Hyppää sisältöön

Muutos tullittomuuslupien ja poikkeuslupien hakemiseen 18.11.2023

Julkaisuajankohta 17.11.2023 9.00
Tiedote

Aikaisemmin tullittomuuslupia ja poikkeuslupia on voinut hakea lomakkeella tai vapaamuotoisella hakemuksella. Jatkossa myös tullittomuus- ja poikkeusluvat on haettava Luvat ja päätökset -palvelusta.

Palveluun kirjautumista varten tarvitset Suomi.fi-valtuudet ja voimassa olevan EORI-numeron. Jos luvanhakija on yksityishenkilö, tämä kirjautuu suomalaisilla verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla.

Muuttotavaroiden ennakkotuontia koskeva lupa poistuu

Jos muuttaja haluaa tuoda tavaroita ennen muuttoa, ennakkotuontilupaa ei haeta enää erikseen. Jatkossa vakuus varataan ja tullittomuus myönnetään tulli-ilmoituksessa annettujen tietojen perusteella, jos edellytykset täyttyvät. Lue lisää muuttotavaroiden tulli-ilmoittamisesta etukäteen.

Huomioi, että jos muuttotavaroiden tuonti vaatii poikkeusluvan, muuttajan on haettava poikkeuslupa ennen tulli-ilmoituksen antamista.

Tulli-ilmoituksessa annettavat tiedot

Tullittomuuslupa ja poikkeuslupa on ilmoitettava uusilla liiteasiakirjakoodeilla. Ilmoita tullittomuuslupa ja poikkeuslupa tulli-ilmoituksessa näin:

  • Ilmoita tullittomuuslupa liiteasiakirjakoodilla ”9TAT – Tullittomuuslupa” tulli-ilmoituksen kohdassa ”Tavaraerän liiteasiakirja”. Anna sen kuvaukseksi tullittomuusluvan numero (esim. FITATL23456 tai FILUJA12345).
  • Ilmoita poikkeuslupa liiteasiakirjakoodilla ”9TAP – Tullittomuuteen liittyvä poikkeuslupa” tulli-ilmoituksen kohdassa ”Tavaraerän liiteasiakirja”. Anna sen kuvaukseksi poikkeusluvan numero (esim. FITAPL26354 tai FILUJA12345).

Ohjeet päivitetään verkkosivuille mahdollisimman pian

Päivitämme mahdollisimman pian tullittomuuslupien ja poikkeuslupien hakemisen ohjeet verkkosivuillemme. Seuraaville verkkosivuille on tulossa muutoksia: 
Tullittomuus 
Sokeiden ja vammaisten henkilöiden erityistarpeisiin tarkoitetut tavarat
Opetus-, tieteellis- ja kulttuuriluonteiset tavarat 
Hyvätekeväisyys- ja avustusjärjestöjen tavarat
Tullittomuuteen liittyvät luvat

Lisätietoa: yritysneuvonta(at)tulli.fi

Asiakastiedotteet