Hyppää sisältöön

Tervetuloa! Tämä on uusi, virallinen verkkosivustomme 24.4.2024 alkaen. Huomioi, että osa sisällöistä on vielä keskeneräisiä.

Tullin määräys sähköisesti annettavista ilmoituksista ja etukäteistiedoista sekä näiden varmentamisesta

Julkaisuajankohta 27.10.2022 9.03
Tiedote

8/2022

Antopäivä
26.10.2022

Säädösperusta
Tullilaki (304/2016) 52 § ja 107 §
Asetus (EU) N:o 952/2013 unionin tullikoodeksista 6 artikla 1 kohta, 15 artikla 1 kohta ja 158 artikla 2 kohta
Unionin tullikoodeksin delegoitu asetus (EU) 2015/2446 143 artikla

Voimassaoloaika
5.11.2022 lukien toistaiseksi. Tällä määräyksellä kumotaan Tullin 30.3.2022 antama määräys nro 3/2022.

Kohderyhmät
Ilmoittajat ja näiden asiamiehet
Kuljetuspalveluita tarjoavat yritykset
Tullitoimipaikat

1. Ilmoituksen antaminen
1.1 Yleistä

Ilmoittaja tai hänen asiamiehenään toimiva edustaja voi antaa tulli- tai muun ilmoituksen sähköisenä sanomana tai Tullin tarjoamien nettipalveluiden kautta. Kansallisessa verorajaliikenteessä ilmoittaja tai hänen asiamiehenään toimiva edustaja voi antaa tulli- tai muun ilmoituksen myös Tullin määräyksen 2/2022 mukaisesti 31.12.2022 asti.

Ilmoittajan tulee noudattaa Euroopan unionin lainsäädännössä säädettyjen tietovaatimusten lisäksi Tullin julkaisemia kansallisia tietovaatimuksia sekä käyttää Euroopan unionin lainsäädännössä säädettyjen koodien lisäksi Tullin julkaisemia kansallisia koodeja. 

Ulkomaalaisen yrityksen on ilmoitettava ennen nettiasioinnin aloittamista Tullille asiointipalvelujen käyttöehdoissa määritetyt tiedot.

Nettiasioinnissa tulee noudattaa Tullin asiointipalveluiden käyttöehtoja ja sanoma-asioinnissa sekä saapumistunnuskysely-rajapintapalvelussa tulee noudattaa Tullin suoran sanoma-asiointipalvelun ja saapumistunnuskysely-rajapinnan käyttöehtoja.

1.2 Rekisteröinti sanoma-asiakkaaksi

Tulli luopuu sähköisellä sanomalla ilmoittamisen luvanvaraisuudesta. Ilmoituksen antaminen sähköisenä sanomana edellyttää rekisteröitymistä sanoma-asiakkaaksi. Sanomamuotoiset ilmoitukset on annettava Tullin määräämässä muodossa, ja asiakas rekisteröidään sanoma-asiakkaaksi osoitettuaan kykenevänsä Tullin hyväksymällä tavalla toimittamaan sanomamuotoiset ilmoitukset Tullin määräämässä muodossa. 

Tulli voi poistaa sanoma-asiakkaaksi rekisteröinnin, jos asiakas ei ole noudattanut käyttöehtoja tai jos asiakas ei ole toimittanut sanomamuotoisia ilmoituksia kahteen vuoteen. Lisäksi Tulli poistaa asiakkaan rekisteröinnin, jos asiakas ilmoittaa halustaan lopettaa ilmoitusten antaminen sähköisillä sanomilla.

Vireillä olevat sanoma-asioinnin lupahakemukset ratkaistaan rekisteröintipäätöksellä 5.11.2022 alkaen.

2. Tietojen toimittaminen etukäteen saapumistunnuskysely-rajapintapalvelun kautta

Saapumistunnuskysely-rajapintapalvelulla tavaroiden kuljetuspalveluita tarjoava yritys voi toimittaa etukäteen Tullin määrittämiä tietoja, joita tarvitaan toisen tahon tulliselvityksessä.

Tulli luopuu saapumistunnuskysely-rajapintapalvelun luvanvaraisuudesta. Saapumistunnuskysely-rajapintapalvelun käyttö edellyttää rekisteröitymistä. Asiakas rekisteröidään palvelun käyttäjäksi hyväksyttyään käyttöehdot ja osoitettuaan testauksessa kykenevänsä toimittamaan tiedot järjestelmän kautta.

Tulli voi poistaa asiakkaan rekisteröinnin palveluun, jos asiakas ei ole noudattanut käyttöehtoja tai jos asiakkaan kautta ei ole toimitettu tietoja etukäteen saapumistunnuskysely-rajapintapalvelussa Tullille kahteen vuoteen. Lisäksi Tulli poistaa asiakkaan rekisteröinnin, jos asiakas ilmoittaa halustaan lopettaa saapumistunnuskysely-rajapintapalvelun käytön.

3. Ilmoituksen varmentaminen

Suorassa sanoma-asioinnissa on käytettävä Digi- ja väestötietoviraston myöntämää palvelinvarmennetta. Saapumistunnuskysely-rajapintapalvelussa on käytettävä Digi- ja väestötietoviraston myöntämää palvelinvarmennetta tai muuta eIDAS-asetuksen (Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 910/2014, annettu 23 päivänä heinäkuuta 2014, sähköisestä tunnistamisesta ja sähköisiin transaktioihin liittyvistä luottamuspalveluista sisämarkkinoilla ja direktiivin 1999/93/EY kumoamisesta (EU) 910/2014) mukaisesti hyväksyttyä palvelinvarmennetta.

Tullin käyttöehdoissa koskien suoraa sanoma-asiointia ja saapumistunnuskysely-rajapintapalvelua on määritetty tarkemmat palvelinvarmenteen käyttöön liittyvät vaatimukset. Asiakkaan tulee itse omalla kustannuksellaan hankkia tarvitsemansa varmennustavat.

Pääjohtaja Hannu Mäkinen

Lakiasiainpäällikkö Max Jansson

Määräykset