Hyppää sisältöön

Tullivarastoinnin sähköinen ilmoitus ensimmäinen uudistus tulliselvitysjärjestelmässä

9.5.2017 12.00
Tiedote

Tulli on aloittanut uuden tulliselvitysjärjestelmän rakentamisen. Tavoitteena on ottaa ensimmäisenä käyttöön tullivarastoinnin netti-ilmoittaminen.

Alustavan aikataulun mukaan ensimmäiset asiakkaat voivat aloittaa sähköisen ilmoittamisen 2018 lopussa. Samassa yhteydessä otetaan käyttöön tullivarastointimenettelyn päättämisen ilmoitus.

Tullivarastoinnin ilmoitukset sähköistetään

Uusi tulliselvitysjärjestelmä UTU tulee asiakkaiden käyttöön vaiheittain. UTU-järjestelmän käyttö on tarkoitus aloittaa tullivarastoinnin sähköisillä ilmoituksilla, joiden käyttöönoton tarkempi aikataulu ilmoitetaan syksyllä 2017. Sanomailmoittamisesta päätetään myöhemmin.

Sähköisiä tullivarastointimenettelyyn asettamisen ilmoituksia ovat:

  • tavanomainen ilmoitus
  • ennakolta annettava tavanomainen ilmoitus
  • kirjanpitomerkinnällä tehtävään ilmoitukseen (entinen kotitullaus) liittyvä esittämisilmoitus

Tullivarastointi-ilmoituksen tietosisältö uudistuu

Uuden järjestelmän käyttöönoton yhteydessä noudatetaan uutta, unionin tullikoodeksin mukaista ja kansallisesti tarkennettua, tullivarastoinnin ilmoituksen tietosisältöä. Sähköisellä ilmoituksella tavaran nimikkeen ilmoittaminen on pakollista kuuden numeron tarkkuudella. Nyt ilmoitettavan netto- ja bruttopainon sijasta sähköisissä ilmoituksissa vaaditaan vain bruttopaino. Uutena tietona ilmoitetaan tilastoarvo. Ilmoitusten tietosisällöt julkaistaan myöhemmin Tullin nettisivuilla.

Tullivarastointimenettelyn päättämisestä on annettava oma ilmoitus

Tullivarastoinnin ilmoittamisen sähköistyessä varastonpitäjän tulee antaa myös oma ilmoituksensa tullivarastointimenettelyn päättämisestä.

Lisätietoa: kuljetus.varastointi(at)tulli.fi tai asiakasprojekti: Minna Gustafsson tai Veijo Alatalo. Sähköpostiosoitteemme ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)tulli.fi

Asiakastiedotteet