- Näin ilmoitat koronavirusrokotteet vienti-ilmoituksessa
- Tullin rajoituskäsikirja
- Vientirajoitusten ilmoittaminen vienti-ilmoituksessa (versio 5.2. 27.12.2022)
- Fintaric-tullinimikepalvelu
- Taric-hakupalvelu
Ulkoministeriön verkkosivuilla:
Joidenkin tavaroiden vientiä on rajoitettu ja joidenkin tavaroiden vienti on kokonaan kielletty joko EU:n tai kansallisilla säännöksillä. Rajoituksia liittyy esimerkiksi aseiden, ampumatarvikkeiden, kaksikäyttötuotteiden, puolustustarvikkeiden, kulttuuriesineiden ja otsonikerrosta heikentävien aineiden vientiin.
Suomessa Tulli on vientirajoituksia valvova viranomainen. Rajoituksia hallinnoivat ja vientilupia myöntävät kuitenkin muut viranomaiset, esimerkiksi Poliisihallitus (aseet ja ampumatarvikkeet), ulkoasiainministeriö (kaksikäyttötuotteet) ja Museovirasto (kulttuuriesineet).
Tullin rajoituskäsikirjasta saat lisätietoa voimassa olevista vientirajoituksista. Rajoituskäsikirjaan on koottu yhteen vienti-, tuonti- ja kauttakulkurajoitukset, joissa Tulli on määrätty valvontaviranomaiseksi. Rajoituskäsikirja koostuu itsenäisistä osioista, jotka on ryhmitelty rajoitustenalaisten tavaroiden mukaan. Kunkin osion kohdalla selvitetään kyseiseen tavaraan liittyvät rajoitukset eri tullimenettelyissä.
Vientirajoitukset ilmoitetaan vienti-ilmoituksella koodeilla. Koodit voivat olla
Jos jonkin tavaran vientiä on rajoitettu, on viejän haettava tavaralle vientilupa näitä rajoituksia hallinnoivalta viranomaiselta. Luvan numero on ilmoitettava vienti-ilmoituksessa. Sen lisäksi lupa on esitettävä menettelyynasettamisvaiheessa, jos lupaviranomainen määrää tai tulli vaatii. Tarvittaessa lupaan tehdään lupaehtojen mukaisesti esimerkiksi merkinnät viedyistä määristä.
YK ja EU ovat päättäneet eräistä alueellisista vientikielloista ja pakotteista, jotka ovat toistaiseksi voimassa tapauskohtaisesti. Päätösten voimaan saattamisesta, täytäntöönpanosta ja raportoinnista vastaa ulkoasiainministeriö.
Ulkoministeriön verkkosivuilla: