Himoitut lehdet – Tullin ja tupakan historiaa Tullimuseossa

Tullimuseon uusi näyttely käsittelee tupakkatuotteiden maahantuontia, tullausta, verotusta ja niihin liittyvää rikollisuutta. Viestiminen Tullin pitkästä ja monipuolisesta historiasta on vakiintunut kiinteäksi osaksi museon toimintaa.

 Kuva Tullimuseon näyttelystä. Kuvassa mies- ja naisnuket, joiden edessä on juuttisäkistä tehtyjä paaleja. Säkeissä on kieltomerkki, ettei niihin saa koskea. Seinällä on mustavalkoisia tauluja ja näyttelyn tekstiä.
Tullimuseon näyttelytilat sijaitsevat Suomenlinnan Susisaaressa, Suomenlinna B 20 D. Kesäkaudella museo on avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 12.30–17.30. Kuva: Janne Nokki / Tulli

Avasimme yleisölle Tullimuseon uuden Himoitut lehdet -teemanäyttelyn kesäkuun 2021 alussa. Näyttelyssä käsitellään Tullin ja tupakan monivaiheista historiaa alkaen siitä, kun ensimmäiset tupakkakasvin lehdet saapuivat Suomeen ja niitä alettiin verottaa. Tupakkatuotteiden valmistuksesta muodostui 1800-luvulla Suomessakin merkittävä teollisuudenala.

Näyttely esittelee muutamien esimerkkitapausten kautta myös savukkeiden salakuljetusta, joka lisääntyi räjähdysmäisesti 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa. 

Oman, tärkeän sijansa näyttelyssä ovat saaneet tupakkatuotteiden terveyshaitat, joilla on vähitellen ollut tupakkapolitiikkaan ja asenteisiin ratkaiseva vaikutus. Juuri terveyshaittojen vuoksi tupakasta on kaikissa teollisuusmaissa tullut yksi korkeimmin verotetuista kulutushyödykkeistä. 

Museossa on näytillä monipuolista esineistöä tupakkatuotteiden historiasta. Esineitä on lainattu Strengbergin tupakkamuseosta Pietarsaaresta ja Turun museokeskuksesta. Lisäksi vierailijat pääsevät katsomaan ainutlaatuista videomateriaalia, joka kuvaa tupakkaan suhtautumista eri aikoina. Videomateriaali on hankittu Yleltä ja Kansalliselta Audiovisuaaliselta Instituutilta (KAVI). 

Tupakan historia herättää keskustelua

Tullimuseon näyttelyyn oli vuonna 2021 entiseen tapaan vapaa pääsy. Koska museon näyttelytilat eivät ole kovin suuret, koronapandemian jatkuminen vaikutti edelleen toimintaamme. Museon henkilökunta piti huolta tilojen turvallisuudesta ja riittävästä väljyydestä parhaansa mukaan, eikä opastettuja kierroksia ryhmille järjestetty. Maltillisena pysynyt kävijämäärä takasi sen, että museossa oli turvallista vierailla eikä altistumistilanteita syntynyt. 

Näyttely sai vierailijoilta myönteistä palautetta. Tupakan historia koettiin aiheena mielenkiintoiseksi, ja se herätti paljon keskustelua. 

Himoitut lehdet -näyttely on avoinna yleisölle myös kesällä 2022. 

Yli 90-vuotias tulliperinteen tallentaja

Etualalla syreenipuun oksia ja violetteja kukkia. Taustalla näkyy Tullimuseon kivinen rakennus, jonka ovi on auki. Pihassa on mukulakiveä.
Tullimuseon nykyisessä rakennuksessa toimi 1700-luvulta lähtien linnoituksen vankila. Tullimuseo avasi ovensa 10. kesäkuuta 1992. Kuva: Janne Nokki / Tulli 

Tullimuseo perustettiin yli 90 vuotta sitten. Museon näyttelytilat Suomenlinnassa avautuivat 1990-luvun alussa.  

Museon peruskokoelmassa on noin kolmetuhatta esinettä ja noin viisituhatta historiallista tulliaiheista valokuvaa. Museolla on myös oma painotuotteiden kokoelma. Lisäksi Tullimuseo neuvoo tullihistoriallisen tiedon tarvitsijoita oikean tiedon äärelle. 

Tullimuseo on jo vuosien ajan viestinyt tullihistorian aiheista mediatiedotteilla ja sosiaalisen median kanavissa. Myös Tullin henkilöstö arvostaa omaa historiaansa, ja siitä on muodostunut organisaatiolle keskeinen voimavara. 

Teksti: Janne Nokki, museonhoitaja

Lue lisää