Hyppää sisältöön

Nuuskan laiton maahantuonti romahtanut – muutos tapahtui nikotiinipussien myynnin vapauttamisen yhteydessä

Julkaisuajankohta 3.10.2023 10.55
Tiedote

Tulli on takavarikoinut tämän vuoden tammi–syyskuussa noin 700 kiloa nuuskaa, kun vuotta aiemmin samalla ajanjaksolla takavarikoitiin noin 3 500 kiloa. Käänne takavarikointitilastoissa tapahtui keväällä. Samaan ajankohtaan ajoittui nikotiinipussien maahantuontikiellon poistuminen.

Tullin tekemät nuuskatakavarikoinnit ovat vähentyneet merkittävästi kuluneen vuoden aikana. Valvonta on yhtä kattavaa kuin aiemminkin, mutta salakuljetustapauksia on aikaisempaa vähemmän.

– Viime vuonna paljastimme useampia suuria nuuskan salakuljetustapauksia, mikä tietenkin näkyy kokonaistilastoissa. Myös tammi-syyskuun lukuja tarkasteltaessa muutos viime ja tämän vuoden osalta on huomattava. Tullin tekemät nuuskan haltuunotot ovatkin vähentyneet huomattavasti kuluvan vuoden aikana, kertoo valvontajohtaja Hannu Sinkkonen.

– Ajallisesti voikin sanoa, että nuuskatakavarikoiden vähentyminen on tapahtunut samanaikaisesti nikotiinipussien myynnin vapautumisen kanssa, toteaa Sinkkonen.
Nikotiinipussien maahantuontikielto poistui huhtikuussa 2023.

Salakuljetettu nuuska kulkeutuu etelään – pohjoisessa monet tuovat nuuskaa omaan käyttöönsä laillisen maahantuonnin rajoissa

Mielikuva nuuskan salakuljetuksesta Torniossa ja muualla Ruotsin rajan läheisyydessä on olemassa, mutta tullirikosten osalta merkittävät salakuljetustapaukset tapahtuvat etelämmässä. Ruotsin rajan läheisyydessä asuvat ihmiset syyllistyvät harvoin nuuskan salakuljetukseen, sillä omaan henkilökohtaiseen käyttöön nuuskaa voi hakea tietyn määrän laillisesti. Salakuljetustapauksissa on usein kyse nuuskan levittämisestä muualle Suomeen.

– Tornion näkökulmasta nuuskatilanne näyttää siltä, että nuuskan salakuljettajiksi ovat jääneet vain ammattimaiset toimijat. Satunnaiset yrittäjät sen sijaan ovat vähentyneet, kertoo Tornion tutkintayksikön päällikkö Tuomo Kunnari.

Nuuskan laittomaan maahantuontiin liittyvät salakuljetustapaukset tutkitaankin pääosin Vaasa–Jyväskylä–Kuopio -akselin eteläpuolella.

Yleisin nuuskan salakuljetusreitti on yhä Ruotsin ja Suomen maarajan kautta, ja siitä edelleen muualle Suomeen käyttäjille. Länsirajan lisäksi toinen merkittävä nuuskan salakuljetusreitti kulkee laivaliikenteen mukana Etelä-Suomeen, osa nuuskasta kiertää jopa Keski-Euroopan kautta. Salakuljetuksissa hyödynnetään myös kaupallista rahtiliikennettä.

Mediatiedote Mediatiedote