Valuuttakurssivirhe

Tullissa sovellettiin tullauksissa väärää valuutan muuntokurssilistaa eräiden valuuttojen kohdalla 1.5.2016–30.6.2019. EU-lain mukaisesti Tulli palauttaa ylimääräiset maksut oma-aloitteisesti, kun palautettava määrä on vähintään 10 euroa.

Asiakas teki kesäkuussa 2019 Tullille oikaisuvaatimuksen toukokuussa 2019 vahvistetusta tuonti-ilmoituksestaan liittyen siinä sovellettuun valuuttakurssiin tullausarvon laskennassa. Selvittelyjen jälkeen havaittiin, että Tulli on erehdyksessä käyttänyt suomalaisen pankin vahvistamia myyntikursseja valuuttoihin, joiden muuntamisessa euroiksi olisi tullut käyttää Euroopan keskuspankin vahvistamia kursseja 1.5.2016 alkaen.

Tulli selvitti palautusmenettelyä valtiovarainministeriön ja Verohallinnon kanssa, ja palauttaa EU:n lainsäädännön mukaisesti liikaa kantamansa maahantuontiverot oma-aloitteisesti, kun palautettava määrä on 10 euroa tai enemmän. Mikäli liikaa määrättyjen maahantuontiverojen määrä jäi alle 10 euron, Tulli palauttaa ne asiakkaan hakemuksesta.

Palautettavaa noin 11 miljoonaa

Virheellisesti muunnettuja valuuttoja ovat muun muassa Venäjän rupla, Ruotsin kruunu ja Yhdysvaltain dollari. Virheen vuoksi maahantuontiverojen perustana olevan tavaran tullaus- ja arvonlisäveroarvo oli vahvistettu noin 1,5–2,5 prosenttia liian korkeaksi. Virhe koski noin 960 000 tullausta. Tullin osalta palautettava summa on arviolta noin 11,5 miljoonaa euroa.

Erehdyksen huomattuaan Tulli on välittömästi ryhtynyt soveltamaan EKP:n vahvistamia kursseja tullauksissa, joiden veronmääräytymispäivä on 1.7.2019 tai sen jälkeen ja keräämään tietoja palautuksia varten.