkerojuomat, siiderit, liköörit
- vermutit, katkerot, sherryt.
Määriin ei vaikuta se, millä kulkuneuvolla saavut Suomeen.
Voit yhdistellä väkeviä alkoholijuomia ja muita alle 22-prosenttisia alkoholijuomia, kunhan niiden sallittu kokonaismäärä ei ylity. Voit esimerkiksi tuoda ilman veroja 0,5 litraa väkeviä alkoholijuomia (puolet sallitusta määrästä) ja 1 litran kuohuviiniä (puolet sallitusta määrästä).
Yhdistely ei koske olutta ja hiilihapotonta viiniä.
Omaa käyttöä on
- henkilökohtainen käyttö
- oman perheen käyttö
- lahja.
Jos saat alkoholista rahaa tai mitä tahansa muuta vastiketta, kyse ei ole omasta käytöstä.
Mitä on oma käyttö ja miten se täytyy perustella? Lue lisää sivun alaosasta.
Jos asut Suomessa ja saavut Suomeen Euroopan talousalueen (Eta = EU-maat + Norja, Islanti ja Liechtenstein) ulkopuolelta muulla tavalla kuin lentämällä, saat tuoda maahan alkoholijuomia vain, jos matkasi on kestänyt yli 24 tuntia. Alle 24 tunnin matkalta alkoholijuomia ei saa tuoda edes verot maksamalla.
Jos asut Etan ulkopuolella ja saavut Suomeen muulla tavalla kuin lentämällä, saat tuoda alkoholijuomia vain, jos viivyt Suomessa yli 72 tuntia. Jos vain matkustat Suomen kautta (kauttakulkumatkustus), tätä rajoitusta ei ole.
Aikarajat eivät koske EU-maasta tai Ahvenanmaalta saapuvaa matkustajaa.
Kun saavut EU:n ulkopuolelta Suomeen, voit tuoda mukanasi tuliaisia ja matkustajatuomisia ilman veroja ja tullimaksuja
- 430 euron arvosta, jos saavut lentämällä tai meriteitse
- 300 euron arvosta, jos saavut muulla tavalla.
Huomaa, että alkoholia ei lasketa mukaan tähän arvorajaan.
Venäjältä ei toistaiseksi saa tuoda
- väkeviä alkoholijuomia (yli 22 %), esimerkiksi viskiä, rommia, giniä tai votkaa
- likööriä
- mietoja alkoholijuomia, joihin on lisätty valmistuksen yhteydessä alkoholia, esimerkiksi tiettyjä lonkero- ja hard seltzer -juomia.
Kielto koskee myös tax free -myymälästä ostettuja alkoholijuomia.
Saat kuitenkin tuoda maahan muita mietoja alkoholijuomia, esimerkiksi olutta, sekä käymisen avulla valmistettua viiniä ja siideriä. Voit tuoda näitä rajoitetun määrän ja vain omaan käyttöösi tai lahjaksi.
Omaan käyttöön tuleviksi luetaan tuotteet, jotka olet hankkinut verolliseen hintaan omaan käyttöösi ja jotka kuljetat itse Suomeen.
Omalla käytöllä tarkoitetaan henkilökohtaista käyttöä, oman perheen käyttöä tai lahjaa.
Jos tuot alkoholia myyntiin tai muuhun kaupalliseen käyttöön, se on aina verollista. Jos saat tuomastasi alkoholista mitä tahansa vastiketta, kyse on kaupallisesta käytöstä.
Esimerkiksi
- häävieraaksi kutsuttu morsiamen serkku ei voi tuoda alkoholia serkkunsa häihin
- tuontialkoholia ei voi tarjota kiitokseksi talkooväelle
- kaveriporukalle ei voi tuoda alkoholia.
Pääsääntöisesti perheenjäseniksi luetaan kaikki samassa osoitteessa asuvat ja samaan talouteen kuuluvat henkilöt.
Kuitenkin jos suoraan ylenevässä ja alenevassa polvessa olevat sukulaiset (vanhemmat, lapset, isovanhemmat) tuovat toisilleen perhejuhliin (esim. häät, syntymäpäivät, muut suuret merkkipäivät) alkoholia vastikkeetta eli lahjana, katsotaan tällainen alkoholintuonti myös tuonniksi omaan käyttöön, vaikka sukulaiset eivät asuisi samassa osoitteessa ja kuuluisi samaan talouteen.
Laissa käytetty sanonta (termi) on "saattaminen todennäköiseksi". Tullin ohjeissa käytetään sanontoja "selitys" tai "selvitys".
Kun matkustaja saapuu Suomeen alkoholituomistensa kanssa, hänen ei tarvitse tehdä mitään, jos Tulli ei erikseen kysy.
Jos tullivirkailija sitä vastoin kysyy, mihin tarkoitukseen ohjetasojen ylittävä määrä alkoholia aiotaan käyttää, riittää maahantulovaiheessa vapaamuotoinen suullinen selitys tai kertomus. Tullivirkailija saattaa esittää tarkentavia kysymyksiä matkustajan selityksen tai kertomuksen pohjalta. Tuomisten määrä ja laatu saatetaan tarkistaa ja pyytää matkustajan henkilö- ja yhteystiedot.
Mitään kirjallista materiaalia ei tarvitse esittää tai laatia, mutta sellaisen esittämiselle ei toki ole mitään estettä. Useimmissa tapauksissa tullivirkailijan kanssa käyty keskustelu ja tuomisten määrän toteaminen riittää asian selvittämiseksi.
Joissakin tapauksissa matkustajalle saatetaan jälkeenpäin esittää lisäselvityspyyntö, johon tulee vastata kirjallisesti lisäselvityspyynnön ohjeita noudattaen.
Jotta matkustajan tuoma alkoholi voidaan katsoa ei-kaupalliseksi omaan käyttöön tuoduksi verottomaksi lahjaksi, sen täytyy täyttää tietyt lahjan kriteerit.
Lahjan on aina oltava täysin vastikkeeton ja satunnainen. Jos alkoholin tuoja saa tuomastaan alkoholista minkä tahansa suoran tai epäsuoran vastikkeen tai korvauksen, kyse ei enää ole lahjasta, vaan alkoholin luovutuksesta tulee kaupallista.
Lahjan käsitteeseen kuuluu myös tietynlainen yllätyksellisyys, joten säännöllisesti toistuvaa vastikkeetontakaan alkoholin luovutusta ei voi pitää lahjana. Lahja ei myöskään saa olla saajan erityisesti valitsema eikä lahjaa saa antaa edustamis- tai mainostamistarkoituksessa. Lahjan voi antaa vain yksityishenkilölle.
Lahjan ei välttämättä tarvitse liittyä merkkipäivään, vaan lahjan antaminen voi perustua jollain muulla tavalla lahjan antajan ja saajan väliseen henkilökohtaiseen suhteeseen.
Lahja ei kuitenkaan tarkoita täsmälleen samaa kuin vastikkeeton luovutus. Siksi tilanteessa, jossa suurehkon alkoholimäärän maahan tuonut matkustaja luovuttaa kaiken tuomansa alkoholin tai huomattavan osan siitä epämääräiselle joukolle yksityishenkilöitä (esim. työtoverit, yhdistyksen jäsenet, naapurit) vapaasti käytettäväksi, alkoholin luovutus ei vastikkeettomuudestaan huolimatta täytä lahjan kriteerejä.
Kun tuot alkoholia EU:n ulkopuolelta, tuonnin täytyy olla satunnaista. Myös EU:n sisältä matkustajatuonti voidaan katsoa kaupalliseksi eli verolliseksi, jos se on toistuvaa.
Satunnaisuutta tai toistuvuutta ei tarkasti määritellä lainsäädännössä. Asia ratkaistaan yksittäistapauksittain niiden tietojen ja asiaan liittyvien seikkojen perusteella, jotka tuomisten tuontihetkellä ovat valvovien viranomaisten tiedossa.
Alkoholilaissa tarkoitetaan
- alkoholipitoisella aineella sellaista ainetta ja tuotetta, joka sisältää enemmän kuin 1,2 tilavuusprosenttia etyylialkoholia
- alkoholijuomalla juotavaksi tarkoitettua alkoholipitoista ainetta, joka sisältää enintään 80 tilavuusprosenttia etyylialkoholia
- miedolla alkoholijuomalla alkoholijuomaa, joka sisältää enintään 22 tilavuusprosenttia etyylialkoholia
- väkevällä alkoholijuomalla alkoholijuomaa, joka sisältää enemmän kuin 22 tilavuusprosenttia etyylialkoholia
- väkiviinalla etyylialkoholia ja etyylialkoholin vesiliuosta, joka sisältää enemmän kuin 80 tilavuusprosenttia etyylialkoholia
- vahvasti denaturoidulla väkiviinalla alkoholin ja alkoholijuomien valmisteverojen rakenteiden yhdenmukaistamisesta annetun neuvoston direktiivin 92/83/ETY 27 artiklan 1 kohdan a alakohdan mukaisesti nautittavaksi kelpaamattomaksi tehtyä väkiviinaa
- lievästi denaturoidulla väkiviinalla edellisessä kohdassa mainitun direktiivin 27 artiklan 1 kohdan b alakohdan mukaisesti nautittavaksi kelpaamattomaksi tehtyä väkiviinaa
- alkoholivalmisteella alkoholipitoista ainetta, joka ei ole alkoholijuoma eikä väkiviina ja joka voi olla denaturoitu.
Lue lisää
Tämän sivun pikaohjeiden on tarkoitus auttaa vain yleisimmissä kysymyksissä. Varmista aina myös tarkemmat ohjeet Verohallinnon sivuilta.
Tutustu myös muihin ohjeisiin: