Miten alkuperä osoitetaan?

Alkuperä osoitetaan kirjallisesti kunkin tullietuussopimuksen alkuperäsäännöissä määrätyllä tavalla. Alkuperäsäännöt ovat sopimuksissa liitteinä tai pöytäkirjoina ja Euro-Välimeri-alueen sopimuksissa osittain jo yhteisessä erillisessä yleissopimuksessa (konventio). Katso tämän sivun ohjeista:

  • mitä alkuperäselvityksiä käytetään viennissä EU:n sopimusmaihin
  • miten etuuskohteluun oikeuttavia asiakirjoja haetaan ja laaditaan sekä
  • miten valtuutetun viejän asemaa haetaan.

Valtuutettu viejä on oikeutettu laatimaan kauppalasku- ja alkuperäilmoituksia vientilähetyksen alkuperätuotteiden arvosta riippumatta sekä vahvistamaan itse A.TR.-tavaratodistuksia.

EU:n ja Turkin välisessä tulliliittotuotteiden kaupassa käytettävällä A.TR.-tavaratodistuksella osoitetaan tavaroiden olevan EU:ssa vapaassa liikkeessä ennen niiden vientiä Turkkiin. Toisin sanoen tällä todistuksella osoitetaan tavaroiden tullioikeudellinen asema.

Tavaroiden alkuperällä ei tässä tulliliittotuotteiden kaupassa ole merkitystä, eikä A.TR.-tavaratodistus osoita tavaran alkuperää. Todistuksen antaminen edellyttää vain, että tavarat viedään vapaasta liikkeestä. EU:n ulkopuolelta tuodut tavarat täytyy ensin tullata vapaaseen liikkeeseen, ennen kuin niille voidaan antaa A.TR.-tavaratodistus viennissä Turkkiin.

Lisää aiheesta
Ota yhteyttä
Tullineuvonta, yritysasiakkaat
ma–pe 8–16

Kysy tullineuvonnasta

Puhelun hinta lanka- ja matkapuhelinliittymästä
0 snt/min. + pvm/mpm.

Miten kehittäisit tätä sisältöä?

Haluamme kehittää palveluamme paremmaksi. Käyttäjäpalaute on meille siksi arvokasta. Mikäli sinulla on kehitysajatus tai suora palaute jostain verkkopalvelumme osasta, toivomme sinun kertovan siitä meille

Lähetä palautetta