Vi klarade brexit
Brexit, dvs. Storbritanniens utträde ur EU den 1 januari 2021, var en kraftansträngning för både företagen och Tullen. Tullen förberedde i synnerhet de företag för vilka varuhandel och tullformaliteter med ett land utanför EU inte var bekant. Vi var också tvungna att ha beredskap för en 25-procentig ökning av antalet tulldeklarationer.

Brexit genomfördes i två skeden. Efter Storbritanniens utträde ur EU den 1 februari 2020 följde en övergångsperiod som sträckte sig till årets slut, under vilken varuhandeln fortsatte enligt EU:s regler. Samtidigt förhandlade man fram ett nytt handels- och samarbetsavtal mellan EU och Storbritannien, som kom till stånd den 24 december 2020.
Hos Tullen började vi i god tid kartlägga antalet företag som handlade med Storbritannien. Utifrån statistik över handel inom EU uppskattade vi att drygt 15 000 nya företag skulle börja göra importdeklarationer och cirka 2 500 exportdeklarationer efter brexit.
Förberedelserna för den kommande tullklareringen varierade som väntat stort bland företagen.
– Vissa började reda ut de kommande förändringarna i handeln mellan Storbritannien och Nordirland redan i god tid under första hälften av 2020, medan andra vaknade i slutet av året, säger tullöverinspektör Marjo Saastamoinen på Tullens företagsrådgivning.
För vissa företag som handlade med Storbritannien hade den enda tullformaliteten varit att lämna en statistikdeklaration över handel inom EU till Tullen en gång i månaden, men nu blev man tvungen att lära sig en mer invecklad tullklarering. Företagen blev tvungna att skaffa en företagsidentifikation, dvs. ett EORI-nummer från Tullen, för att kunna tulldeklarera och söka tillstånd som underlättar hanteringen av tullärenden.
- På hösten var många ännu utan nummer. Vi manade på företagen att skaffa numret, också direkt per e-post. Under perioden oktober–december gjorde Tullens tillståndscentral 1 500 nya EORI-registreringar. Toppnoteringen, över ettusen ansökningar, inföll i januari.
Kommunikation i flera kanaler
Tullen slog på trumman för brexits inverkningar på tullklareringen via flera kanaler, till exempel vid kundevenemang för handeln och industrin och i Tullens egna företagskundgrupper. På sociala medier hade vi kampanjer riktade till företag och personkunder och dessutom gjorde vi kundmeddelanden, instruktionsvideor och nyhetsbrev. Vi inrättade också en informationssida och en stödtelefon för brexit. Förändringarna presenterades för företagen också tillsammans med utrikesministeriet och brittiska ambassaden.
Ansträngningarna till trots nådde kommunikationen förstås inte alla kunder. För de senfärdiga kom till exempel Tullens tid för handläggning av tillstånd på cirka en månad som en överraskning. Vissa av de blivande förtullarna, närmast små företag, hade stått helt utanför Tullens register och därmed utanför direkta kontakter.
Även andra myndigheter och ministerier har deltagit i brexit-samordningen. År 2018 började en brexit-kommunikationsgrupp med representanter från finansministeriet, Tullen och Skatteförvaltningen att samlas regelbundet. Utrikesministeriet följde noggrant med Tullens lägesrapporter gällande noterade problem, kundernas frågor och förtullningsmängder. Tullen har även haft möten med den brittiska tulledningen, brittiska ambassaden i Finland och Finlands ambassad i Storbritannien.
Stödtelefonen gick het efter årsskiftet
Brexit-stödnumret, som inrättades i slutet av 2020, började ringa på allvar först efter årsskiftet. I januari–februari tog telefonen emot cirka 400 samtal. Därefter lugnade läget ner sig och linjen kunde stängas. Parallellt med stödnumret fungerade Tullens övriga rådgivningskanaler.

– Tullens rådgivning per e-post till företag ökade i januari–februari 2021 med hela 61 procent jämfört med året innan, säger Saastamoinen.
Frågor kom i synnerhet om transporterade varors tullrättsliga status och hur den konstateras vid årsskiftet. Blir det att betala tullavgifter om transporter fastnar i Storbritannien på årets sista dag och inte hinner fram under 2020? Svar nej: enligt övergångsreglerna kunde varor ännu anses som tullfria unionsvaror, om transporten till EU hade startat före årsskiftet.
Användningen av olika tullförfaranden visade sig vara en utmaning till och med för gamla rävar inom speditionsbranschen.
– Till exempel användning av transiteringsförfarandet vid transport av unionsvaror till Nordirland kom ofta upp i anslutning till företagsrådgivningen, säger Marjo Saastamoinen.
– - Före brexit kunde varor också enkelt importeras inom den inre marknaden till exempel för reparation. Nu behövs för detta för varor från Storbritannien en garanti för importskatter och ett tillstånd av Tullen. Även invecklade ursprungsregler för varor har orsakat en hel del huvudbry. En varas ursprung påverkar vilken tull som ska betalas för den.
Genom att enbart följa medierna fick vissa människor även uppfattningen att brexit-avtalet befriar från tullklarering, trots att det gällde tullavgifter som ska betalas. Även om tull inte skulle uppbäras i vissa situationer, ska tulldeklarationen göras.
60 nya medarbetare för att sköta tullbehandlingar
Tullen förberedde sig i god tid för ökningen av antalet tullbehandlingar genom att anställa mer folk till tullklareringen. Sommaren 2019 inleddes rekryteringarna av 60 nya medarbetare. De introducerades i sina uppgifter i god tid innan tullbehandlingarna i handeln med Storbritannien inleddes.
För datasystemens del kom vi undan med ganska små förändringar, närmast tillägg av landskoder, som även kunderna måste uppdatera i sina system. Tullens nationella datasystem och register testades för ändringar 2020, varför förtullningssystemen har fungerat väl.
Hur gick det?
Tullens statistik visar att uppskattningarna om en uppgång med en fjärdedel i antalet tulldeklarationer träffade rätt.
– - Under början av 2021 har importdeklarationerna i handeln med Storbritannien i huvudsak gällt nätbeställningar, förklarar Tullens statistikdirektör Olli-Pekka Penttilä .
– Företagens import har kollapsat jämfört med 2020. I januari importerades till exempel hälften färre brittiska personbilar än ett år tidigare. Inom exporten har nedgången varit flackare.
Finland klarade transporterna och tullbehandlingarna utan större anhopningar.
– Anhopningar uppstod i de brittiska hamnarna när transporterna av släp och containrar till inlandet och Irland fördröjdes på grund av bristen på dragbilar, berättar Marjo Saastamoinen.
Våra kunder ska ha beröm för sin uppmärksamhet och på det stora hela väl gjorda förberedelser. Brexit ökade Tullens arbetsmängd märkbart, men vi klarade även detta med äran i behåll.
Text: Katariina Jankkila, webbredaktör