Tullin koiratoiminta

Tulli on kouluttanut ja käyttänyt koiria huumausaineiden etsintään vuodesta 1969 alkaen. 2000-luvun alussa Tullissa aloitti ensimmäinen savukekoira. Tullikoiratoimintaa laajennettiin vuonna 2014 käteisen rahan ja vuonna 2016 aseiden ja räjähteiden etsintään. Vuonna 2018 Tullissa aloitti työskentelyn eläinperäisten elintarvikkeiden etsintään koulutettu koira. Tällä hetkellä Tullissa työskentelee lähes viisikymmentä koiraa, joista suurin osa on rodultaan labradorinnoutajia.

Tullin koiratoiminta on tuloksellista ja näkyvää yhteiskuntaa suojaavaa viranomaistoimintaa matkustaja- ja tavaraliikenteessä. Tullikoiria käytetään apuna tavaraan kohdistuvien kieltojen ja rajoitusten valvonnassa niin maa-, ilma- kuin meriliikenteessä.

Koiran hajuaisti on ylivertainen. Siinä missä ihmisen hajuaisti tunnistaa neliömetrin verran, koira pystyy tunnistamaan jalkapallokentällisen erilaisia hajuja. Suurin osa tullikoirista on koulutettu huumausaineiden etsintään. Huumekoiran tärkein tehtävä on estää ja paljastaa huumausainerikoksia matkustaja- ja tavaraliikennevirroista maahantuonnin, viennin sekä kauttakuljetusten yhteydessä. Tullissa työskentelee savukekoirien lisäksi huumekoiria, jotka ovat saaneet koulutuksen myös savukkeiden, nuuskan tai käteisen rahan etsintään. Savuke- ja nuuskakoirat etsivät suuria savuke- tai nuuskaeriä kaupallisesta tavaraliikenteestä, ja rahakoirat torjuvat muun muassa harmaata taloutta etsimällä suuria käteismääriä matkustajilta ja tavaraliikenteestä.

Tullissa työskentelee myös aseiden ja räjähdeaineiden etsintään koulutettu koira sekä ruokakoiria. Ase- ja räjähdekoiran tehtävänä on löytää postilähetyksistä, lentomatkustajien matkatavaroista ja lentorahdista aseita, aseiden osia, ampumatarvikkeita ja räjähdeaineita sekä niiden lähtöaineita. Ruokakoirat on koulutettu etsimään eläinperäisiä elintarvikkeita, joiden mukana afrikkalainen sikarutto voi levitä Suomeen.