Hyppää sisältöön

Uusi valvonta-asetus astuu voimaan 14.12.2019 ja Traces-järjestelmässä ilmoittaminen tulee pakolliseksi

Julkaisuajankohta 21.8.2019 15.23
Tiedote

Elintarvike- ja rehuturvallisuuteen sekä kasvin- ja eläinten terveyteen liittyvä uusi valvonta-asetus (EU) 2017/625 tulee voimaan 14.12.2019. Tullissa se aiheuttaa näkyvimmät muutokset kasvinterveyslainsäädännön ja EU:n tehovalvonnan piiriin kuuluvien tuotteiden maahantuonnin ja fyysisten tarkastusten menettelyihin.

Joulukuun 14. päivän jälkeen EU:n tehovalvonnan piiriin kuuluvia elintarvikkeita ja elintarvikekontakti-materiaaleja sekä kasvinterveyslainsäädännön piiriin kuuluvia tuoreita vihanneksia, hedelmiä ja marjoja, samoin kuin eläviä eläimiä ja eläinperäisiä elintarvikkeita ja istutettavaksi tarkoitettuja kasveja, leikkokukkia sekä puutavaraa voi tuoda vain tiettyjen, näille tuoteryhmille hyväksyttyjen rajatarkastusasemien (BCP) kautta. Tällä hetkellä tiedämme varmasti, että Helsinki-Vantaan lentoasema, Vuosaaren satama ja Vaalimaa ovat tällaisia hyväksyttyjä rajatarkastusasemia tehovalvottaville tuotteille sekä hedelmille, vihanneksille ja marjoille. Eläimiä voisi tuoda Vaalimaan ja Helsinki-Vantaan kautta, ja eläinperäisiä tuotteita vielä lisäksi Vuosaaresta. Vastaavasti myös istutettavaksi tarkoitetuille kasveille, leikkokukille ja puutavaralle nimetään hyväksytyt rajatarkastusasemat. Kartoitamme parasta aikaa myös rajatarkastusasemien tarvetta mm. Länsi-Suomesta.

Tuotteiden fyysiset tarkastukset (tunnistustarkastus, kasvinterveystarkastus ja näytteenotto) voidaan tehdä joko hyväksytyllä rajatarkastusasemalla (BCP) tai hyväksytyssä muussa valvontapisteessä (CP). Muu valvontapiste voi olla esim. tuojan tai huolitsijan varasto, joka täyttää asetusten ja säädösten vaatimukset. CP-asemaa haetaan Tullista sähköisen Webropol-kyselyn avulla. Kysely tulee täyttää 15.9.2019 mennessä, mikäli haluaa varmistua siitä, että tähän kyselyyn liittyvien tuotteiden siirto tarkastusta varten halutulle varastolle on mahdollista uuden valvonta-asetuksen tullessa voimaan 14.12.2019.

Luomutuotteet tulevat uuden valvonta-asetuksen piiriin 1.1.2021 lähtien.

Traces-järjestelmässä ilmoittaminen tulee pakolliseksi

Eläimet ja eläinperäiset elintarvikkeet on ollut jo pakko ilmoittaa Traces-järjestelmässä, ja nyt sama vaatimus tulee myös kasvinterveystodistuksen vaativille kasveille ja kasvituotteille, sekä ei-eläinperäisten elintarvikkeiden ja elintarvikekontaktimateriaalien tehostetun tuontivalvonnan alaisille tuotteille. Traces-järjestelmästä on lisätietoa Ruokaviraston sivuilla.

Kokonaisuudessaan uusi lista kasvinterveystodistusta vaativista tuotteista on Ruokaviraston sivulla. Mahdolliset tuontikiellot tulee edelleen tarkistaa Ruokaviraston Maahantuontikiellot-ohjeesta. Päivitämme tulli.fi-sivuille ajantasaiset ohjeet lähipäivinä, ja kerromme joulukuussa tapahtuvista muutoksista syksyn edetessä.

Lisätietoja: yritysneuvonta.lupa-asiakkaat(at)tulli.fi

Asiakastiedotteet