Vuosimuutokset

Muutoksia 2021:

Huomioithan, että vuoden 2021 muutoslistaa tullaan päivittämään. Suosittelemme seuraamaan sivua tai tilaamaan Intrastat-uutiskirjeen, jolla saat tietoa muutoksista kätevästi sähköpostitse.

Yhdistynyt kuningaskunta (englanniksi: UK, United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland) on eronnut Euroopan unionista (EU)

Yhdistynyt kuningaskunta koostuu Iso-Britanniasta ja Pohjois-Irlannista. UK:sta on suositeltu käytettäväksi viestinnässä termiä: Britannia. Suosittelemme seuraamaan tilannetta tulli.fi/yritysasiakkaat/brexit.

 • Britannian maakoodi on GB, jota käytetään Intrastat-ilmoittamisessa vuoden 2020 loppuun.
 • Tulli-ilmoittamisessa Iso-Britannian maakoodi on GB. Huom! GB ei Intrastat-ilmoittamisessa 1.1.2021 alkaen.
 • Pohjois-Irlanti on osa Britanniaa, mutta ei ole osa Iso-Britanniaa. Pohjois-Irlannin maakoodi 1.1.2021 alkaen on XI, jota käytetään Tullille Intrastat-ilmoittamisessa.

Poikkeus Intrastat-ilmoittamisessa

Tavarat ovat lähteneet Isosta-Britanniasta vuonna 2020 ja saapuvat Suomeen tammikuussa 2021 ja niiden osoitetaan olevan unionitavaroita, niin:

 • Intrastat-ilmoitus annetaan tilastojaksolle 12/2020 Isosta-Britanniasta vuonna 2020 lähteneistä unionitavaroista, vaikka ne saapuisivat Suomeen tammikuun 2021 puolella.
 • Isosta-Britanniasta vuonna 2020 lähteneet unionitavarat voi ilmoittaa saapuviksi toisesta EU-jäsenmaasta vuoden 2021 tilastojaksoille, jolloin lähetysmaa on toinen EU-jäsenmaa (ei GB) ja alkuperämaa GB.

Suomi.fi-tunnistautuminen käytössä 2021, Katso-tunnistautuminen loppuu 31.3.2021

Katso-tunnistautumista yhä käyttävät Tullin asiakkaat saavat lisäaikaa 31.3.2021 asti siirtyä Digi- ja väestötietoviraston ylläpitämään Suomi.fi-palveluun. Lisäaika on tarkoitettu asiakkaille, jotka eivät voi itsepalveluna ottaa Suomi.fi-tunnistautumista ja -valtuuksia käyttöön. Tullin asiakkaista näitä ovat pääosin ulkomaalaiset yritykset ja henkilöt. Muut asiakkaat siirtyvät Suomi.fi-tunnistautumiseen 31.12.2020 mennessä.

Suomi.fi-tunnistus ja -valtuudet korvaavat Katso-tunnistautumisen.

Suomi.fi-kirjautumisessa käytetään henkilökohtaista vahvaa tunnistetta, joita ovat pankkitunnukset, mobiilivarmenne ja varmennekortti.

Intrastat-ilmoituksia tekevät henkilöt tarvitsevat sähköisen valtuutuksen ennen ilmoitusten tekoa. Valtuutuksen antaa yrityksen toimitusjohtaja tai muu henkilö, jolla on nimenkirjoitusoikeus. Valtuutus tehdään Suomi.fi Valtuudet-palvelussa.

Intrastat-ilmoittamisessa käytettävä valtuus on EU:n jäsenmaiden välisen kaupan tilastoilmoitukset.

Lisätietoja Suomi.fi-sivustolla:

Yritysten ja organisaatioiden käytön asiakastuki:

Suomi.fi-tunnistus ja -valtuutus: Digi- ja väestötietoviraston organisaatioiden asiakaspalvelu, organisaatiopalvelut(at)dvv.fi, p. 0295 535 115 (klo 10-15)

CN-tavaranimikkeistöön tulee joitakin muutoksia, joista on luettelo Tullin internetsivulla

Vuosien 2020 ja 2021 CN-nimikkeistöjen muunnosavain tulli.fi/tilastot/cn-nimikkeisto

Intrastatin ilmoitustapoihin tulee merkittävä muutos: EDI-ilmoittaminen päättyy 9/2021

Lisätietoa käytössä olevista ilmoitustavoista on kerrottu Tullin internetsivuilla tulli.fi/intrastat/miten-annan-intrastat-ilmoituksen

Viennin Intrastat-ilmoituksella tulee syksyllä 2021 kerättäväksi kaksi uutta tietoa

Ilmoituksessa tulee antaa kauppakumppanin VAT-tunnus (esim. toisessa jäsenmaassa tavaran ostaja/vastaanottaja) ja alkuperämaa (vrt. tuonnin alkuperämaa). Tarkat määritelmät, mitä näillä tiedoilla tarkoitetaan, on lisätty verkkosivullemme tulli.fi/intrastat/ilmoituskohtaiset-tiedot. Vuonna 2021 kyseisten tietojen antaminen on vapaaehtoista. Vuonna 2022 se on pakollista. Voit lukea lisää tulevasta EU-maiden välisestä tietojen vaihdosta (FRIBS perusasetus EU 2019/2152) tulli.fi/intrastat/intrastat-tulevaisuus.

Muutoksia 2020:

 • Muutoksia CN-tavaranimikkeistöön. Vuosien 2019 ja 2020 CN-nimikkeistöjen välinen muunnosavain on Tullin internetsivuilla tulli.fi/tilastot/cn-nimikkeisto.
 • Makedonian nimi muuttuu Pohjois-Makedoniaksi. Maakoodi on edelleen MK.
 • Iso-Britannian tavarakauppa ilmoitetaan edelleen Intrastat-ilmoituksilla. Brexit –Britannian mahdollinen ero Euroopan unionista on 1.2.2020. Suosittelemme seuraamaan tilannetta tulli.fi/tietoa-tullista/ajankohtaista/brexit.
 • Suomi.fi-tunnistautuminen käyttöön Katso-tunnistautumisen sijaan vuoden 2020 alkupuolella.

Muutoksia 2019:

 • Joitakin muutoksia CN-tavaranimikkeistöön. Vuosien 2018 ja 2019 CN-nimikkeistöjen välinen muunnosavain on Tullin internetsivulla tulli.fi/tilastot/cn-nimikkeisto
 • Tilastotietojen ilmoittamisen kynnysarvot muuttuvat: tuonnissa 600 000 euroa ja viennissä 600 000 euroa.
 • Brexit – Iso-Britannian ero EU:sta. Suosittelemme seuraamaan tilannetta tulli.fi/yritysasiakkaat/brexit

Muutoksia 2018:

Muutoksia 2017:

Ota yhteyttä

Intrastat
ma–pe 9–12
vs99Tglox1jZvyyhgNuiYv7CJT6gngfnegav