Tullin koiratoiminta

Tullin koiratoiminta on tuloksellista ja näkyvää yhteiskuntaa suojaavaa viranomaistoimintaa matkustaja- ja tavaraliikenteessä. Tullikoiria käytetään apuna tavaraan kohdistuvien kieltojen ja rajoitusten valvonnassa niin maa-, ilma- kuin meriliikenteessä.

Suurin osa tullikoirista on koulutettu huumausaineiden etsintään. Huumekoiran tärkein tehtävä on estää ja paljastaa huumausainerikoksia matkustaja- ja tavaraliikennevirroista maahantuonnin, viennin sekä kauttakuljetusten yhteydessä. Osa huumekoirista on saanut lisäksi koulutuksen savukkeiden tai käteisen rahan etsintään. Savukekoirat etsivät suuria savuke-eriä kaupallisesta tavaraliikenteestä ja rahakoirat torjuvat muun muassa harmaata taloutta etsimällä suuria käteismääriä matkustajilta ja tavaraliikenteeestä.

Tullissa työskentelee myös aseiden ja räjähdeaineiden etsintään koulutettuja koiria. Näiden koirien tehtävänä on löytää postilähetyksistä, lentomatkustajien matkatavaroista ja lentorahdista aseita, aseiden osia, ampumatarvikkeita ja räjähdeaineita sekä niiden lähtöaineita.