Killapods-nikotiinipussien salakuljetus

Tulli sai 7.3.2019 Vantaalla sijaitsevalta pikarahtiyritys DPD:ltä ilmoituksen, jonka mukaan sen tiloissa on kuormalavallinen ulkomailta saapunutta nuuskaa. Tullivalvonta tarkasti lastin, joka sisälsi useita Liettuasta saapuneita pahvilaatikoita.

Tarkastuksessa pahvilaatikoiden todettiin sisältävän 4 800 kappaletta Killapod-merkkisiä rasioita kymmenen rasian pakkauksissa. Tuotteiden yhteispaino oli noin 132 kiloa. Ulkoisesti Killapod-rasiat ja niiden pakkaustapa muistuttivat nuuskarasioita, mutta rasioissa oli merkintä, jonka mukaan tuote ei sisältänyt tupakkaa. Rasioiden sisällä oli suussa käytettäviä annospusseja eli ns. nikotiinityynyjä, joiden ulkoasu poikkesi tupakkaa sisältävästä nuuskasta siten, että ne olivat kokonaan täysin valkoisia.

Pian tarkastuksen jälkeen DPD:n toimitiloihin saapui mies noutamaan lähetystä. Kun mies huomasi, että paikalla oli Tullin henkilöitä, hän lähti juosten ulos rakennuksesta ja pakeni paikalta henkilöautolla. Tullin henkilöt onnistuivat kuitenkin näkemään miehen käyttämän auton rekisteritunnuksen. Muutaman tunnin kuluttua samana päivänä mies saapui uudelleen DPD:lle tarkoituksenaan noutaa jo takavarikoitu lähetys. Tulli otti miehen kiinni salakuljetuksesta epäiltynä.

Takavarikoidut nikotiinipussit toimitettiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle tutkimuksiin annospussien nikotiinipitoisuuden määrittämiseksi. Tutkimusten mukaan annospussit sisälsivät nikotiinia 6,5–8,8 mg per annospussi.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean lausunnon mukaan yli 4 mg nikotiinia sisältävät annospussit katsotaan Suomessa reseptilääkkeiksi.

Esitutkinnassa selvitettiin, että kiinniotetulle miehelle oli saapunut DPD:lle Liettuasta aikaisemmin kaksi lähetystä, jotka olivat sisältäneet samaa tuotetta. Ensimmäinen lähetys oli painanut noin 13 kiloa ja toinen 130 kiloa. Tulli epäilee miehen myyneen aikaisemmin vastaanottamansa nikotiinipussit. Tapausta tutkittiin kolmena salakuljetuksena, ja asia on nyt siirtynyt syyteharkintaan.