Hyppää sisältöön

Nuuskaa salakuljetettiin liki 2 000 kg – useita epäiltyjä

Julkaisuajankohta 20.7.2023 8.07
Tiedote

Tulli on tutkinut nuuskan salakuljetukseen liittyvää rikoskokonaisuutta, jossa epäillään tuodun suuria määriä nuuskaa Ruotsista Suomeen vuosina 2021 ja 2022. Toiminnalla arvioidaan saadun liki puoli miljoonaa euroa rikoshyötyä.

Nuuskan salakuljetusreitin epäillään kulkeneen Ruotsin Haaparannasta Kemiin ja sieltä edelleen pääkaupunkiseudulle. Nuuskat tuotiin Suomeen ensin autoilla, jonka jälkeen ne pakattiin matkalaukkuihin Pohjois-Suomessa ja kuljetettiin edelleen Etelä-Suomeen. Suomessa nuuskaa kuljetettiin pääasiassa raideliikenteessä matkustajajunissa mutta myös maantieliikenteessä. Salakuljetetun nuuskan kokonaismääräksi Tulli arvioi noin 1 800 kg ja vältettyjen verojen määräksi noin 735 000 euroa.

– Pääsimme epäiltyjen rikosten jäljille oman rikostiedustelumme ansiosta, mutta sen lisäksi myös Tullin ja eri kuljetuspalveluyritysten tiiviillä yhteistyöllä on ollut tutkinnassa keskeinen rooli. Esitutkinnan aikana teimme useita kotietsintöjä pääkaupunkiseudulla ja Pohjois-Suomessa, jolloin takavarikoimme nuuskaa suuria määriä. Nuuskatakavarikkoja tehtiin myös junista ja autoista eri puolilla Suomea. Lisäksi takavarikkoon jäi rikoshyödyksi epäiltyä käteistä rahaa, kertoo tutkinnanjohtaja Pasi Lukkarinen.

Rikoksista epäillään 17 henkilöä Suomesta ja Ruotsista

Tulli epäilee rikoksista 17 henkilöä, joista suurimman osan epäillään osallistuneen nuuskan maahantuontiin ja sen kuljettamiseen Etelä-Suomeen. Rikoksesta epäillyt asuivat tekoaikaan pääkaupunkiseudulla, Pohjois-Suomessa ja Ruotsissa.

Tulli on tutkinut rikoskokonaisuutta useina törkeinä veropetoksina ja salakuljetuksina sekä laittomaan tuontitavaraan ryhtymisinä. Esitutkinta on päättynyt ja se on siirretty syyteharkintaan Pohjois-Suomen syyttäjäalueelle.

Mediatiedote