Doping- ja lääkerikokset

Doping- ja lääkeaineita salakuljetetaan Suomeen sekä perinteisiä salakuljetusmenetelmiä että verkkokauppaa hyödyntäen.

Takavarikoituja aineita tavataan eniten posti- ja kuriiriliikenteessä, pääosin Helsinki-Vantaan lentoaseman ulkomaanpostissa, minkä lisäksi huomattavia takavarikkoja tehdään myös tutkinnan yhteydessä sekä lento-, ajoneuvo-, juna- ja laivaliikenteessä. Tulli on viime vuosina paljastanut useita suuria laittomia doping- ja lääkeaineiden kauttakuljetuksia ja tullivarastointeja.

Vuonna 2019 Tullin tutkimien dopingrikosten määrä, 206, vastasi viime vuosien tasoa. Dopingaineita takavarikoitiin 298 330 tablettia/ampullia, mikä on lähes puolet edellisvuoden muutaman suuren yksittäisen takavarikon nostamaa määrää vähemmän. Valtaosa takavarikoista oli anabolisia steroideja.

Lääkerikosten määrä, 681, vastasi myös viime vuosien tasoa, ja lääkeaineita takavarikkoitiin hieman edellisvuotta enemmän, 83 840 tablettia. Näistä suurin osa oli klenbuterolia, salbutamolia, poppers-tuotteita, melatoniinia sekä erilaisia syöpä-, kilpirauhas-, erektio- ja särkylääkkeitä.

Huumelääkkeitä Tulli takavarikoi noin 117 000 kappaletta. Tästä määrästä noin puolet koostui yhdestä Rivotril-takavarikosta.