Infonäytöt tehostamaan viestintää rajanylityspaikoilla

Kesällä 2020 otettiin käyttöön Tullin sähköiset infotaulut Suomen itärajalla ja kansainvälisillä lentokentillä. Näytöillä on mahdollista kertoa ajankohtaista tietoa tullimääräyksistä ja rajoituksista sekä jakaa muiden viranomaisten ohjeita. Viestejä voi kohdentaa alueellisten tarpeiden mukaan eri kielille.

rekka valtioiden rajalla yöllä, taustalla infonäyttö
Nuijamaalla on suuri 2 x 3 metrin kokoinen led-ulkonäyttö. Kuva: Petteri Lehtonen / Tulli

 

Rajanylityspaikoille hankitut infonäytöt on tarkoitettu maahan saapuville matkustajille kohdennettuun viestintään. Niiden ensisijainen tarkoitus on viestiä tullimääräyksistä ja siitä, että eläinperäisten elintarvikkeiden tuonti EU:n ulkopuolelta on kielletty. Infonäyttöjärjestelmä rahoitettiin valtion lisätalousarviossa saadulla erillisrahoituksella, joka osoitettiin tukemaan afrikkalaisen sikaruton torjuntaa. 

Afrikkalainen sikarutto on sikoja ja villisikoja tappava tauti, joka ei tartu ihmiseen. Se on suuri taloudellinen uhka Suomen sikataloudelle ja lihateollisuudelle. Ulkomailta tulevilla matkustajilla on tärkeä rooli afrikkalaisen sikaruton ja muiden vastaavien eläintautien torjunnassa. Sikaruton virukset voivat levitä elintarvikkeiden, tavaroiden ja ihmisten mukana. 

Infonäytöt antavat ohjeita eri puolilla Suomea

Infonäyttöjen viestit ovat kokonaisuutta, jolla ohjeistetaan matkustajia jättämään kielletyt elintarvikkeet itärajalla erillisiin elintarvikejäteastioihin. Kansainvälisillä lentokentillä ne voidaan luovuttaa suoraan tullin henkilökunnalle. Elintarvikejätteille tarkoitetut pakastimet ja pakastinkontit hankittiin myös erillisrahoituksella.

infonäyttö sisätiloissa
Sisänäyttö Nuijamaan tullitoimipaikalla. Kuva: Petteri Lehtonen / Tulli

 

Sisänäyttöjä on asennettu ympäri Suomea eri rajanylityspaikoille. Eniten infonäyttöjä on Helsinki-Vantaan lentokentällä. Näyttöjä on myös Länsisatamassa, Vainikkalan juna-asemalla ja suurimmilla kansainvälisillä lentokentillä. Lisäksi itärajan suurille ylityspaikoille Vaalimaalle, Nuijamaalle, Imatralle ja Niiralaan hankittiin 2 x 3 metrin kokoisia led-ulkonäyttöjä. 

Afrikkalaisen sikaruton torjunnan lisäksi näytöillä on mahdollista tuottaa monipuolisesti muuta matkustajia koskettavaa viestintää. Vuonna 2020 infonäytöillä jaettiin esimerkiksi terveysviranomaisten koronaohjeita.

Teksti: Eeva Heikkilä, projektipäällikkö