Hyppää sisältöön

Yhä useammin tavara tullataan Suomessa, vaikka se jatkaa matkaa muualle Eurooppaan

Julkaisuajankohta 19.6.2024 9.49
Tiedote

Suomen kautta kulkee yhä enemmän muualle EU:hun tilattuja verkkokauppaostoksia. Samalla myös näiden tavaroiden tullaus hoidetaan Suomessa. Tulevaisuudessa Suomesta voikin kehittyä entistä enemmän verkkokauppatullausten keskuspaikka EU:ssa. Tulli seuraakin tarkasti tullausmäärien kehitystä.

Unionin tullikoodeksin mukaan EU:n ulkopuolelta tilatut verkkokauppaostokset voidaan tullata tietyissä tapauksissa ensimmäisessä saapumismaassa EU:ssa, jonka jälkeen ne siirtyvät eteenpäin kohdemaahansa niin kutsutussa vapaassa liikkeessä.

Suomeen tuodaan parhaimmillaan satoja tuhansia verkkokauppaostoksia viikossa. Yleensä kyse on IOSS-ostoksista eli verkko-ostoksesta, josta kuluttaja on maksanut arvonlisäveron jo ostovaiheessa myyjälle. Vaikka tulliselvitys tehdään Suomessa, iso osa tavaroista jatkaa matkaansa varsinaiseen kohdemaahansa. 

– Yksi syy tavaran kulkemiseen Suomen kautta ovat toimivat järjestelmät ja selkeä ohjeistus. Olemme ylpeitä, että kansallisten tullausprosessiemme sujuvuus on huomattu myös muualla, mutta tietenkin samalla tullausmäärien kasvaessa merkittävästi seuraamme tarkasti järjestelmien kapasiteettia, sanoo tullausjohtaja Jouni Ukko.

EU:n tulliuudistuksessa pyritään lisäämään myyjien vastuuta verkkokaupasta ostetuista tuotteista 

EU on tulliliitto, jossa on yhtenäiset tullauskäytännöt. Suuri osa kansallisten tullien keräämistä tullimaksuista tilitetään suoraan EU:n yhteiseen kassaan. Tällä hetkellä alle 150 euron ostoksista ei tarvitse maksaa tullimaksua eli suurimmasta osasta verkkokaupasta tilatuista pikkulähetyksistä maksetaan vain arvonlisävero. Kuluttajan näkökulmasta yksinkertaisinta on, jos myyjällä on IOSS-numero, jolloin arvonlisävero maksetaan jo verkkokauppatilauksen yhteydessä myyjälle eteenpäin tilitettäväksi.

IOSS-ostos voi olla enintään 150 euroa, minkä vuoksi niistä ei tarvitse maksaa tullimaksua. Näin niistä ei myöskään tilitetä Suomeen tullimaksujen kantopalkkiota, jonka suuruus on 25 prosenttia tullattavan tavaran tullimaksusta. Nyt valmisteilla oleva tulliuudistus voi muuttaa tätäkin.

– Olisi tietenkin suomalaisten kannalta mukava asia, jos saisimme tulevaisuudessa edes osan kantopalkkiosta, kun kerran tavarat tullataan Suomessa, sanoo ulkomaankauppa- ja verotusosaston johtaja Tom Ferm.

Komissio julkaisi viime vuoden toukokuussa EU:n tulliuudistusehdotuksen, jonka tavoitteena olisi nopeuttaa ja tehostaa EU:n jäsenmaiden tullien toimintaa.

Ensimmäisenä vaiheena tulisi sähköisen kaupan etämyyntiä koskeva yksinkertaistus vuonna 2028. Tuojina kuluttajien sijasta olisivat sähköisen kaupan digitaaliset alustat (ns. oletettu tuoja, oltava IOSS-rekisteröity). He olisivat vastuussa myös tavaroiden säännöstenmukaisuudesta, kaikista tullimuodollisuuksista ja maksuista.  Alustat kantaisivat arvonlisäverojen lisäksi myös tullimaksut tavaroiden myyntihetkellä.

Tulliuudistusehdotuksessa esitetään, että enintään 150 euron arvoisten tavaroiden erityinen tullittomuus poistettaisiin ja voimaan tulisi yksinkertaistettu menetelmä tavaroihin sovellettavien tuontitullien laskemiseksi. Tavaroille tulisi käyttöön viisi eri kategoriaa eli ns. ’koria’, joihin kuhunkin sovelletaan erimääräistä kiinteää tullia.

– Tullireformissa ehdotetaan enintään 150 euron arvoisten tavaroiden tullittomuuden poistamista ja mahdollistettaisiin IOSS-menettelyn puitteissa tuotujen tavaroiden yksinkertaisempi tullitariffointi.  Yhtäläisten kilpailuedellytysten turvaamiseksi kaupan alusta olisi vastuussa myös tavaroiden säännöstenmukaisuudesta, joten ne tulisivat tältäkin osin samalle viivalle suomalaisen vähittäiskaupan kanssa, kertoo Ferm.

Lue lisää EU:n tulliuudistuksesta: https://tulli.fi/tulliuudistus

Mediatiedote