Tartuntatauteihin varautumista harjoiteltiin Helsinki-Vantaan lentoasemalla

Helsinki-Vantaan lentoasemalla järjestettin joulukuussa eri viranomaisten kanssa yhteistyössä moniviranomaisharjoitus, joka liittyi tartuntatauteihin ja niihin varautumiseen.

Tartuntautiharjoitus Helsinki-Vantaa lentoasemalla. Pelastushenkilöstö tutkii potilasta.

Tartuntatautiharjoitus oli jatkoa lokakuussa 2018 järjestetylle harjoitukselle, jossa harjoiteltiin Tullin tiloissa hengenvaarallista kemikaalia sisältävän kirjelähetyksen hajoamista ja siitä aiheutuvia toimenpiteitä sekä viranomaisyhteistyötä. Joulukuun moniviranomaisharjoitusta edelsi kaikkien mukana olleiden viranomaisten yhteinen suunnittelukokous syyskuussa ja karttaharjoitus marraskuussa.

Joulukuun harjoitus sai valtavan mediahuomion ajankohtansa ja aiheensa vuoksi. Tulli julkaisi käytäntöjensä mukaisesti harjoitusta edeltävänä päivänä mediatiedotteen, jota jaettiin myös sosiaalisessa mediassa. Nopeasti julkaisujen jälkeen sosiaalisen median eri kanaville ilmestyi kommentteja ”viranomaisten salailusta” ja ”tyypillisistä peittely-yrityksistä”, joissa Tullin järjestämä moniviranomaisharjoitus yhdistettiin keskusteluun Syyrian al-Holin pakolaisleiriltä palautettaviin suomalaisiin. Sosiaalisessa mediassa syntyi jopa salaliittoteorioita henkilöiden Suomeen palauttamisen salaamisesta. Somekeskusteluissa kyseenalaistettiin myös syytä Tullin järjestämälle harjoitukselle ja luottamusta viranomaisiin. Lisäksi Tullin Twitter-tili joutui trollihyökkäyksen kohteeksi. Koska harjoitus yhdistettiin silloiseen poliittiseen keskusteluun, Tulli ilmoitti varmistavansa harjoituksen läpinäkyvyyden reaaliaikaisin kuvin ja videoin.

Kohusta huolimatta harjoitus sujui erinomaisesti. Tarkoituksena oli testata Tullissa annettujen ohjeiden ja toimintamallien toimivuutta ja ajantasaisuutta poikkeustilanteessa. Samalla harjoiteltiin myös eri viranomaisten välistä vuoropuhelua. Harjoitukseen osallistuneet viranomaiset totesivat, että tämän tyyppisille harjoituksille on tarvetta jatkossakin.