Rekrytointi pääsi kunnolla vauhtiin

Tullille vuosi 2019 on ollut hyvä vuosi. Saavutimme toiminnalliset tavoitteet, selvisimme hyvin EU-puheenjohtajuuskauden velvollisuuksista, saimme valvonnassa aikaan merkittäviä tuloksia ja veimme uuden tullausjärjestelmän ensimmäiset palvelut tuotantoon. Lisäksi Kivilompolon uusi tulliasema vihittiin käyttöön.

Aloitin Tullin pääjohtajana toukokuussa 2019 ja olen vieraillut ahkerasti Tullin toimipaikoilla eri puolilla maata. Kierroksilta mieleeni on päällimmäisenä jäänyt Tullin hyvähenkinen toimintaympäristö. Sitoutuminen Tulliin on suurta, ja se näkyy kaikkialla. Minulle on käynyt selväksi, että 20 vuotta Tullissa on lyhyt virkaura. Vastaan on tullut ihmisiä, jotka ovat työskennelleet Tullissa jopa 30 tai 40 vuotta. Tämä on ilahduttavaa ja kertoo, että Tullissa viihdytään hyvin.

Pitkien virkaurien varjopuolena on se, että Tullin työntekijöiden keski-ikä on kohonnut hyvin korkeaksi, koska vuosikausiin ei ole ollut mahdollista palkata lähtijöiden tilalle uutta väkeä. Vuonna 2019 rekrytointi pääsi viimein kunnolla vauhtiin parantuneen rahoitustilanteen ansiosta. Tullissa oli avoinna 412 tehtävää, joista 275:een löytyi tekijä talon sisältä. Tämä on osoitus hyvistä uramahdollisuuksista Tullissa. Kokonaan uusia työntekijöitä saimme taloon 137.

Tullin avoimiin virkoihin on reilusti hakijoita. Kansalaiset myös kyselevät, tuleeko paikkoja auki. Ihmisillä on suuri halu päästä Tulliin töihin. Havaintoa todistaa loppuvuodesta 2018 tehty mainetutkimus, jossa Tulli kohosi valtiohallinnon halutuimmaksi työpaikaksi. Koska maine- ja sidosryhmätutkimuksetkin osoittivat paikoin ilahduttavia tuloksia, voimme olla viime vuoteen hyvin tyytyväisiä.

Hannu Mäkinen
pääjohtaja