Hyppää sisältöön

Energiansäästöviikolla kannustetaan energiatehokkaaseen ja -fiksuun toimintamalliin

Julkaisuajankohta 11.10.2023 15.11
Tiedote

Energiansäästöviikolla kannustetaan kaikkia jatkamaan viime talvikaudella opittuja energiansäästötoimia myös jatkossa, vaikka energiapula ei enää uhkaakaan horisontissa. Energiansäästöviikolla 9.-15. lokakuuta jatketaan Astetta alemmas -kampanjan asialla. Tavoitteena on jättää tarpeeton energiankäyttö historiaan, mihin Tullikin pyrkii toimitilastrategiallaan.

Viime talvena me tullilaiset osallistuimme muiden suomalaisten mukana Astetta alemmas -energiansäästötalkoisiin. Niin periaatteellisista kuin taloudellisista syistä tehdyillä säästötoimilla oli merkittävä vaikutus ja energiaa riitti kaikille. Motivan teettämän tutkimuksen mukaan suomalaiset oppivat uutta energiankäytöstä ja jopa 40 prosenttia kertoo nauttineensa energiansäästöstä. 
Olemme mukana Energiansäästöviikolla kannustamassa tullilaisia ja sidosryhmiämme tekemään arjessa isompia ja pienempiä energiatekoja. Energiatekomme eivät kuitenkaan rajoitu vain tähän viikkoon.

Koska työskentelemme eri puolilla Suomea yli 40 paikkakunnalla, toimitilamme ovat yksi merkittävimmistä toimintamme energiasyöpöistä. Tarkastelemme toimitilojemme tehokkuutta säännöllisesti ja teemme tiloihin muutoksia, mikäli siihen havaitaan tarvetta. Hybridityön vakiinnutettuaan asemansa asiantuntijatyötä tekevien tullilaisten keskuudessa etätyön määrä on lisääntynyt pysyvästi, mikä on vaikuttanut toimitilojemme käyttöasteen pienemiseen. Siksi olemme päättäneet luopua osasta isoimman toimitilamme Pasilan tiloista ja tiivistää työskentelytilamme vastaamaan muuttuneita tarpeita. 

Pasilan tilatiivistyshanke on parhaillaan käynnissä ja tilojamme remontoidaan osa kerrallaan. Pasilan toimistoneliöiden määrä vähenee yli 35 %: aiemmin käytössämme on ollut 7708 neliömetriä, joista luovumme 2709 neliömetristä. Arvioimme säästävämme toimitilojen tiivistämisellä noin 35 % sähkön, lämmön, veden ja jäähdytyksen energiakulutuksesta Pasilan toimitiloissa. Remontin on tarkoitus valmistua marraskuussa 2023.

Energiafiksu kuluttaa silloin, kun sähkö on halpaa

Kaikkia suomalaisia kannustetaan omaksumaan energiafiksu ja -tehokas toimintamalli. Ohjaamalla omaa energiankulutusta aikoihin, kun energia on halpaa, voi säästää omissa kuluissaan mutta myös tasapainottaa sähköjärjestelmää. Tästä hyötyvät kaikki, vaikka sähkösopimus olisikin kiinteähintainen. 

Nappaa alta vinkit energiafiksuun ja -tehokkaaseen arkeen:

Astetta osuvampi kulutus

Sähkönkäytön ajankohdalla on merkitystä. Järkevintä on ajoittaa kulutustaan mahdollisimman paljon niihin hetkiin, jolloin sähköä on saatavilla edulliseen hintaan ja runsaasti. Tämä voi alentaa pitkällä aikavälillä kaikkien sähkösopimusten hintatasoa.

Talvella energiaa kuluu merkittävästi enemmän kuin kesällä, mutta vaihtelua on myös vuorokauden ajalla. Sähköä käytetään eniten arkisin aamupäivällä sekä työpäivien jälkeen. Öisin ja pyhäpäivinä kulutus on säännönmukaisesti vähäisempää.

Sähkön hinta vaihtelee tunneittain sähkön tuotanto- ja kulutustilanteen mukaan. Kun sähkön hinta nousee, on aktiivisten säästötoimenpiteiden aika. Kaikkien sähkösopimusten hinnoittelu perustuu sähkön pörssihintaan, joten kulutus kalliiseen aikaan heijastelee tuleviin sopimushintoihin.

Välitöntä hyötyä kulutuksen ohjaamisesta edullisiin hetkiin saat, jos olet valinnut pörssisähkön. Pitkällä aikavälillä tuntihinnoiteltu sähkö on edullisin vaihtoehto, kun muistat hyödyntää edullisimpia tunteja etenkin paljon sähköä kuluttavien laitteiden käytössä. Esimerkiksi sähkösaunan lämmitys tai uuniruokien valmistus on taloudellisinta silloin, kun sähkö on edullista.

Astetta tarkemmin seurattu

Energian säästäminen onnistuu parhaiten, kun tietää kuinka paljon ja milloin energiaa käyttää. Seuraa sähkön-, lämmitysenergian- ja vedenkulutustietoja säännöllisesti. Tee energiansäästötoimia ja seuraa tuloksia.

Omaa sähkönkulutustaan aktiivisesti seuraavat ja energiankäyttöön liittyviä asumistottumuksiaan muuttavat kotitaloudet säästävät tutkitusti kymmenen prosenttia talvikuukausien sähkönkulutuksesta. Tämä on suoraa säästöä sähkölaskussa. Kirjaudu sisään ja tutustu palvelujen tarjoamiin tietoihin.

  • Useimmat energiayritykset tarjoavat asiakkailleen sähkön ja kaukolämmön kulutuksen seurantapalvelun.
  • Sähkön kulutusta voi seurata myös Fingridin Datahub-asiakaspalveluportaalin kautta.

Lisää tietoa löytyy kampanjasivulta sekä Motivan tiedotteesta
Kaikki vinkit energiatehokkaaseen ja -fiksuun arkeen löydät Astetta alemmas -kampanjasivulta.

Verkkouutinen