Tullikoiratoimintaa jo 50 vuotta
Vuonna 2019 tuli kuluneeksi 50 vuotta siitä, kun Tulli hankki ensimmäiset neljä labradorinnoutajaa huumausaineiden etsijöiksi. Juhlavuoden kunniaksi Tullimuseossa oli teemanäyttely tullikoirista. Keväällä julkaistiin historiikki Koirat Tullissa.
Vaikka Tulli oli aiemminkin kokeillut koiria alkoholin ja kahvin etsinnässä, vasta vuodesta 1969 lähtien voidaan puhua pysyvästä koiratoiminnasta. Ensimmäiset koirat ostettiin Sotainvalidien Veljesliitolta, joka oli juuri aloittanut labradorinnoutajien kouluttamisen opaskoiriksi. Mallia huumekoirakoulutukseen saatiin Ruotsista.
Ensimmäinen huumausainelöytö tehtiin jo koulutusaikana 1969, kun labradorinnoutaja Eri haistoi Hangon satamassa olleessa laivassa pienen määrän hasista. Ensimmäiset koirat astuivat palvelukseen 17. joulukuuta 1969. Vielä 1970-luvulla löydetyt huumausaine-erät olivat usein varsin pieniä. Erityisen paljon koirat tekivät löytöjä postiliikenteestä.
Huumausainekoirien koulutus perustui alusta saakka leikkiin. Tulli ryhtyi kouluttamaan koiria ja koiranohjaajiaan itse 1970-luvun alussa. Tähän mennessä tullikoiria on koulutettu yli 300.
Tullin ensimmäiset huumausainekoirat ohjaajineen ja kouluttajineen. Vasemmalta Edvin Ylilääkkölä ja Jopi, Pekka Niemi ja Luija, Tullin koirakouluttaja Robert Schlauf, Taisto Virkonmaa ja Eri sekä Guy Grönvall ja Eka.
Tuloksellista ja näkyvää viranomaistoimintaa
Tullilla on viitisenkymmentä tullikoiraa, jotka työskentelevät matkustaja- ja tavaraliikenteessä. Koiria käytetään apuna tavaroihin kohdistuvien kieltojen ja rajoitusten valvonnassa maa-, lento-, raide- ja meriliikenteessä. Tullin koirat ovat olleet alusta lähtien esillä julkisuudessa ja niiden tunnettuudella onkin ennaltaehkäisevä vaikutus.
Aina 2000-luvulle asti Tullin koirat etsivät yksinomaan huumausaineita. Nykyään Tullin koirat etsivät huumeita, savukkeita, nuuskaa, käteistä rahaa, aseita ja räjähteitä sekä eläinperäisiä elintarvikkeita. Tullin koiratoiminta on tuloksellista ja näkyvää yhteiskuntaa suojaavaa viranomaistoimintaa Suomen ulko- ja sisärajaliikenteessä.
Valtaosa nykyisistä tullikoirista on labradorinnoutajia, mutta käytössä on myös muita rotuja. Koira on yhä paras ja tehokkain etsintäväline, eikä sille ole löytynyt haastajaa teknologian kehityksestä huolimatta.
Tullikoirien juhlavuosi kiinnosti yleisöä
Toukokuussa julkaistiin Janne Nokin ja Tiia Sulander-Seppäsen kirjoittama tullikoirien historiikki Koirat Tullissa. Julkaisu on ensimmäinen huumausainekoiria käsittelevä kirja maailmassa ja sai tiedotusvälineissä paljon julkisuutta.
Tullimuseossa Suomenlinnassa avattiin Koirat Tullissa -teemanäyttely, jossa yleisö sai tutustua tullikoirien historiaan. Kesän 2019 aikana näyttelyyn tutustui noin 6 200 ihmistä, mikä on Tullimuseon kaikkien aikojen ennätys. Kaiken kaikkiaan näyttelyn näki vuoden aikana noin 6 500 ihmistä. Suuren suosion vuoksi näyttely jatkuu myös kesällä 2020.
Tullikoirat isännöivät myös Suomen puheenjohtajuuskaudella EU:n tulliliittotyöryhmälle 26. heinäkuuta järjestettyä tapahtumaa ja olivat esillä messuilla sekä muissa tapahtumissa.