Kivilompolon tulliasema päivitettiin tälle vuosituhannelle

Kivilompolossa vietettiin lokakuussa 2019 upouuden tulliaseman ja liikennealueen avajaisia. 1960- ja 1970-luvuilla rakennetut tilat eivät olleet enää riittävät ja toimivat kattamaan tulliaseman toimintaa. Syrjäisestä sijainnistaan huolimatta Kivilompolon rajanylityspaikka on tärkeä ja vilkas väylä jatkossakin, ja sen erityisyyttä korostaa Suomen ja Norjan rajatulliyhteistyösopimus.

Kivilompolon uusi tulliasema ja liikennealue

Ensimmäinen tullitie Kivilompolon kohdalle avattiin 1950-luvun lopulla. Suomen tulli aloitti toimintansa keväällä 1963 Palojärvellä asuntovaunussa, ja ensimmäinen varsinainen tullitalo rakennettiin Kivilompolon Maaselkävaaraan syksyllä 1966.

Tulliasemaa laajennettiin, remontoitiin ja korjattiin vuosikymmenten aikana useaan otteeseen. Kosteusvauriot ja korjaustyöt kielivät siitä, ettei tullitalo kestänyt karuja sääoloja.

Uudistuksella varauduttiin tavaraliikenteen kasvuun

Suunnitelmat uudesta tulliasemasta ja liikennealueesta aloitettiin keväällä 2017, ja uusiin tiloihin muutettiin toukokuussa 2019.

Uusi tulliasema ja rajanylityspaikka päivitettiin vastaamaan kasvavan liikenteen tullivalvonnan vaatimuksia. Toimitilojen ja liikennealueiden suunnittelussa panostettiin toiminnallisuuteen ja turvallisuuteen sekä kiinteistöjen energiatehokkuuteen. Uudet selkeät liikennejärjestelyt, uusi valaistus, liikennevalot ja uudet eriytetyt pysäytysalueet parantavat rajanylityspaikan liikenteen sujuvuutta sekä liikenteen, asiakkaiden ja henkilöstön turvallisuutta. Myös valvontatekniikka tuotiin tälle vuosituhannelle. Lisäksi uuden tulliaseman liikennealuejärjestelyissä huomioitiin ympäristöasiat.

Uuden tulliaseman rakentamiskustannukset olivat noin 2,7 miljoonaa. Lisäksi tie- ja liikennealueiden rakentaminen maksoi 2,4 miljoonaa euroa.

Tavoitteena uudistaa kaikki Norjan rajan tulliasemat

Kivilompolon uudistaminen on osa laajempaa hanketta, jonka tavoitteena on uudistaa kaikki Norjan rajan tulliasemat. Ensimmäisenä uuden tulliaseman sai Kilpisjärvi vuonna 2017, minkä jälkeen aloitettiin Kivilompolon uudistaminen. Seuraavaksi vuorossa ovat Karigasniemen ja Utsjoen tulliasemat.

Lisää aiheesta

Jäämeren veräjillä - Kivilompolon tulliaseman ja rajanylityspaikan historiaa

Kivilompolon uusi tulliasema vihitään käyttöön tänään