EU:n kuudes pakotepaketti tuo vientipakotteita myös kemianteollisuuden tuotteille
EU on säätänyt Venäjälle uusia pakotteita raakaöljyn ja öljytuotteiden osalta. Kuudes pakotepaketti sisältää myös vientipakotteita kemianteollisuudelle. Tullin arvion mukaan kemianteollisuuden tuotteiden vientipakotteilla on vaikutuksia noin 70 suomalaisyritykselle.
Euroopan unioni on asettanut Venäjälle ja Valko-Venäjälle laajoja pakotteita Ukrainaan hyökkäämisen vuoksi. Tullin tehtäviin toimeenpanevana viranomaisena kuuluu EU-tasolla sovittujen pakotteiden valvonta tavaroiden viennin ja tuonnin osalta.
Uudet pakotteet kieltävät raakaöljyn ja öljytuotteiden tuonnin Venäjältä EU-maihin poikkeuksena öljyputkessa toimitettava raakaöljy. Suomen osalta pakotteet tulevat täysmääräisesti käyttöön, sillä raakaöljy ja öljytuotteet tuodaan meille meritse ja rautateitse. Raakaöljyä koskevat pakotteet tulevat voimaan kuuden kuukauden siirtymäajan jälkeen ja öljytuotteita kahdeksan kuukauden siirtymäajan jälkeen.
– Venäjältä Suomeen tuotavan raakaöljyn ja öljytuotteiden määrä on laskenut. Puhumme kuitenkin tuontiarvoltaan merkittävistä pakotteista, joiden yhteenlaskettu arvo oli lähes 1,2 miljardia euroa vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Valvomme myös näitä uusia tuontipakotteita osana normaalia tullivalvontatyötämme, toteaa valvontaosaston johtaja Sami Rakshit.
Kemianteollisuuden vientipakotteet pyrkivät vähentämään sotateknologian kehitysmahdollisuuksia
Kuudennessa pakotepaketissa pakotteiden piiriin lisättiin myös entistä enemmän tuotteita, joita voitaisiin käyttää hyödyksi Venäjän sotilaallisen kyvykkyyden ja sotateknologian kehittämisessä. Näitä ovat mm. tietyt kemianteollisuuden tuotteet, joiden vienti ja kaikenlainen toimittaminen Venäjälle kiellettiin.
Viime vuonna näitä pakotteiden alaisia tuotteita vietiin yli 18 miljoonalla eurolla. Esimerkiksi räjähteiden, muovien, torjunta-aineiden ja metallien valmistukseen käytettävät kemianteollisuuden raaka-aineet sekä erilaiset liuottimet sekä lääke- ja kumiteollisuuden aineet kuuluvat näihin tuotteisiin. Kuluvan vuoden tammi-maaliskuussa vienti oli noin 5 miljoonaa euroa.
– Arviomme mukaan kemianteollisuuden vientipakotteilla on vaikutuksia noin 70 suomalaisyritykselle. Vuositasolla puhumme arvoltaan noin 20 miljoonan euron viennistä, mutta mahdollisesti suuremmastakin, koska osan tuotteista käyttötarkoitus tulee ratkaisemaan kuuluvatko ne pakotteiden piiriin vai eivät. Tulkinnanvaraisissa tapauksissa pyydämme lausunnon ulkoministeriöltä, sillä panostamme vahvasti siihen, että yhdessä EU-tasolla sovitut pakotteet pannaan toimeen mahdollisimman tehokkaasti ja tarkoituksenmukaisesti, painottaa Rakshit.
Uusi pakotepaketti laajensi niin ikään henkilöitä ja toimijoita koskevia pakotelistoja sekä Venäjän että Valko-Venäjän osalta.
EU:n kuudes pakotepaketti on julkaistu EU:n virallisessa lehdessä 3.6.2022 ja sitä säätelevä asetus tulee tavaroiden osalta voimaan 4.6.2022.
Ulkoministeriön tiedote (3.6.2022): EU:n Venäjään kohdistama kuudes pakotepaketti voimaan