Hyppää sisältöön

Tulli syrjäytti markkinoilta tuoteväärennöksiä noin 2,1 miljoonaan euron arvosta vuonna 2018

26.3.2019 9.00
Tiedote

EUIPO:n ja OECD:n uusimmassa tutkimuksessa todetaan väärennösten ja laittomasti valmistettujen tuotteiden kansainvälisen kaupan lisääntyneen.

Tuoteväärennösten ja laittomasti valmistettujen tuotteiden maailmankaupan arvon arvioidaan olevan jopa 509 miljardia dollaria, joka on noin 3,3 prosenttia koko maailmankaupan arvosta. Tutkimus perustuu vuoden 2016 maailmanlaajuisiin tullien tilastoihin.

Tutkimuksessa on myös tarkasteltu lähemmin tuoteväärennösten ja laittomasti valmistettujen tuotteiden kauppaa Euroopan Unionissa. Tuloksista käy ilmi, että vuonna 2016 väärennettyjä ja laittomasti valmistettuja tuotteita tuotiin EU:hun noin 121 miljardin euron arvosta, mikä on noin 6,8 prosenttia EU:n tuonnin kokonaismäärästä. Vuonna 2013 vastaava luku oli viisi prosenttia.

Nettikaupan kasvu näkyy tuoteväärennösbisneksessä

Suomessa Tulli pysäytti ja tarkasti vuonna 2018 yli 126 000 tuoteväärennöksiksi epäiltyä tai laittomasti valmistettua tuotetta. Tuotteiden markkinoilta syrjäytetty arvo oli noin 2,1 miljoonaa euroa. Pysäytetyissä tuotteissa ja tullivalvonnassa tuhotuissa tuoteväärennöksissä oli mm. pelikonsoleita, sähkökitaroita, älypuhelimia ja niiden akkuja sekä vaatteita ja kenkiä.

Nettikaupan kasvu näkyy vahvasti tuoteväärennösbisneksessä. Tuoteväärennökset saapuvat Suomeen pääsääntöisesti posti- tai pikarahtiliikenteessä. Haasteena tullivalvontatyössä ovat valvottavien lähetysten suuri määrä. Ulkomailta tulevassa postiliikenteessä liikkuu kymmeniä miljoonia postipaketteja vuosittain ja tuoteväärennöksen löytäminen vaatii lähes aina paketin fyysisen avaamisen.

EUIPO:n ja OECD:n raportti on kokonaisuudessaan luettavissa täällä: https://euipo.europa.eu/ohimportal/en/web/observatory/trends-in-trade-in-counterfeit-and-pirated-goods

Lehdistötiedotteet