Tullitoiminta uudistuu muuttuvassa maailmassa

Tervetuloa tutustumaan Tullin vuoteen 2019. Olemme koonneet tänne muutamia kohokohtia keskeisistä tapahtumistamme.

Rekrytointi pääsi kunnolla vauhtiin

Toukokuussa 2019 aloittanut pääjohtaja Hannu Mäkinen on vieraillut ahkerasti Tullin toimipaikoilla eri puolilla maata. Päällimmäinen asia, joka kierroksilta on jäänyt mieleen, on Tullin hyvähenkinen toimintaympäristö. Vuonna 2019 rekrytointi pääsi viimein kunnolla vauhtiin parantuneen rahoitustilanteen ansiosta.

Lue pääjohtajan katsaus

Vastaamme kansainvälisen verkkokaupan kasvuun

Tulli valvoo kansainvälisestä verkkokaupasta tilattujen tavaroiden liikennettä ja tullausta. Verkkokaupasta voi tilata melkein mitä vain, ja kaupan määrä onkin viime vuosina kasvanut runsaasti. Myös Tullin valvontatyö on lisääntynyt.

Lue verkkokaupan kasvun vaikutuksista

Tullilaboratoriossa tehtiin yli 20 000 tutkimusta

Tutkimme 10 668 näytettä, joista teimme yli 26 500 laboratoriotutkimusta. Tutkimukset liittyivät rikosepäilyihin, elintarvikkeisiin, kulutustavaroihin ja polttoaineisiin. Suurin osa rikosepäilyihin liittyvistä näytteistä oli peräisin verkkokauppatilausten posti- ja rahtilähetyksistä, mutta mukana olivat myös poliisille tehdyt huumaus-, doping- ja lääkeainetutkimukset.

Lue lisää Tullilaboratorion vuodesta

Afrikkalaista sikaruttoa torjumassa

Jos afrikkalainen sikarutto leviäisi Suomeen, olisi se vakava uhka Suomen lihateollisuudelle ja lihan viennille. Tullilla on tärkeä rooli tämän eläintaudin torjunnassa. Vuoden 2019 tullikoirana palkittiin ruokakoira Aino. Tullin toinen ruokakoira Rico aloitti koulutuksensa vuonna 2019.

Lue lisää afrikkalaisen sikaruton torjumisesta

Tullitoimipaikkojen rakenteita uudistetaan ja infraa kehitetään

Tulliyksiköiden ja niihin kuuluvien tullitoimipaikkojen johtamisrakenne uudistettiin merkittävässä koko vuoden työllistäneessä kehittämishankkeessa.

Lue tullitoimipaikkojen rakenteiden uudistamisesta ja infran kehittämisestä

Tullikoiratoimintaa jo 50 vuotta

Vuonna 2019 tuli kuluneeksi 50 vuotta siitä, kun Tulli hankki ensimmäiset neljä labradorinnoutajaa huumausaineiden etsijöiksi. Juhlavuoden kunniaksi Tullimuseossa oli teemanäyttely tullikoirista. Keväällä julkaistiin historiikki Koirat Tullissa.

Lue lisää tullikoirien juhlavuodesta

Aktiivinen saavutettavuustyö luo yhdenvertaisuutta

Laki digitaalisten palveluiden tarjoamisesta, eli niin sanottu saavutettavuuslaki, tuli voimaan Suomessa 1.4.2019. Olemme tehneet aktiivista saavutettavuustyötä, koska haluamme tarjota kaikille yhdenvertaisen mahdollisuuden käyttää palvelujamme.

Lue lisää saavutettavuustyöstämme

Tullin vahva maine kestää kolhuja

Jokainen suuri organisaatio törmää tilanteisiin, joissa maine ja luottamus ovat koetuksella. Jotta kansalaisten luottamus voi säilyä, tarvitaan vahvaa mainetta ja kykyä reagoida haastaviin tilanteisiin.

Lue, miten Tullin maine kestää kolhuja

Tulli mukana pankki- ja maksutilien valvonnassa

Vuonna 2019 voimaan tullut laki pankki- ja maksutilien valvontajärjestelmästä edesauttaa rahanpesun ja terrorismin rahoituksen torjuntaa. Tulli sai valtiovarainministeriöltä tehtäväkseen perustaa pankki- ja maksutilirekisterin ja antaa määräyksen tiedonhakujärjestelmästä.

Lue lisää pankki- ja maksutilien valvonnasta

Tartuntatautiharjoitus Helsinki-Vantaan lentoasemalla

Helsinki-Vantaan lentokentällä järjestettin joulukuussa yhteistyössä eri viranomaisten kanssa moniviranomaisharjoitus, joka liittyi tartuntatauteihin ja niihin varautumiseen. Harjoitus sai valtavan mediahuomion ajankohtansa ja aiheensa vuoksi. Sosiaalisessa mediassa syntyi jopa salaliittoteorioita.

Lue lisää kohutusta harjoituksesta