Tullin vuosi 2022


Tervetuloa tutustumaan Tullin vuoteen 2022! Kerromme vuosijulkaisussamme monipuolisesta toiminnastamme lukuisia tarinoita sekä toimintavuoden tärkeimmät luvut. Julkaisemme sisällön päivässä maaliskuun lopusta pääsiäisen alkamiseen asti – mielenkiintoisia lukuhetkiä!


Tullin pääjohtaja Hannu Mäkinen, taustalla satamaympäristö

Pääjohtajan katsaus: Vuosi 2022 – Ei askel vaan harppaus eteenpäin

Vuosi 2022 oli pääjohtaja Hannu Mäkisen mukaan Tullille hyvä vuosi, vaikka yllättäviä haasteita nousikin kesken vuoden ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan muutti tuntuvasti toimintamme ympäristöä. Lue pääjohtajan katsaus

 

Tullitarkastaja seuraa ajoneuvojen virtaa satamassa.

Tulli on valvonut Venäjä-pakotteita tehokkaasti – ulkomaankaupassa muutosten vuosi

EU:n Venäjälle ja Valko-Venäjälle määräämät pakotteet näkyivät Tullin arjessa vahvasti vuonna 2022. Pakotteiden valvonta työllisti henkilöstöä toimipaikoilla – mahdollisia poikkeamia seulottiin riskianalyysin avulla tulli-ilmoituksista ja tilastotietoa ulkomaankaupan muutoksista tuotettiin jatkuvasti. Uudet pakotepaketit pantiin toimeen välittömästi, ja pakotteiden rikkomiset johtivat esitutkintoihin.

Kaksi rekkaa jonottamassa itärajan rajanylityspaikalla, jossa Rajavartiolaitoksen ja Tullin ajoneuvoja kaistoilla.

Tullin henkilöstön mukautumiskykyä testattiin muuttuvassa maailmassa

Vuoteen 2022 lähdettiin toiveikkaina, kun koronan tuomat muutokset alkoivat väistyä. Työt Tullissa alkoivat samalla palata ennalleen, kun liikkuminen ja matkustaminen taas lisääntyivät. Kun helmikuussa Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainaan, monen tullilaisen työt muuttuivat.

Ruudukkopaperin päällä Tullin kirjekuori, post it –lappuja ja kynä.

Lukuja Tullin vuodelta 2022

Vuonna 2022

  • Tulli kantoi veroja ja maksuja yhteensä noin 429 miljoonaa euroa.
  • Tavaraviennin kokonaisarvo oli 81,7 miljardia euroa.
  • Tullilaboratorio teki yli 30 000 tutkimusta.
  • Tullirikoksia paljastettiin 6 482 kappaletta.
  • Tullissa työskenteli 2 039 henkeä.

Elämä koronan jälkeen – matkustajaliikenne lisääntyi

Koronapandemia vaikutti maailmanlaajuisesti eri organisaatioihin – myös Suomen tulliin. Vuonna 2022 koronarajoitukset viimein purettiin ja tältä osin elämä palautui ennalleen myös Tullissa, vai palautuiko? Koronavuodet olivat Tullissa poikkeuksellisia, kun pandemia vaikutti monella tavalla tullilaisten työn sisältöön ja työskentelytapoihin. Osa näistä vaikutuksista näkyy tullilaisten arjessa yhä pandemian jälkeenkin.

Henkilön kädet lepäävät näppäimistöllä, taustalla kaksi tietokoneen näyttöä.

Kohti parempaa asiakaskokemusta – Tullin sähköiset palvelut ottavat askelia eteenpäin

Sähköisten palvelujen kehittäminen asiakaskokemuksen näkökulmasta on Tullissa tärkeää. Vuoden 2022 aikana nykytilaa havainnoitiin yhä enemmän digitalisaation ja asiakaskokemuksen näkökulmasta. Vuonna 2022 palvelujemme kehityksessä näkyi erityisesti käynnissä oleva EU:n monivuotinen tulli-ilmoittamisen uudistamisen ja sähköistymisen hanke, joka eteni vuoden aikana isoin harppauksin.

Etualalla henkilön selkä, jossa tummassa vaatteessa lukee Tulli. Taustalla näkyy muita ihmisiä.

Yhteiskuntavastuun monet kasvot näkyväksi

Isojen ponnistusten vuosi alkoi Tullin ensimmäisen vastuullisuusraportin parissa ja päättyi uuden ympäristöjärjestelmän käyttöönottoon. Saimme myös uutta osaamista kehitystyöhön, kun marraskuussa Tullissa aivan uusiin saappaisiin hyppäsi vastuullisuusasiantuntija Paula Heikkinen.