Hyppää sisältöön

Tervetuloa! Tämä on uusi, virallinen verkkosivustomme 24.4.2024 alkaen. Huomioi, että osa sisällöistä on vielä keskeneräisiä.

EU:ssa tiukasti säädeltyä etyleenioksidia löytyy elintarvikkeista – Tulli valvoi ainetta vuonna 2022 laajasti

Julkaisuajankohta 9.2.2023 8.45
Tiedote

Tulli valvoi ulkomailta tuotavien elintarvikkeiden etyleenioksidipitoisuuksia vuonna 2022 aiempaa laajemmin. Syöpäriskin aiheuttava kaasutusaine etyleenioksidi on ollut EU:ssa pitkään tiukasti säädelty elintarvikekäytössä, mutta EU:n ulkopuolella sitä käytetään laajasti. Viime vuoden valvonnassa Tulli tutki muun muassa seesaminsiemeniä sisältäviä tuotteita, mausteita ja ravintolisiä. Lähes 200 tutkitun tuotteen joukosta löytyi yhdeksän liikaa etyleenioksidia sisältänyttä tuotetta, joiden maahantuonnin ja myynnin Tulli kielsi.

Tulli pysäytti ja tutki vuonna 2022 yhteensä lähes 200 tuotetta, joista yhdeksästä löydettiin liikaa etyleenioksidia. Lisäksi neljästä tuotteesta löydettiin matalia etyleenioksidipitoisuuksia, jotka eivät ylittäneet sallittua enimmäismäärää. EU:ssa etyleenioksidille on asetettu tiukat rajat elintarvikekäytössä, joten Tulli kielsi liikaa ainetta sisältäneiden tuotteiden maahantuonnin ja myynnin kokonaan.

Tullin valvonnassa hylätyistä yhdeksästä tuotteista viisi tuotiin Suomeen kolmasmaatuonnissa eli EU:n ulkopuolisista maista. Niiden etyleenioksidipitoisuudet tarkistettiin tullauksen yhteydessä. Loput neljä liikaa etyleenioksidia sisältänyttä ja hylättyä tuotetta saapuivat Suomeen sisäkaupassa eli toisista EU-maista, mutta niiden alkuperä oli todennäköisesti EU:n ulkopuolella.

Etyleenioksidia löytyy seesaminsiementuotteiden lisäksi myös mausteista ja ravintolisistä

Tullin hylkäämien tuotteiden joukossa oli mausteita ja maustesekoituksia, yrttiseoksia, yksi ravintolisä sekä smoothieaineksia. Hylätyt erät olivat pieniä ja rajoitetusti saatavilla, ja niiden koko vaihteli kolmen ja 90:n kilogramman välillä. Suurimmat liikaa etyleenioksidia sisältäneet erät olivat EU:n ulkopuolisista maista tuotuja, mutta niiden tuotteita ei päässyt lainkaan myyntiin.

Etyleenioksidia on alkanut 2020-luvulla taas löytyä Suomeenkin tuotavista elintarvikkeista EU:n kiellosta huolimatta. Ongelmat huomattiin ensimmäisinä seesaminsiemenissä ja niistä valmistetuissa tuotteissa, kuten tahini-tahnassa, hummuksessa ja pähkinäpatukoissa.

– Viime vuosina etyleenioksidia on löytynyt yhä useammin seesaminsiementen sijaan mausteista tai ravintolisistä. Viime vuonna tutkimme etyleenioksidipitoisuuksia myös esimerkiksi mustapippurista, kardemummasta, tandooritahnoista, chilirouheista ja erilaisista ravintolisistä, Tullilaboratorion jaostopäällikkö Suvi Ojanperä kertoo.

Vastuu tuotteiden turvallisuudesta on valmistajalla, mutta valvonnalle on tarvetta

Neljä etyleenioksidin vuoksi hylättyä tuotetta oli Suomessa myynnissä ennen kuin ne Tullin valvontatulosten perusteella vedettiin pois kaupoista. Muut viisi hylättyä tuotetta eivät ehtineet myyntiin.

Tulli valvoo tuotteiden turvallisuutta ja laatua riskiperusteisesti. Valvonta on pistokoeluontoista, sillä kaikkia tuotteita tai tuote-eriä ei voida tutkia. Valvontaa kohdennetaan ennakkotietojen perusteella, esimerkiksi muissa maissa tehtyjen tai Tullin omien havaintojen mukaan.

– Etyleenioksidilöydöksiä oli vuonna 2022 vain vähän enemmän kuin edeltävänä vuonna, vaikka teimme laajempaa valvontaa. Viime vuoden havainnot osoittivat sen, että valvonnalle on kuitenkin edelleen tarvetta. Toimijoiden kannattaisi seurata etyleenioksidipitoisuuksia varsinkin tuotteista ja raaka-aineista, jotka ovat peräisin EU:n ulkopuolelta, tuoteturvallisuuspäällikkö Jonna Neffling toteaa.


Tulli valvoo ulkomailta Suomeen tuotavien ei-eläinperäisten elintarvikkeiden turvallisuutta ja laatua. Vuonna 2022 yksi valvonnan kohteista oli elintarvikkeista löytyvä etyleenioksidi. Etyleenioksidi on kaasutusaine, jolla torjutaan salmonellaa erilaisista kuivatuotteista. EU:ssa aineen käyttö on ollut pitkään tiukasti säädeltyä elintarvikekäytössä sen aiheuttaman syöpäriskin vuoksi, mutta esimerkiksi Yhdysvalloissa etyleenioksidia käytetään laajasti.

Mediatiedote