Hyppää sisältöön

Tervetuloa! Tämä on uusi, virallinen verkkosivustomme 24.4.2024 alkaen. Huomioi, että osa sisällöistä on vielä keskeneräisiä.

Tuttiketjut kiinnittävät huomion Tullin valvonnassa – hajoavat ja liian pitkät ketjut riskejä lapselle

Julkaisuajankohta 16.11.2023 8.30
Tiedote

Tulli valvoo ulkomailta Suomen markkinoille tuotavien lastentuotteiden turvallisuutta. Yleisesti pienten lasten hoitotarvikkeiden laatu on hyvä, mutta tuttiketjut ovat viime vuosina erottuneet Tullin testeissä heikon kestävyyden ja täyttymättä jääneiden vaatimusten vuoksi. Tuttiketjujen ongelmat voivat aiheuttaa lapselle tukehtumis- ja kuristumisvaaraa, minkä vuoksi Tulli on säännöllisesti estänyt eriä pääsemästä kauppoihin.

Ulkomailta Suomeen tuodut tutit ja tuttiketjut ovat Tullin tuoteturvallisuusvalvonnan vakiotuotteita, ja niiden ominaisuuksia selvitetään tarkasti Tullilaboratorion testeissä. Tullin valvomien tuttien laatu on viime vuosina ollut harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta hyvä, mutta tuttiketjut kiinnittävät huomiota vuosittain.

– Tuttien ohella myös tuttiketjuille on tarkat eurooppalaiset standardit, joiden on valvonnassamme täytyttävä. Valitettavasti olemme 2020-luvulla joutuneet hylkäämään tuttiketjueriä joka vuosi. Vaikka määrät eivät ole suuria, lastentuotteissa turvallisuus on niin tärkeää ja muutoin hyvällä tasolla, että tämä herättää huomiota, tuoteturvallisuuspäällikkö Jonna Neffling kertoo.

Ulkomailta tuotujen tuttiketjujen suurin ongelma on heikko kestävyys – myös liian pitkä ketju aiheuttaa vaaraa

Tullin valvomien tuttiketjujen riskit liittyvät enimmäkseen mekaaniseen kestävyyteen. Varsinkin tuttiketjussa oleva vaatekiinnike on osoittautunut laboratorion iskutestissä herkästi hajoavaksi osaksi. Iskutestin jälkeen rasitustestissä vaatekiinnike vielä avataan ja suljetaan 1000 kertaa tietyllä tapaa.

Tuttiketjujen on pysyttävä ehjinä myös vetotestissä, jossa tarkastetaan erillisten osien lujuus. Arkikäytössä liian herkästi hajoava tuttiketju aiheuttaisi lapselle tukehtumisvaaran pienten irrallisten osien vuoksi.

– Heikoimmiksi vaatekiinnikkeiksi ovat osoittautuneet metalliset kiinnikkeet. Lisäksi tuttiketjujen puusta valmistetut osat ovat ongelmallisia. Joskus koko ketjuosa on puupalloilla päällystettyä narua, mutta puiset osat usein hajoavat EU-standardin määrittelemässä iskutestissä, Tullilaboratorion tulliylitarkastaja Mikko Kontiainen kertoo.

Myös tuttiketjun pituudella on standardissa määritellyt rajat: maksimissaan se saa olla 22 cm pitkä. Liian pitkiä tuttiketjuja havaitaan Tullilaboratoriossa kuitenkin suhteellisen usein.

– Joskus maksimipituuden ylitys tulee tuotteen maahantuojalle yllätyksenä, koska he eivät ole varmistaneet ketjun kokonaispituutta yhdessä mahdollisen tutinpidikkeen kanssa. Liian pitkä tuttiketju voi kaulan ympärille kietoutuessaan aiheuttaa lapselle kuristumisvaaran, Kontiainen jatkaa.

Uudet tuotetrendit haastavat valvontaa

Markkinoille tulee jatkuvasti uudenlaisia tuotteita, eivätkä lastenhoitotarvikkeet tee poikkeusta. Yksi Tullissakin havaittu uusi tuoteryhmä on tuttiketjujen ja lelujen yhdistelmä. Leluille ja lastenhoitotarvikkeille on erilaisia turvallisuusvaatimuksia. Tuttiketjuun kiinnitetyn lelun on siis täytettävä paitsi tuttiketjuille, myös leluille asetetut vaatimukset.

Tulli muistuttaa, että Suomen viranomaisten valvonta ei ulotu ulkomaisiin verkkokauppoihin, toimivatpa ne EU:n sisällä tai sen ulkopuolella. Suomalaisten kuluttajien tekemät verkkokauppatilaukset eivät siis kuulu valvonnan piiriin. Tulli valvoo sekä EU:sta että sen ulkopuolelta kaupallisesti tuotavien lastenhoitotarvikkeiden turvallisuutta. Lisäksi Suomessa jo myynnissä olevia tuotteita valvoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes.

Mediakuvia Tullin tutkimista tuttiketjuista

Tullin 3+1 vinkkiä tuttiketjun käyttöturvallisuuden parantamiseen kotona

  1. Tarkista tuttiketju huolellisesti ennen jokaista käyttökertaa. Hävitä ketju heti, kun ensimmäiset merkit vaurioista tai huonokuntoisuudesta ilmenevät.

  2. Vältä kuristumisriski: älä koskaan pidennä tuttiketjua.

  3. Vältä kuristumisriski: älä koskaan kiinnitä tuttiketjua naruihin, nauhoihin, pitseihin tai muihin vaatteiden irrallisiin osiin.

Lähde: Eurooppalainen tuttiketjustandardi SFS-EN 12586:2007 + A1:2011

      +1. Harkitse, ennen kuin tilaat tuttiketjun verkkokaupasta, toimipa se EU:ssa tai sen ulkopuolella. Suomen viranomaiset eivät valvo yksityistilausten tuoteturvallisuutta.

Mediatiedote