Tullin vahva maine kestää kolhuja

Jokainen suuri organisaatio törmää tilanteisiin, joissa maine ja luottamus ovat koetuksella. Jotta kansalaisten luottamus voi säilyä, tarvitaan vahvaa mainetta ja kykyä reagoida haastaviin tilanteisiin.

Kansalaisten on voitava luottaa siihen, että Tulli toimii oikein ja vastuullisesti, avoimesti ja läpinäkyvästi sekä on kehittyvä ja uusiutuva viranomainen. Tullilta odotetaan, että se kuulee ja ymmärtää sidosryhmiään, tuottaa hintansa arvoisia palveluita, on hyvä työnantaja ja taloudellisesti vakaa, ja sillä on kyvykäs johto ja selkeä suunta.

Näillä mittareilla mitattuna Tulli sijoittui T-Median lokakuussa 2019 tekemässä Luottamus&Maine-tutkimuksessa sijalle 13 kaikkiaan 69 viraston joukosta. Parhaan arvosanansa Tulli sai suurelta yleisöltä vastuullisuudesta.

Avoimesti ja läpinäkyvästi somessa

Kansalaisilta saatu tuki on suuressa arvossa, kun viraston mainetta koetellaan julkisuudessa. Maaliskuussa Tullia syytettiin etnisestä profiloinnista, kun tullitarkastajat etsivät Vaasan satamaan saapuneiden matkustajien joukosta tarkastettavaa henkilöä. Vaasan tapaus nosti someviestien määrää merkittävästi.

Vielä suurempaan arvoon Tullia kohtaan tunnettu luottamus nousi joulukuussa, kun Tulli järjesti biologisiin uhkiin liittyneen viranomaisharjoituksen. Kun Tulli tiedotti harjoituksen pitämisestä, sosiaalisessa mediassa alkoi levitä perusteettomia huhuja, joissa harjoitus yhdistettiin Syyriasta al-Holin pakolaisleiriltä palautettaviin suomalaisiin.

Jussi Halla-Ahon tviitti: Jos lentokentällä näkyy huomenna kummia juttuja ja erilaisia viranomaisia, kyse on vain "biologisiin uhkiin" liittyvästä harjoituksesta. Muistakaa se!

Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon tviittausta seurasi suuri pöhinä sosiaalisessa mediassa. Koska rutiiniharjoituksesta tuli yllättäen poliittinen tapahtuma, jaoimme harjoituksesta mahdollisimman paljon kuvia ja videota, jotka käänsivät keskustelun nopeasti Tullille myönteiseksi. Saimme myös runsaasti tukiviestejä.

Iiris Suomelan tviitti: Tulli joutuu videoimaan ja kuvaamaan harjoituksensa, koska vastuuttomat poliitikot ovat levittäneet täysin perättömiä huhuja asiasta. Näin aiheutetaan epätietoisuutta ja turhaa työtä suomalaisille viranomaisille.

Sosiaalisen median seurannassa harjoitus näkyi valtaisana piikkinä. Kyse oli laajimmasta disinformaatiotapauksesta, jonka kohteeksi Tulli on koskaan joutunut. Kaikesta huolimatta Tullin saama julkisuus sosiaalisessa mediassa on valtaosin neutraalia.